След сигнал за застрояване на брега на Варненско езеро в

...
След сигнал за застрояване на брега на Варненско езеро в
Коментари Харесай

Проверяваха строителни дейности на брега на Варненското езеро

 След сигнал за застрояване на брега на Варненско езеро в с. Казашко, общ. Варна, през днешния ден беше осъществена взаимна инспекция от специалисти на РИОСВ-Варна и Басейнова дирекция " Черноморски регион “, оповестяват от институцията.

При инспекцията е установено създаване на две постройки и бетонна стена (с височина към 1 м) в аграрен парцел, частна благосъстоятелност и понтонна структура.

След направена информация в Регистъра на предпазените естествени обекти в териториалния обсег на РИОСВ-Варна и наличната все още цифрова осведомителна система за предпазените зони от Екологичната мрежа Натура 2000, е открито, че територията не попада в рамките на предпазени територии по смисъла на Закона за предпазените територии, само че попада в предпазена зона за запазване на дивите птици BG0000191 " Варненско-Белославско езеро “ (обявена със Заповед №РД-128/10.02.2012 година на министъра на околната среда и водите).

След снимане на терен с GPS устройство е открито, че установените градежи (бетонна стена и две постройки) попадат напълно в регулационния проект на с. Казашко, общ. Варна.

За парцела през 2014 година Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна е издала Решение за обмисляне нуждата от извършване  на оценка на въздействието върху околната среда за жилищно строителство с темперамент " да не се прави Оценка на въздействието върху околната среда “.

За създаване на модулна, понтонна структура, закрепена с котви към дъното на Варненско езеро, през 2014 година от БДЧР е издадено позволение за прилагане на воден обект с титуляр " ХХМ “ ЕООД, гр. Варна. Понтонната структура е ситуирана във водите на  Варненско езеро и не е трайно закрепена (бетонирана) към брега на езерото.

БДЧР не е издавала разрешителни по реда на Закона за водите за брегоукрепване или съпътстващи дейности  в обсега на обсъждания обект.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР