След сухи тренировки и тестове на терен, продължили повече от

...
След сухи тренировки и тестове на терен, продължили повече от
Коментари Харесай

"В името на народа сте осъдени на смърт!" – откъде се взе Костадин Костадинов

След сухи тренировки и проби " на терен ", траяли повече от 10 години, планът " Възраждане " и лицето му Костадин Костадинов влизат в 47-то Народно заседание след мощна антиваксърска акция и атакуване на зеления документ. Политическият профил на Костя Копейкин - прякорът, с който Костадинов от години е прочут в обществените мрежи, изумително припокрива този на излезлия от приложимост Волен Сидеров.

Костадинов настойчиво ловеше вълната на всеки митинг , роден от политическото лицемерие, неуспехите на страната и откраднатата вероятност на жителите й. За финалната права до Народното събрание взе сила даже от обществената нелепост на антиваксърите и подмолно отричащите съществуването на COVID-19.

Два дни преди изборите на 14 ноември Центърът за проучване на демокрацията разгласява, съгласно което " Възраждане " и водачът й Костадин Костадинов са абсолютниите първенци по бързо увеличение броя на почитателите на страниците им във " Facebook " в конкуренция с " Алтернатива за България ", Вътрешна македонска революционна организация, " Атака " и " Воля ". А съществена причина за това е въвеждането на наложителен зелен документ, против което Костадинов водеше остра акция. Данни на " Галъп " демонстрираха, че по отношение на изборите през юли, половината от гласувалите за партията са, а всеки пети е на възраст под 30 години.

Лидерът на " Възраждане " - новият Волен -.

Името на Костадинов влезе в националните вести за първи път през 2011 г ., когато след етнически спор в с. Катуница се оказа измежду команда хулигани с бръснати глави, които по пътя си към към циганската махала във Варна трошиха прозорци и витрини.

През 2013 година бе измежду уредниците на оркестрираните митинги във Варна, почнали с яд от високите цени на електрическата енергия и приключили с преодоляването на локалната власт от ГЕРБ..

През 2015 година Костадинов разгласи, че повежда родители, недоволни, че учебниците на децата им не ги учели на родолюбие и даже били " обезличени от българщина ". После се оказа, че води единствено неколцина от актива на партията си, а публицистите, отразили митинга им - повече от тях. Той обаче продължи да поддържа тази тематика и издаде и собствен " Учебник по Родинознание " (който популяризира и в чужбина).

На 27 януари м.г. различен митинг, проведен от " Възраждане " поради водната рецесия в Перник, приключи с 30 задържани, четирима обгазени и двама потърпевши служители на реда. А на 6 август, отново през предходната година, водачът на " Възраждане " влезе със симпатизанти в Съдебната палата, " с цел да връчи оставката на Иван Гешев ". Влизането беше излъчено онлайн във Facebook. Излизането - не.

Поводът за акцията на Костадинов бе поисканото от поради нарушавания на Закона за политическите партии. Сред тях бяха открити лица, записани като участвали на учредителното й заседание, които в същия миг са се намирали в чужбина. Но и други, попълнили заявления за участие два месеца по-след като са умряли. На 31 май т.г. обаче Върховният късъционен съд реши, че партията на Костадинов може да дава отговор за евенуални нарушавания едвам след учредяването си като юридически индивид по Закона за политическите партии.

Но " майката на всички бомби ", която хвърли на преди малко отминалите парламентарни избори , той сглоби единствено в едно едно само програмно телевизионно изявление на 20 август т.г. В него разгласи, че ще сътвори гражданска войска против мигрантите, назова COVID-19 небивалица и жигосах имунизациите, зелените документи, противоепидемичните ограничения и даже договорката за новите изтребители F-16.

Официалната автобиография на Костадинов сочи, че от 2013 година до 2017 година той е бил шеф на Регионалния исторически музей в Добрич. От там нататък явно е останал отдаден само на своята битка, тъй като последващо работно място в автобиографията му не е посочено.

Но в нея водачът на " Възраждане " е оставил и други бели петна. Те са там, където би трябвало да написа, че политическата му кариера стартира като член и зам.-председател на Вътрешна македонска революционна организация . През 2011 година в коалиция с " Новото време " и " Гергьовден " партията го номинира за кмет на Варна, само че той стига единствено до Общинския съвет на града. Година по-късно, след несполучлив опит да заеме мястото на Каракачанов и след съпернически спор с Ангел Джамбазки, Костадинов напуща партията.

След това той става координатор за Варна на Националния фронт за избавление на България . Но след Вlitzkrieg с Валери Симеонов (от немски " бърза война ", термин от военната теория на Хитлер) през 2014 година основа личната си партия " Възраждане ". С нея през 2015 година още веднъж взе участие в изборите за кмет на Варна, този път в коалиция с " Атака " и " Нова мощ " .

Политическата платформа на партията е мъждив общ брой от левичарство и десен популизъм. Там може да бъде открит цялостен боеприпас от фойерверки, познати от предизборните платформи на други популистки обединения. Сред тях са редуциране на половина на броя на народните представители, изравняването на заплатите им със междинната за страната, основаване на механизми за отзоваването им и лишаване на имуществото на висши политици (което по този начин или другояче е част от антикорупционното законодателство).

В сферата на стопанската система " Възраждане " предлага преразглеждане на всички приватизационни и концесионни покупко-продажби, въпреки, че на процедура това значи антиконституционно лишаване на частна благосъстоятелност.

В програмните документи на " Възраждане " написа също, че Данък добавена стойност върху медикаментите би трябвало да бъде " нулиран ", " тъй като по-добре бюджетът да стои празен, в сравнение с да се цялостни с пари, взети от заболели деца и безпомощни възрастни ". Другите налози също трябвало да са ниски. Но в това време детските надбавки и заплатите на учителите трябвало " да се усилят фрапантно ", а тези на лекарите и медицинските служащи да стигнат " до европейски равнища ".

 Костадин Костадинов със сподвижници и симпатизанти по време на митинги през февруари 2020 година
© Юлия Лазарова

Костадин Костадинов със сподвижници и симпатизанти по време на митинги през февруари 2020 година

Колкото до " персоналното оръжие " на Костадинов то е изложено на показ в блога му и голям брой изявления в обществените мрежи. Там са подредени носталгията по смъртното наказване и репресиите на комунистическите чистки през 40-те и 50-те години на предишния век, теориите за етническата непълноценност и расовото предимство, хомофобията и несъмнено - бляновете по историческия реваншизъм, който да върне " България на три морета ". И това напълно не е всичко.

След пуча в Турция през лятото на 2016 година Костадинов написа в блога си следното: " Къде спите, български военни? Защо не излезете и най-малко не се опитате да извършите това, което турските ви сътрудници се пробваха да създадат, въпреки и обезверено и самоубийствено? Бога ми, в случай че аз разполагах с оръжие и готови хора, персонално щях да потегли напред. "

На предварителните парламентарни избори през 2017 година вълната на национализма изненадващо донесе на " Възраждане " близо 40 хиляди гласа и партийна дотация в размер на 417 хиляди лева годишно.

Но с този непредвиден доход в партийната каса започнаха и крамолите към метода, по който той е бил харчен . Най-напред Костадинов разгласи, че ще върне дотацията. Но не го направи с оправданието, че нямал правна опция за това. По-късно се оказа, че той самичък, документално и категорично, е изискал партията му да получи полагащата се дотация.

След това Костадинов разгласи, че парите ще бъдат дарени на фондация " Българска памет " на доктор Милен Врабевски. Но и това не се случи. Трети вид за оползотворяване на " нежеланата " дотация бе с нея да се образоват децата на бесарабски българи - концепция, която остана единствено в едно изявление на Костадинов за в. " 24 часа ".

В отговор на въпроси, заложени от " Капитал " преди време, организационният секретар на " Възраждане " Николай Дренчев сподели, че първият транш от дотацията - към 130 хиляди лева, отишъл в държавния фонд " Инвитро ". Друга част от парите била дарена и на фондация " Искам бебе ", а дребни суми били дадени за ремонт на десетина войнишки паметника. Със дотацията било платено и помагалото по родинознание, което Костадинов написал самичък и раздавал гратис.

Две години по-късно - през май м.г. Варненската окръжна прокуратура стартира следствие против Костадинов за длъжностно заграбване в изключително огромни размери представляващо изключително тежък случай. Според известието на Окръжната прокуратура във Варна " следствието би трябвало да откри дали длъжностно лице от управителните органи на партия " Възраждане " е присвоило партийна дотация в размер на 1 млн. лева, връчени му като държавни средства, предопределени за действието на партията ".

Това стана след следствие на " Нова телевизия ", съгласно което единствено за три години след 2017 година, когато " Възраждане " получи партийна дотация, Костадинов си е купил първокласна къща във варненското с. Канстантиново, а брачната половинка му - апартамент. В същия интервал от време фамилията бе придобило и нов лек автомобил за към 40 хиляди лева

Защо прокуратурата ревизира водача на Възраждане за заграбване на партийната дотация -.

Резултати от следствието на прокуратурата, което продължава и сега, по този начин и не бяха оповестени. Сега, след влизането на Костадинов в Народното събрание, то най-вероятно ще бъде замразено или прекъснато.

 Костадин Костадинов, фотография от избирателен афиш на
© Архив

Костадин Костадинов, фотография от избирателен афиш на " Възраждане "

Една концепция за това, какво да чакат гласоподавателите на " Възраждане " дават държанието на Костадинов като общински консултант във Варна и присъединяване му в последните избори за локална власт през 2019 година Публично той бе сътрудник на дясната съпротива в съвета, доминиран от ГЕРБ .

Това обаче не смути ни минимум водача на градската организация на Българска социалистическа партия в града Борислав Гуцанов, който месец преди вота през октомври 2019 година изненадващо предложи на партията си да поддържа за предстоящ кмет на Варна не различен, а точно Костадинов. Той не възрази, а това, което последва, бе гръмък скандал в левицата. Вътрешнопартийните съперници на Гуцанов и до през днешния ден настояват, че е ставало дума за секрети сделки с ГЕРБ, против претендента на партията Иван Портних да бъде повдигнат противник, който да разцепи социалистите и по този начин да подсигурява успеха му още на първи тур. Целта бе реализирана, а Костадинов се върна в Общинския съвет на Варна и продължи с непоисканата поддръжка за десните съперници на ГЕРБ.

Само след два месаца на трибуната в Народното събрание за клетва ще се изправи бъдещият президент. През януари 2017 година, след първата тирада на преди малко встъпилия в служба Румен Радев пред депутатите в 44 Народно заседание, в профила си във Facebook Костадин Костадинов написа по този начин: " Смея да настоявам, че голяма част от българския народ сега мечтае идващото изречение, което Радев каже, да бъде: " В името на народа сте наказани на гибел! "

Сега Костя Копейкин сяда в залата на Народното събрание.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР