След свое заседание в петък Общинската избирителна комисия /ОИК/ в

...
След свое заседание в петък Общинската избирителна комисия /ОИК/ в
Коментари Харесай

ОИК в Каварна няма да обжалва касирането на избора на общински съветници

След свое съвещание в петък Общинската избирителна комисия /ОИК/ в Каварна разгласява решение на уеб страницата си, съгласно което тя няма да апелира решението на Административния съд в Добрич за анулиране на избора на общинските съветници. Това удостовери и Даниела Николова, ръководител на ОИК.

Един от жалбоподателите против ОИК, които са трима от ГЕРБ и имат искания към преброените им преференции, обаче ще апелира решението, заяви юристът Златина Монева.

С решение от 27 ноември т.г. Административният съд в Добрич афишира за нереален резултата от изборите за общински съветници в община Каварна, извършени на 29 октомври. Общинската изборна комисия е наказана да заплати разноските за възнаграждения на юристи и за движимостите лица на жалбоподателите. Решението предстои на обжалване посредством Административен съд - Добрич пред Върховен административен съд в седемдневен период от съобщаването му на страните.

„ В хода на производството се откри съществуване на голям брой нарушавания, имащи за последица избирателен резултат, друг от оповестения с обжалваното решение. По делото се откриха такива нарушавания на изборния развой, които водят до замяна на вота на гласоподавателите, а точно основни такива, които, в случай че не бяха позволени, резултатът би бил друг ", се споделя в решението на съда.

Делото, заведено против решение на Общинската изборна комисия, е по тъжба на локална коалиция „ Българска прогресивна линия " (Левицата – БВ – ДПС). Има още три тъжби на претенденти за общински съветници на ГЕРБ, които считат, че имат повече префепенции, в сравнение с са им преброени. Вещото лице Павлина Гандева показа на последното правосъдно съвещание статистическа експертиза, съгласно която след повторното броене на бюлетините в 30-те изборни секции, има разбъркване в броя на мандатите на обособените партии в общинския съвет в Каварна, който се състои от 17 съветници. Статистическата експертиза уточни, че Политическа партия „ ГЕРБ " вместо 5 има 6 мандата, Политическа партия „ Новото време " - вместо 3 има 2 мандата, МК „ Българска прогресивна линия " - вместо 1 има 2 мандата. коалиция „ ПП-ДБ " е с 0 мандата, при 1 по решението на Общинската изборна комисия, а при останалите партии няма смяна в броя на общинските съветници в локалния парламент.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР