След срива на еврото най-добре за българите е да държат

...
След срива на еврото най-добре за българите е да държат
Коментари Харесай

Стив Ханке съветва: Дръжте спестяванията си в левове при слабо евро

След срутва на еврото най-добре за българите е да държат спестяванията си в левове. Съветът е на професора по приложна стопанска система от университета „ Джон Хопкинс” в Балтимор Стив Ханке. Пред Нова тв той съобщи, че налагането на наказания на Русия в действителност е рефлектирало доста по-лошо върху Европа.

По думите му те са се оказали гибелен акт за европейските стопански системи. Според Ханке в кратковременен проект еврото поевтинява поради повдигането на лихвите в Съединени американски щати - нещо, което Европейската централна банка не направи. Големият проблем обаче е войната в Украйна.

„ Санкциите против Русия в действителност са гибелен акт за европейските стопански системи. Европа наложи наказания на Русия и те я засегнаха, само че удариха доста, доста по-лошо европейските стопански системи. Щетите за Европа са трагични. Когато има война в Европа, доларът постоянно поскъпва”, добави Ханке.

Той е безапелационен - еврото губи позиции поради цялостното съмнение към политиката, която Евросъюзът води. В такива обстановки вложителите бягат от еврото.



„ Санкциите против Русия са и повода да падне държавното управление в България. Имаше избори във Франция и президентът Макрон претърпя тежка загуба. В момента той е слаб, Шолц в Германия също. Наложените наказания се первърнаха в политическо гробище. Това, което Европа би трябвало да направи, е да спре войната неотложно посредством дипломация. Санкциите са глупави. Те не работят и в никакъв случай не са работили”, сподели още професорът.

Прогнозите на Ханке са в края на годината или началото на идната и Съединени американски щати, и Европа да влязат в криза. А огромният печеливш в моментна е Китай. За България и елементарните българи резултатите от поевтиняването на еврото ще се усетят с в допълнение повишаване на стоките и услугите.

„ България, въпреки че не е пълновръстен член на еврозоната, е обвързана с еврото поради валутния ръб. Това значи, че проблемите с инфлацията и повишаването ще продължат. И ще стават все по-сериозни, до момента в който еврото е едва. И отново стигаме до глобите против Русия. Решението на България - да застане твърдо зад глобите, беше неуместно. България трябваше да остане неутрална. Аз бих държал спестяванията си в левове. Заради слабото евро лихвите на влогове в левове ще са по-високи, в сравнение с, в случай че спестяванията са в евро”, разясни Ханке.

За да сме по-защитени, би трябвало да запазим валутния ръб и да не бързаме с въвеждането на еврото, счита той. За шанс България е във валутен ръб и това дава повече благоприятни условия за битка с инфлацията, безапелационен е Ханке.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР