След силния трус с магнитуд 7,1 в Китай много хора

...
След силния трус с магнитуд 7,1 в Китай много хора
Коментари Харесай

Българин в Китай: За 2 часа има 14 вторични труса. Хората панически напускат домовете си при -10°

След мощния трус с магнитуд 7,1 в Китай доста хора в окръжния център Аксу са напуснали под паника жилищата си и са прекарали нощта на открито или във краткотрайни убежища, макар ниските температури от минус 10 градуса.

Това описа за bTV Новините българинът Петър Тодоров, който от години живее в Китай и работи за Китайска медийна група (CMG).

Много хора в засегнаите региони излязоха навън с часове макар минусовите температури

„ Земетресението е записано тази заран в 2:09 минути пекинско време в Синдзян-уйгурския самостоятелен регион в Северозападен Китай, по границата с Киргизстан. През идващите два часа е имало 14 вторични труса със мощ сред 3 и 5,3 по Рихтер. В 9:18 минути същият регион е ударен от второ земетресение – този път със мощ 5,1 по Рихтер “, показва Петър Тодоров, базирайки се на репортажи на локалните медии. Той самия живее в Пекин – надалеч от региона на земетресението.

„ Епицентърът на труса е бил в планинската околия Ушъ, като в радиус от 20 км към него се намират пет села. Според известията, изцяло разрушени са 47 здания, доста други са развалени в друга степен. По данни все още шестима души са ранени, двама от тях съществено, няма информация за жертви “, показва още българинът.

„ Земетресението е усетено също по високите етажи на здания в основния град на Синдзян-уйгурския самостоятелен регион Урумчи, който се намира на над 1000 километра разстояние от епицентъра, и в други огромни градове. Преустановено или променено е придвижването на 27 влака, а екипи ревизират за вреди по железопътната и пътната инфраструктура “, споделя Петър Тодоров.

Той е усетен и в Киргизстан, Казахстан, Пакистан и Индия

„ В първите часове след земетресението управляващите на околия Ушъ са изпратили екип на гражданска отбрана, който да откри вредите в епицентъра, от окръжния център Аксу също са насочи натам 60 спасители. Властите оповестяват, че в подготвеност да се включат в избавителни действия при нужда са близо 200 машини, 800 души и 32 кучета.

Към момента в околия Ушъ са изпратени 1000 палатки, 5000 топли дрехи, 10 000 одеяла, 5000 походни кревати и 1000 походни печки “, разяснява сънародникът ни в Китай.

Той напомни, че това е второто мощно земетресение в Северозападен Китай за последния един месец, откакто на 18 декември беше регистриран трус със мощ 6,2, при което починаха 127 души, а над 700 бяха ранени.

„ Китай има построена системата за незабавно реагиране при трусове, при която програмен продукт дава в действително време голям брой сеизмични параметри, които дават опция за предварителна оценка на трус и вредите от него. След първичната оценка, на място се изпращат незабавно специалисти, които да наблюдават за вторични земетресения, изследват вредите, да управляват и оказват помощ в напъните за оказване на помощ “, показва още Петър Тодоров.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР