След силния растеж през 2022 година българската икономика ще се

...
След силния растеж през 2022 година българската икономика ще се
Коментари Харесай

Световната банка: Икономиката на България ще се забави

След мощния напредък през 2022 година българската стопанска система ще се забави, следвайки трендовете в Европейския съюз, съгласно отчет на Световната банка.

Световната банка регистрира, че инфлацията в България остава висока, което заплашва проектите за приемане на еврото през 2025 година

Очаква се фискалният недостиг да остане под маастрихтския таван от 3% евентуално за сметка на понижени обществени вложения.

От новото постоянно държавно управление се чака да форсира темпото на промените.

Намаляването на бедността ще се забави, защото България е изправена пред по-бавен напредък и нараснала инфлация. Достъпността на силата продължава да бъде наложителен проблем.

Анализът на Световната банка сочи, че България се нуждае от нов набор от политики и амбициозни промени за стимулиране на икономическия напредък, с цел да може да доближи междинните равнища на приходите в Европейски Съюз през идващите 15 години.

Страната би трябвало да в профил институционалните и управническите си недостатъци и да обезпечи лоялна конкуренция, с цел да увеличи успеваемостта на компаниите и разширението на частния бранш.

Инвестициите в уменията на хората също ще оказват помощ за доближаване на стопанската система към границата на продуктивността.

Ако България успее да преодолее тези провокации с амбициозна стратегия за промени, тя би могла да форсира икономическия си напредък до над 4% в интервала до 2050 година. При сюжет без промени обаче растежът може да се забави до 1,2% доникъде на века.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР