След столицата във Враца с подкрепата на Гражданска платформа Изправи

...
След столицата във Враца с подкрепата на Гражданска платформа Изправи
Коментари Харесай

Манолова: Жалбите срещу преизчисляването на пенсиите се увеличават лавинообразно

След столицата във Враца с поддръжката на Гражданска платформа " Изправи се. БГ " към този момент са импортирани първите тъжби против неправилното преизчисляване на пенсиите, заяви водачът на гражданското придвижване Мая Манолова.

Тя взе участие през днешния ден дружно с националния координатор на платформата Андрей Вълчев в среща с координаторите от региона. По думите на Манолова жалбите против преизчисляването на пенсиите се усилват лавинообразно. Редът обаче е подобен, че на първо време решенията за преизчисляване на Националния застрахователен институт /НОИ/ за всеки пенсионер в началото се апелират персонално по административен ред пред териториалните звена, а по-късно идва ред на внасянето на тъжба в съда, добави тя. Според нея съществена причина преизчислените пенсии да са в по-нисък размер за повече от 1,2 милиона пенсионери е изключването на три години - 2017, 2018 и 2019, когато индексацията е била по различен ред, а не по по този начин нареченото " швейцарско предписание ". Несправедливо е и изключването на пенсионираните в изискванията на първа и второкласен труд от преизчисляването на пенсиите, уточни тя и добави, че са нужни законови промени, с цел да се реши тази неправда.



Решаването на обществените несправедливости в изискванията на няколко тежки рецесии в страната не дава отговор на упованията на хората, изрази мнение Мая Манолова. Българска социалистическа партия като обществена партия също не е дала отговор на тези упования, изключително с грешките, позволени с преизчисляване на пенсиите. По думите й, препоръчаният от държавното управление бюджет за 2022 година единствено бетонира неравенствата в обществото без да отговори на най-тежките потребности за справяне с рецесиите. Има потребност от нов обществен план , който да пази ползите на най-ощетените пластове в обществото - пенсионерите, работещите небогати и други , сподели тя.

На въпрос на Българска телеграфна агенция дали Гражданската платформа " Изправи се, БГ " ще се трансформира в подобен план, Манолова не отговори утвърдително. И уточни, че и като придвижване, което е отвън Народното събрание, те съумяват да правят своята работа в поддръжка на хората и в отбрана на техните обществени ползи.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР