След шизофренното решение на пловдивския общински съвет относно смесеното дружество

...
След шизофренното решение на пловдивския общински съвет относно смесеното дружество
Коментари Харесай

Окръжен съд Пловдив се произнесе за Пълдин туринвест

След шизофренното решение на пловдивския общински съвет по отношение на смесеното сдружение " Пълдин туринвест " пловдивският областен съд взе още по-странно решение. Магистратите признават за неистинен документ Решение № 576 на Общински съвет Пловдив, взето с протокол № 24 от 19.12.2022 година, в частта му за т. 1 и т. 3, а в това време признават т. 2. 

В първата точка на решението Общински съвет - Пловдив не даде единодушие за увеличение на капитала и изменение на устава на " Пълдин туринвест " АД, с което се понижава присъединяване на Община Пловдив в капитала на сдружението. Възложи на представителя на Община Пловдив в Общото заседание на акционерите на " Пълдин туринвест " Ясен Михайлов да направи категорично изказване пред Общото заседание, че акционерът Община Пловдив упражнява правото по член 51б, алинея 2 от Закона за общинската благосъстоятелност на " блокираща квота " при вземането на решения за изменение на устава и за увеличение на капитала.

В третата точка Общински съвет - Пловдив разпореди на кмета на община Пловдив, при положение, че на някоя от двете дати, избрани за осъществяване на ОСА на " Пълдин туринвест " АД - 9 януари 2023 година или 24.01.2023 година, се одобряват проекторешения за увеличение на капитала и/или за изменение на устава на сдружението, да изиска анулация от съда на взетите от ОСА решения. 

Втората точка от въпросното решение касае метода на гласоподаване на представителя на общината в ОСА. По предложение на ръководителя на групата на " Алтернативна лява Българска социалистическа партия "  Николай Радев, която в този момент към този момент се споделя " Алтернатива за Пловдив ", болшинството в Общинския съвет гласоподава представителят да гласоподава със " за " на предложенията по време на събранието.

На процедура, със правосъдното решение в този момент се признава за законен текст само т. 2 от Решение № 576 на Общински съвет - Пловдив, взето с протокол № 24 от 19.12.2022 година

Съдът отхвърля като безпочвен и необоснован искът на Община Пловдив да се анулират като противоречащи на повелителни разпореждания на закона на всички решения, взети на извършеното на 9 януари 2023 година изключително общо заседание на акционерите на " Пълдин туринвест " АД. 

Община Пловдив е наказана да заплати разходи в размер на 3600 лв. с Данък добавена стойност за заплатено адвокатско заплащане. 

Решението може да се апелира пред Апелативен съд Пловдив в двуседмичен период от връчването му на страните.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР