След скока на акциите на компании, които предлагат луксозни стоки

...
След скока на акциите на компании, които предлагат луксозни стоки
Коментари Харесай

Една от най-доходоносните индустрии в Европа е изправена пред спад

След скока на акциите на компании, които оферират първокласни артикули при започване на 2023 година, една от най-доходоносните промишлености в Европа може още веднъж да бъде изправена пред срив. Индексът STOXX Europe Luxury 10, който включва компании като френската LVMH, италианския авто производител Ferrari и английската марка Burberry, регистрира най-големия си тримесечен спад от 2020 година насам, съгласно известия на Reuters. Причината за това е икономическа неустановеност, в това число растяща инфлация и нараснали лихвени проценти, както и муден растеж на стопанската система на Китай.

Някои компании, в това число тези в показателя STOXX Europe Luxury 10, се тормозят, че слабото търсене може да заплаши пазара на първокласни артикули. Миналия месец да вземем за пример ръководителят на първокласната холдингова компания Richemont Йохан Рупер, която има Cartier, означи, че високата инфлация е повлияла върху европейското търсене на първокласни артикули. Коментарите му провокираха заличаване на пазарна стойност от 25 милиарда $ на акции на компании за първокласни артикули.

Началото на COVID-19 докара до бързо понижаване на размера на пазара на първокласни артикули. Внезапният потрес от затварянето и въвеждането на ограничаващите ограничения върна промишлеността с пет години обратно до световната й стойност през 2015 година

Заможните консуматори обаче се „ завърнаха “ на пазара на първокласни артикули и услуги. Компании като LVMH завоюваха доста от връщането на тези консуматори. Богатството на изпълнителния шеф Бернар Арно даже стигна до над 200 милиарда $ по-рано тази година, което за малко го направи най-богатият човек в света, като изпревари амариканеца Илон Мъск.

Смяташе се, че отварянето на Китай след прецизните коронавирус ограничения също ще помогне за възобновяване на пазара на първокласни артикули, единствено че това не се получи по този начин, както хората се надяваха.

Междувременно банките предвидиха, че апетитът за първокласни артикули ще намалее през тази година в Съединени американски щати и в Европа, поради промени я потребителското държание. LVMH, която заемаше позицията на най-ценната компания в Европа в продължение на две години и половина, беше детронирана от датската фармацевтична компания Novo Nordisk. Богатството на Арно също е спаднало до 169 милиарда $, съгласно показателя на милиардерите на Bloomberg.

„ Неотдавнашният спад на акциите на европейските компании за първокласни артикули отразява несигурността към европейската стопанска система “, споделя Питър Гарни, от Saxo Bank, представен от Reuters.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР