След смъртта на кралица Елизабет II, най-големият й син се

...
След смъртта на кралица Елизабет II, най-големият й син се
Коментари Харесай

Кога е коронацията на крал Чарлз III и какво ще се промени?

След гибелта на кралица Елизабет II, най-големият й наследник се възкачи на трона, с цел да стане крал Чарлз III. 

Покойната кралица ръководи 70 години, като отпразнува платинения си празник през юни 2022 година

Англия завърши интервала на народен печал за починалата кралица във вторник, 20 септември, след нейното държавно заравяне и до момента в който той към този момент се е възкачил на трона, коронацията на новия крал няма да се състои известно време. 

Но по кое време тъкмо ще се състои коронацията и какво ще значи това както за монархията, по този начин и за останалата част от страната?

Кога Чарлз стана крал? 

След гибелта на кралица Елизабет II в четвъртък, 8 септември, Чарлз публично стана крал.  Въпреки това е традиция да се изчака, до момента в който изтече задоволителен интервал от време на печал, преди да се коронясва новият суверен.  За организирането на церемонията е нужна и огромна подготовка.

Кога е коронацията на крал Чарлз III? 

Официалната дата на коронацията към момента не е оповестена, само че съгласно Telegraph това евентуално ще бъде напролет или лятото на 2023 година, след интервал на печал за починалата кралица. Коронацията на починалата кралица се състоя на 2 юни 1953 година след присъединението й на 6 февруари 1952 година, повече от година, откакто се възкачи на трона.

Какво ще се случи на коронацията? 

Очаква се коронацията на крал Чарлз III да бъде проектирана в сходство с неговата визия за по-малка, по-модерна монархия.  Кралят ще бъде коронясан дружно с кралицата си Камила.  Източници споделиха, че церемонията ще бъде по-кратка, по-малка и по-евтина от тази на кралица Елизабет II. Също по този начин се споделя, че ще бъде планувано да съставлява разнообразни вероизповедания и общностни групи - в сходство с желанието на краля да отразява етническото разнообразие на модерна Англия. 

Коронацията ще включва клетвата, изисквана от устава, и доста от церемониите, които бяха следени в службата на починалата кралица, като помазване с осветено масло, снабдяване на кълбото и самото интронизиране.



Над 8000 посетители от 129 народи пътуваха до Уестминстърското абатство за коронацията на кралица Елизабет II през 1953 година, само че за разлика от тях гостите на коронацията на краля ще бъдат лимитирани до 2000, с цел да се съобразят с рестриктивните мерки за здраве и сигурност. 

Архиепископът на Кентърбъри ще организира церемонията в Уестминстърското абатство, потвърждавайки приемането на Чарлз да стане крал посредством коронационната клетва. 

Кралят ще бъде запитан дали ще ръководи Обединеното кралство и други народи от Британската общественост със закон и правдивост и дали ще поддържа християнството в нацията. 

Той ще бъде седнал в стола за коронация, прочут като стола на Едуард, държейки скиптъра и жезъла на суверена, с цел да съставлява неговия надзор над нацията, и кълбото на суверена, с цел да съставлява християнския свят. 

След като бъде помазан, блажен и осветлен от архиепископа, на главата на Чарлз ще бъде сложена короната на Свети Едуард, което публично ще го коронова като крал Чарлз III.

Каква корона носи кралят?  Точно както кралица Елизабет II, кралят ще бъде коронясан с короната на Свети Едуард, която е направена от солидно злато и включва над 400 скъпоценни камъка, в това число рубини, гранати и сапфири.

Какво съставлява интервенция Златно кълбо? 

Операция Златно кълбо е кодовото име, под което са направени проектите за коронацията на крал Чарлз и полемики са се провеждали в продължение на доста години.

Какво ще стане, когато крал Чарлз бъде публично коронясан? 

След церемонията по коронясването кралят най-вероятно ще стои на балкона на Бъкингамския замък, дружно с други съществени членове на кралското семейство. 

Крал Чарлз III и кралицата-консорт ще се реалокират от Кларънс Хаус в Бъкингамския замък - ход, който докара до съкращения в някогашния дом на краля. 

Около 100 членове на личния състав получиха документално уведомление за съкращения в понеделник, 12 септември, като представител на двореца сподели, че загубата на работа е „ неизбежна “. 

По време на коронацията принц Уилям ще получи нови трофеи, в това число формалното име като принц на Уелс.  По време на ръководството на крал Чарлз можехме да забележим по-малко фокус върху разширеното кралско семейство, като единствено синовете, снахите и внуците на краля поеха обществени функции.



Ще стане ли Камила кралица? 

Херцогинята на Корнуол ще бъде коронясана за кралица до брачна половинка си Чарлз по време на неговата коронация. Тя ще поеме купата кралица-консорт, съгласно желанието на Нейно Величество в навечерието на нейния платинен празник през февруари 2022 г. 

Кралят отдаде респект на „ непоколебимата лоялност към дълга “ на своята „ скъпа брачна половинка “ Камила в първото си послание към нацията.  На главата на Queen Consort ще бъде сложена платинената и диамантена корона, направена за коронацията на кралицата майка през 1937 година

На какъв брой години е крал Чарлз? 

Крал Чарлз III е на 73 години. Той беше най-дълго служилият явен правоприемник в английската история и е най-възрастният монарх, коронясан в английската история.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР