След тежко боледуване на 29 май 2024 г. почина дългогодишният

...
След тежко боледуване на 29 май 2024 г. почина дългогодишният
Коментари Харесай

България загуби емблематичен спортен журналист и футболен деятел

След тежко боледуване на 29 май 2024 година умря дългогодишният състезателен публицист и футболен активист Захари Николов Въевски. Зарко Попа, както беше прочут, си отиде от този свят на 79-годишна възраст.  

Захари Николов е роден на 4 февруари 1945 година в Мездра. 

Футболната му кариера стартира в тима на Динко Петров (Мездра) в Северозападната зона и в Зона „ Огоста “ при започване на 60-те години на предишния век и минава през Локомотив (Мездра) и ЖСК-Металург (Мездра) в Северната „ Б “ РФГ през втората половина на 60-те години и първата половина на 70-те години на XX в. Като студент играе в Академик (София) във втория футболен ешелон, интерес към него демонстрират и от елитния столичен клуб Славия. 

Захари Николов е дълготраен състезателен публицист и футболен активист. Главен редактор на известното печатно спортно издание вестник „ Футбол “ (1992-2013 г.) и член на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз (1995-2005 г.). 

Работи и в редица други печатни медии, бил е също пресаташе на БФС. Главен основател и уредник на обичайна анкета на Пресклуб „ България “ и на вестник „ Футбол “ за установяване на състезател на кръга в „ А “ РФГ (сега Първа професионална футболна лига). 

Захари Николов ще бъде запомнен като едно от най-острите пера на българската спортна публицистика, тъничък ценител и анализатор на футболната игра, заслужил състезателен активист. 

Община Мездра, ОФК Локомотив (Мездра) и локалната футболна общност сервират най-искрени съболезнования на фамилията и околните на умрелия! 
Поклон пред светлата му памет!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР