След скандали в НС: Депутатите гласуваха да дадем безвъзмездно БТР-и

...
След скандали в НС: Депутатите гласуваха да дадем безвъзмездно БТР-и
Коментари Харесай

След скандали в НС: Депутатите гласуваха да дадем безвъзмездно БТР-и на Украйна

След кавги в Народно събрание: Депутатите гласоподаваха да дадем безплатно БТР-и на Украйна.



Народните представители одобриха на първо четене  Законопроект за одобрение на

Споразумението сред Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на защитата на Украйна за  безвъзмездно даване на бронирана транспортна техника .

Това стана с  гласовете  на  152 народни представители, 57 гласоподаваха „ срещу “, а „ въздържали се “ нямаше.

  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ поддържаха законопроекта, а „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия гласоподаваха „ срещу “.

Преди и след гласуването имаше горещи разногласия, напрежението се нажежи в залата, а депутатите се скараха.

Споразумението е подписано в осъществяване на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 година за в допълнение даване на военно-техническа поддръжка за Украйна.

Със съглашението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение,

както и аварийни елементи за обслужването ѝ, с отпаднала нужда за потребностите на Министерство на вътрешните работи.

Борислав Гуцанов от БСП  разяснява,

че за „ 34 години от над 110 000 души в армията, сега те са към 20 000 “, и уточни,

че в този момент страната желае да подари 100 БТР-а на Украйна вместо те да служат за потребностите на нашата войска.
„ Не ви ли е малко позор и неловко от това, което го вършиме.
Вие ударихте дъното от тази сглобка “, сподели Гуцанов.

Според него в случай че сътрудниците му не желаят да се усещат като национални предатели след години,

би трябвало да мислят за страната ни и да „ спрат “.

Министърът на защитата Тодор Тагарев подсети, че става дума за 12,7 милиметрови картечници,

които са употребявани по време на Възродителния развой за осъществяване на вътрешни функционалности и

решението БТР-ите да се дадат Украйна е на Народно събрание. „ Не разбрах за какво би трябвало да заставам тук в залата,

до момента в който вие повтаряте на хората вашите пропагандни тези “, обърна се той към Българска социалистическа партия.

Лидерът на  „ Възраждане “ Костадин Костадинов  пък разгласи, че давайки тази техника на Украйна, на процедура ще подарим 1 милиарда лева на Украйна, и разкритикува, че никой не разяснява кой ще заплати превоза на БТР-ите. Според него евентуално още веднъж България ще поеме този разход. „ Вие сте позор за България и българската история “, укори той.

Николай Дренчев от „ Възраждане “  пък счита, че машините могат да се употребяват за прикритие по границата, вместо униформените да седят заровени в землянки – БТР-ите да служат за това. И стана ясно, че на закрито съвещание би обяснил по-подробно какво тъкмо даваме и защо може да се употребява то.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ  каза, че по време на дебата са се изговорили много неистини. Той разяснява, че тази техника, която е на 40 години, не коства 1 милиарда лева и това е нечиста сделка. Мирчев уточни, че цялата военна техника, която „ ние даряваме и не е сериозна като количество и бива заплащана от Европейски Съюз “.

Джейхан Ибрямов от Движение за права и свободи  посочи, че от парламентарната естрада са се чули всевъзможни изявления, само че нищо всъщност по съглашението, което се гласоподава. „ Не виждам и няма причина за политически нервности, само че очевидно това е част от амплоата на някои народни представители в това Народно събрание “, сподели той и подсети, че това което ще предоставим на Украйна, е техника с отпаднала нужда. Според него не би трябвало да позволяват прочувствени изявления и да се плаши българското общество изкуствено. „ Това е премислена политика и не виждам причина за терзания “, увери Ибрямов.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР