След срещата на върха, към която се присъединиха Китай, САЩ и Русия, лидерът на Индонезия предупреждава за продължителни конфликти

...
Президентът на Индонезия отправи остро предупреждение след приключването на срещата
Коментари Харесай

Президентът на Индонезия отправи остро предупреждение след приключването на срещата на върха на страните от Югоизточна Азия, която беше се присъединиха Китай, Съединените щати и Русия

От EDNA TARIGAN Associated Press и JIM GOMEZ Associated Press 7 септември 2023 г., 11:29 ч. Китай, Съединените щати и Русия, казвайки, че „ще бъдем унищожени“, освен ако конфликтите не бъдат разрешени.

Тридневната среща на върха на лидерите на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия, заедно с азиатските и западните партньори в индонезийската столица Джакарта, обърна внимание на големите конфликти в Азия с призиви за мирни решения и сдържаност.

Кървавите граждански борби в Мианмар и териториалните спорове в Южнокитайско море, които се проточиха без да се вижда никакво решение, фигурираха високо в дневния ред.< /p>

Бяха изразени и опасения относно съперничеството между САЩ и Китай в региона, въпреки че никой не беше изрично извикан, тъй като китайският министър-председател Ли Цян и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис бяха в посещаемост. Участие взе и руският външен министър Сергей Лавров.

"Мога да ви гарантирам, че ако не успеем да се справим с различията, ще бъдем унищожени", индонезийският президент Джоко Видодо, който ръководи 10-членната АСЕАН тази година година, каза на пресконференция след разговорите на върха.

"Ако се присъединим към теченията на съперничеството, ще бъдем унищожени", добави той.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Видодо, който прехвърли ръководството на регионалната група на Лаос по време на срещите в Джакарта, характеризира АСЕАН като регионален миротворец — или сигурна къща — от която светът силно се нуждае.

Основани през 1967 г. в ерата на Студената война, групите от АСЕАН Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам.

Въпреки че дълго време е осмиван като беззъб разговорник, AESAN се признава за способността си да свиква съперничещи си световни сили на срещи при закрити врата, които предоставят шанс за диалог и успяват да извлекат публични ангажименти за мирно разрешаване на спорове.

На среща на лидерите на АСЕАН с Китай, Япония и Южна Корея в Джакарта, Ли подчерта необходимостта от противопоставяне на „нова Студена война“, въпреки че Пекин отдавна е осъждан за все по-агресивните си действия в оспорваното Южнокитайско море и срещу Тайван.

"За да се държат различията под контрол, това, което сега е от съществено значение, е да противопоставете се на подбора на страни, блоковата конфронтация и нова Студена война и гарантирайте, че разногласията и споровете между страните се разглеждат правилно“, каза Ли.

Лидерите на АСЕАН подновиха призива си за мирното разрешаване на дълго кипящи териториални конфликти в Южнокитайско море в тяхното комюнике след конференцията, което също приветства напредъка в дълго отлаганите преговори между техния регионален блок и Китай за изготвяне на „кодекс на поведение“ за ненападение, за да се избегне случайни спорове се превърнаха в голям конфликт в спорните води.

Спорните води се превърнаха в деликатен разлом в съперничеството между САЩ и Китай. Вашингтон не предявява никакви претенции към стратегическия воден път, ключов търговски глобален маршрут, но разположи своите кораби и изтребители на ВМС, за да оспори експанзивните претенции на Китай и да защити това, което той нарича свобода на навигация и прелитане в офшорния регион.

U.N. Генералният секретар Антониу Гутериш, който също се срещна отделно с лидерите на АСЕАН в четвъртък, поднови спешния призив към международната общност да търси единна стратегия за прекратяване на влошаващата се криза в Мианмар.

Намаляващата финансова помощ трябва да бъде увеличена до предишни нива, за да може световната организация да реагира на „огромна трагедия“, каза той и добави, че ситуацията в Мианмар се е влошила допълнително, откакто той се срещна с лидерите на АСЕАН на срещата на върха през 2022 г.< /p>

Гутериш отново призова правителството на разтърсената от кризата армия на страната незабавно да освободи всички политически затворници и „да отвори вратата за връщане към демократично управление“.

Армията на Мианмар завзе властта на 1 февруари 2021 г. от избраното правителство на Аун Сан Су Чи, арестувайки нея и висши членове на нейната управляваща партия Национална лига за демокрация, която беше спечели съкрушителна победа за нов мандат на общи избори през ноември 2020 г.

Силите за сигурност потиснаха широко разпространената опозиция срещу военното превземане със смъртоносна сила, убивайки хиляди цивилни и арестувайки хиляди други, които участваха в ненасилствени протести. Жестоките репресии предизвикаха въоръжена съпротива в голяма част от обеднялата страна.

Гутериш също поднови тревогата си относно други проблеми, които се влошават от съперничеството между и между големите сили.

"Нашият свят е разтегнат до точката на счупване от каскада от кризи: от влошаващата се климатична криза и ескалиращи войни и конфликти до нарастваща бедност, разширяващи се неравенства и нарастващо геополитическо напрежение, ”, каза Гутериш.

___ Писателят на Associated Press Ниник Кармини в Джакарта, Индонезия, допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР