След скоростната инфлация от средата на 2021 г. в центъра

...
След скоростната инфлация от средата на 2021 г. в центъра
Коментари Харесай

Цените на храните, дрехите и услугите у нас са над средните за ЕС

След скоростната инфлация от средата на 2021 година в центъра на политическия дискурс попада динамичността на цените, които също са в основата на доста от изключителните ограничения, предприемани към този момент от няколко следващи държавни управления. С такова мнение излезе Институтът за пазарна стопанска система (ИПИ).

Често разискванията по въпроса се свеждат до една или друга стока, а на напред във времето излизат съпоставения на цените им у нас и в страни със доста по-високи приходи на семействата, показват от ИПИ.

Най-общ взор върху това се дава от Евростат, който пресмята показателя на ценовите равнища в 27-те европейски страни. При него по отношение на имагинерно средноевропейското ценово ниво се съпоставят средногодишните цени в останалите страни. Средноевропейското ценово е доста близо до това в Испания (99) и Италия (102), а множеството западноевропейски страни като се изключи Португалия се подреждат над него. С най-ниски междинни цени са Румъния (49) и България (52), т.е. те са на половина по-ниски от междинното за Европейски Съюз ниво.
 Снимка 606049
Източник:

Представеното тук обаче от Евростат е за 2021 година, заради закъснение в публикуването на данни. Предвид обаче повсеместната и релативно равномерна инфлация през 2022 година няма учредения да се чакат огромни разбърквания в класирането и отстоянията, установяват от ИПИ.

През последните 10 години България седи на сходно разстояние от средноевропейските ценови нива. През 2012 година цената на показателя е била 47, само че пада до 45 в интервала 2015-2016 година, когато в страната на практика липсваше осезателен растеж на цените. Този десетгодишен интервал се характеризира и с изпреварващ растеж на приходите, което от своя страна значи и последователно доближаване на покупателната дарба на семействата.

От по-голямо значение е обаче разпределението сред обособените групи артикули и услуги, защото те имат и друга тежест в разноските на семействата. Така да вземем за пример до момента в който при разноските за жилища и режийни, както при опазването на здравето България е била на едвам 36% от междинните за Европейски Съюз ценови нива, то при храните, облеклата и обувките отношението доближава 80%. Това значи, че при ниво на домакинския приход от ½ от междинния за Европейски Съюз, междинните цени на храните, облеклата и връзките в България са релативно високи.
 Снимка 606050
Източник:

Докато при месото междинната цена е 64% от тази на Европейски Съюз, при хляба - 67%, то има две групи артикули при които цените в България през 2021 година са били над междинните. Това са маслата и мазнините - 132% и млякото, сиренето и яйцата - 111%. Въпреки че още в средата на предишното десетилетие цените на яйцата и млечните артикули минават 90% от средноевропейските, през 2020 година в хода на коронавирус рецесията те към този момент са над междинните. При мазнините и маслата пък изравняването се случва още през 2013 година Предвид това, че точно цените на тези групи е концентриран по-големият растеж през 2022 година, то най-вероятно това съответствие ще се резервира, считат от Института за пазарна стопанска система.

Въпреки че в действителност има артикули, чиито цени надвишават междинните за Европейски Съюз равнища, това не значи, че общото равнище на цените и разноските на семействата се доближава до тях. Оттам наподобяват и още по-съмнителни опитите за надзор на цените и целенасочени политики, които целят тяхното " преодоляване ", показват от ИПИ.
 Кабинетът понижава цените на храните със уебсайт за параленост
Кабинетът понижава цените на храните със уебсайт за параленост

Държавата открила 20-30% разлика сред цена на производител и продажната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР