След скандала за защитата на личните данни, включващ свързана с

...
След скандала за защитата на личните данни, включващ свързана с
Коментари Харесай

Намали ли акцията на Зукърбърг натиска върху Фейсбук?

След абсурда за отбраната на персоналните данни, включващ обвързвана с Тръмп компания за събиране на информация, основният изпълнителен шеф на Facebook Марк Зукърбърг стартира серия от редки медийни изяви, пробвайки се да понижи ненапълно публичния и политически напън над обществената мрежа.

Но надалеч не е ясно дали е спечелил на своя страна управляващите в Съединени американски щати и Европа, а още по-малко необятната общност, чиито ъпдейти на статуса обезпечават на Facebook безкрайния поток от информация, която обществената мрежа употребява, с цел да продава ориентирани към съответни консуматори реклами.

Вчера нормално склонният към самоизолация Зукърбърг даде изявление за Си Ен Ен и друго за "Wired ", след известията, че "Кембридж аналитика " е откраднала данните на над 50 милиона консуматори на Facebook в опит да повлияе на избори. През 2016 година предизборният екип на Доналд Тръмп заплати на компанията над 6 милиона $, въпреки че по-късно се разграничи от нея.

Зукърбърг се извини за "голяма корист с доверие ", призна за позволени неточности и показа ограничения за отбрана на потребителите след кражбата на информация от "Кембридж аналитика ".

"Наистина скърбя за това, което се случи ", съобщи Зукърбърг пред Си Ен Ен. Facebook носи отговорност да пази информацията на потребителите си, добави той и означи, че в случай че компанията се провали, "не заслужаваме опцията да служим на хората ".

Неговото самопризнание за виновност беше направено по кабелната телевизия няколко часа, откакто призна грешките на компанията си в пост във Facebook, без обаче да съобщи, че съжалява.

Зукърбърг и чиновник номер 2 на Facebook, Шерил Сандбърг, пазеха безмълвие от петък насам, когато медиите разкриха, че "Кембридж аналитика " може да е употребила непозволено получени персонални данни на към 50 милиона Facebook консуматори, с цел да се опита да повлияе на избори. Сред клиентите на "Кембридж аналитика " бе и предизборният екип на Доналд Тръмп.

След публикуването на разкритията акциите на Facebook спаднаха с към 8 на 100 и компанията загуби към 46 милиарда $ от пазарната си стойност.

Няколко специалисти обявиха, че Зукърбърг е направил значима стъпка с изявлението си за Си Ен Ен, само че малко на брой бяха уверени, че казусът с "Кембридж аналитика " е останал зад него. Извинението на Зукърбърг изглеждаше официално и претупано съгласно Хелио Фред Гарсия, учител по ръководство на рецесии в Нюйоркския и в Колумбийския университет.

"Той не призна вредите или евентуалните вреди за засегнатите консуматори ", съобщи Гарсия. "Съмнявам се дали множеството хора са разбрали, че се извинява ".

Вместо това ръководителят на Facebook уточни стъпки, които компанията към този момент е подхванала, като взето през 2014 година решение да ограничи достъпа на външни приложения до данни на потребителите. (Това решение е било взето прекомерно късно, с цел да спре "Кембридж аналитика "). Освен това той изложи серия механически промени, които ще лимитират в допълнение информацията, която приложенията могат да събират, даде обещание да уведомява потребителите, когато външни лица злоупотребяват с тяхната информация и съобщи, че Facebook ще "проверява " приложения, които демонстрират притеснително държание.

Такава инспекция ще бъде гигантско начинание, съобщи Дейвид Каръл, откривател на медиите в нюйоркския лицей по дизайн "Парсънс ". Начинание, което евентуално ще открие огромен брой приложения, правещи "притеснителни неща ".
Но по други фронтове Зукърбърг деликатно си оставяше малки врати в другояче поразителни изявления.

В изявлението за Си Ен Ен да вземем за пример той съобщи, че би се "радвал " да даде показания пред Конгреса - само че единствено в случай че това е "правилното нещо ". Освен това Зукърбърг означи, че мнозина други чиновници на Facebook може да се окажат по-подходящи очевидци според от това какво желае да научи Конгресът.

В различен миг ръководителят на Facebook като че ли поддържа закони, ограничаващи активността на Facebook и други софтуерни колоси. Поне в случай че това са "правилните " правила, като да вземем за пример да се изисква политическите онлайн реклами да разкриват кой е платил за тях. Но незабавно по-късно Зукърбърг избегна да поддържа закон, който би присъединил сходни правила във федералното законодателство и вместо това похвали доброволните старания на Facebook в тази тенденция.

"Те ще се борят със зъби и нокти да избегнат регулации ", споделя Тимъти Карън, учител по бизнес от университета "Нотр Дам " в Индиана. "След шест месеца ще водим същите диалози и ще става единствено по-лошо с приближаването на изборите ".

Дори проектът на Facebook да оповестява на потребителите за приключване на информация той може да хвърли върху потребителите отговорността да се просветят сами. Зукърбърг заяви, че Facebook ще "създаде инструмент ", който ще разреши на потребителите да видят дали техните данни са били наранени от приключването на информация към "Кембридж аналитика ", намеквайки, че компанията няма да уведомява хората автоматизирано. Facebook възприе същия метод в жанр "направи си самичък " и в тази ситуация с хипотетичната съветска интервенция в изборите, за разлика от Туитър, който уведоми консуматори, които са били изложени на съветска агитация в неговата обществена мрежа.

При една от най-тежките ответни реакции, пред които се е изправял Facebook, политици в Съединени американски щати и Англия приканиха Зукърбърг да изясни с детайлности практиките си за запазване на информацията. Главни прокурори в щатите Масачузетс, Ню Йорк и Ню Джърси започнаха следствия на казуса с "Кембридж аналитика ". А мнозина консуматори се сплотиха в придвижване, призоваващо хората да изтрият напълно профилите си във Facebook.

Санди Паракилас, работил в отдела за отбраната на данните на Facebook от 2011 година до 2012 година, съобщи през вчерашния ден пред английска парламентарна комисия, че компанията е бдителна за мрежовата си сигурност, само че демонстрира немарливост, когато става дума за отбрана на данните на потребителите.

Той съобщи, че е имало случаи да се позволява персонални данни, в това число имейл адреси и в някои случаи персонални известия, да изоставен сървърите на Facebook без действителен надзор по какъв начин ще се употребяват по-късно.

Пол Ардженти, професор по бизнес в колежа в Дартмут съобщи, че въпреки обясненията на Зукърбърг да звучат безапелационно, евентуално въпреки всичко не са задоволителни. "Въпросът е дали можете в действителност да вярвате на Facebook ", съобщи той. "Не мисля, че този въпрос е получил отговор ".

*Превод Българска телеграфна агенция

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР