След сушавата 2020 г. и свитото производство на ток от

...
След сушавата 2020 г. и свитото производство на ток от
Коментари Харесай

Заради валежите: Ръст в производството на електричество от водни централи

След сушавата 2020 година и свитото произвеждане на ток от водни централи през цялата година, в първите три месеца на 2021 година електрическата енергия от вода означи взрив. Това се дължи най-много на преваляванията, които изпълниха, написа.
1,58 млн. мегаватчаса ток са произвели вецовете от януари до 28 март, при 612 972 мегаватчаса през същия интервал на 2020 година Това е със 157,89% повече, демонстрира информация на Електроенергийния систематичен оператор за енергийния баланс на страната. Общо създадената електрическа енергия се е нараснала с 4,65 на 100, а при потреблението няма смяна спрямо тримесечието на предходната година.
 Вижте пет елементарни правила по какъв начин да понижим разноските си за ток Вижте пет елементарни правила по какъв начин да понижим разноските си за ток
Всички сме получавали висока сметка за ток. Докато в зимните месеци е по-скоро всекидневно, тъй като много от нас се отопляват на ток, то прочие..
При тока от базови централи и общо за ВЕИ бранша има спад, като максимален е при вятърните паркове - с близо 13% при присъединените към преносната мрежа и с 15% при дребните, присъединени към разпределителната мрежа на енергото. От фотоволтаиците е създаден с над 11% по-малко ток при огромните паркове и с 4 на 100 при дребните.
Заради повдигането на производството и липса на по-голямо ползване износът на електрическа енергия се е нараснал доста - с 86,90%, при непрекъснатия спад през 2020 година Причината е зимният сезон и по-високите цени на европейските пазари, които вършат износа преференциален. На 29 март на борсата в България на платформата “Ден напред ” с дата на доставка 30 март цената бе 47,74 евро за мегаватчас - най-ниската в Европа. След България втора по на ниска цена ток беше Румъния с 52,12 евро и Испания - 52,94 евро. Най-скъпо се търгуваше електрическата енергия в Италия - 62,42 евро, в Швейцария - 58,81 евро. С дата на доставка 30 март на Българската самостоятелна енергийна борса са се изтъргували 75 804 мегаватчаса електрическа енергия за ден напред. За същата дата преди година базовата цена е била 47,74 лева, а изтъргуваните количества - 38 432 мегаватчаса. За една година и цената, и количествата са се удвоили. Тези данни са знак, че цените на борсата у нас се доближават към европейските.
На 11 март България се причислява към Единния европейски пазар ден напред (SDAC) с въвеждането в действителна работа на пазарното обединяване сред България и Гърция. Предстои, само че по-късно през годината пазарно обединяване с Румъния. Тогава ще се отворят благоприятни условия да се търгува ток от други тържища, бизнесът разчита, че с това ще се стабилизират цените у нас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР