След спирането на руските газови доставки за България и Полша

...
След спирането на руските газови доставки за България и Полша
Коментари Харесай

България ще бъде първият регионален хъб за общи доставки на газ в ЕС

След прекъсването на съветските газови доставки за България и Полша и визитата на представители на изпълнителната власт на страната ни в Брюксел, Европейската комисия разгласи, че първата група за общо пазаруване на газ, която ще обгръща Югоизточна Европа, Украйна и Италия, ще бъде разположена в България. В рамките на този пилотен план ще бъдат прегледани потребностите от газ и електричество, техните цени и потоци, както и инфраструктурните аспекти за общи доставки.

Първата среща по тематиката е планувана за 5 май, четвъртък. Събитието ще стартира от 10:00 ч. в резиденция " Бояна " и в него ще се включат министър-председателят Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев, енергийният министър Александър Николов, генералният шеф на Групово дело " Енергетика " на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен.

Сред поканените участници са ръководители на бранша от основни за района страни - Константинос Скрекас, министър на околната среда и енергетиката на Гърция, Вирджил-Даниел Попеску, министър на енергетиката на Румъния, Зорана Михайлович, вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия, Крешник Бектеши, министър на стопанската система на Северна Македония, Парвиз Шахбазов, министър на енергетиката на Азербайджан, Герман Галущенко, министър на енергетиката на Украйна, Алпарслан Байрактар, зам.-министър на енергетиката и естествените запаси на Турция, Роберто Чинголани, министър на зеления преход на Италия, и други
Реклама
" Ще участват специалисти по инфраструктура и по договорните връзки за газовата инфраструктура, за електрическата инфраструктура също по този начин, защото може да се направи заменяне на газ към електричество, т.е. да се понижи потреблението на газ там, където е допустимо. Тези специалисти остават да работят в София, до момента в който не се намерят общи решения за цялостната съгласуваност плюс общи решения за пазаруване и график на доставки на LNG, както и каквото може да пристигна в допълнение по Южния газов кулоар, тъй че да се обезпечи освен в България, а за целия район ", сподели вицепремиерът Асен Василев пред " Капитал ". " Защото България може да се обезпечи елементарно - ние имаме дребна консумация - от 12 до 15 кораба на година. Но обезпечавайки района, може да реализираме много по-ниска цена на газа, който и ние ще употребяваме. ", добавя още той.

Регионалната работна група ще се концентрира върху идната година и ще даде характерен районен експертен опит и ноу-хау за създаването и използването на проекта за деяние REPowerEU за понижаване на зависимостта от съветски изкопаеми горива, запълване на хранилищата за идната зима и в допълнение ускорение на декарбонизацията в енергийния бранш, споделят от Европейската комисия. Тя ще подкрепя и координира използването на проектите за взаимна готовност в района, в това число закупуването на интернационалния пазар, съхранението и междусистемните връзки, като по този се способства за сигурността на доставките в България, района, енергийната общественост и освен. Работата на групата ще се основе по-специално на подготовката на Европейската комисия за разнообразни сюжети, свързани със прекъсване на енергийните доставки, в тясно съдействие и взаимност с страните членки и интернационалните сътрудници.

" Комисията е подготвена да предложи проект REPowerEU в средата на май, а плановете, завършващи вътрешния енергиен пазар и тези със мощно трансгранично измерение, би трябвало да бъдат привилегировани, да вземем за пример сериозната връзка сред Португалия, Испания и Франция, само че и сред България и Гърция. Такива планове ще подобрят взаимното свързване на европейските газови и електрически мрежи и друга инфраструктура и ще синхронизират изцяло нашите енергийни мрежи, като да вземем за пример сред балтийските страни и континенталната европейска мрежа. ", сподели пред " Капитал " комисарят по превоза Адина Валеан, която дава отговор и за програмата " Свързана Европа ".

" Регионалният разбор би трябвало да бъде в основата на проектите на страните членки. Комисията ще даде поддръжка посредством финансиране от проектите за възобновяване и техническа помощ посредством Инструмента за техническа поддръжка. Нуждите от финансиране ще бъдат оценени въз основа на цялостна оценка на потребностите на страните членки, както и на потребностите от трансгранични вложения ", споделя още комисар Валеан.
Реклама Свързани публикации Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете
Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР