След шест месеца и гастроли в 110 града на Дания

...
След шест месеца и гастроли в 110 града на Дания
Коментари Харесай

Енчо Керязов пред в. "Шоу": Играх пред кралицата на Дания

След шест месеца и гастроли в 110 града на Дания цирк „ Арена ” сви платната, а звездата в програмата му Енчо Керязов се върна в България. На път за родния си Ямбол, след денонощия препускане по европейските автомагистрали, той спря за няколко часа в залата, където тренира националният ни тим по акробатика преди идното международно състезание. Дните отмора на носителя на „ Сребърен смешник ” от Монте Карло могат да се преброят на пръсти. В края на септември той отпътува на фестивал в Париж, в който огромната премия е персонално от президента Макрон. Престоят във френската столица ще продължи и в идващите пет месеца, с присъединяване в стационарен цирк. Въобще Енчо Керязов не е от хората, които живеят ден за ден. Програмата му е цялостна до края на 2023 година. В нея има единствено две седмици отмора. - Г-н Керязов, бяхте толкоз време в Дания, видяхте ли кралица Маргрете II?
- Да.

- Къде?
- В цирка. Тя пристигна. Изгледа спектакъла и си потегли. Като всички останали фенове.

- Щом и кралицата идва на цирк, несъмнено ползата към програмата ви е бил голям?
- Спектакълът беше обичаен с животни, акробати жонгльори. Имаше слонове, коне, камили... В Дания хищниците - лъвове, тигри, маймуни, са неразрешени. Но очевидно има спад в визитите. Преди 10 години, когато отново бях там, беше постоянно цялостно. Сега публиката е друга, а в програмата нищо не се е трансформирало. На младите това към този момент не им е забавно. Вярно, че номерата на артистите бяха доста мощни. Например Крис Кремо, най- известният жонгльор в света. Той е на 70 години с три участия на фестивала в Монте Карло, извънреден реализатор. Недостатъкът е, че всичко е рутинно. Няма динамичност. Това значи, че циркът доста би трябвало да се замисли. Не можем да разчитаме единствено на бабите и внуците. Не е отговорна рецесията или безпаричието. Ако желаеме циркът да бъде, той би трябвало да покаже огромна атракция, същинско развлечение, супер шоу, а не това, което сме правили през осемдесетте години.

- Докато вие сте обикаляли Дания, тук ви свързаха сантиментално с една от най-впечатляващите българки - Мария Игнатова. Вкараха ви в любовен триъгълник, дружно с Рачков, след това сякаш станахте и четириъгълник с включилата се Преслава. Как се чувствате в тази комплицирана геометрична настройка?
- Неприятно се усещам, тъй като сътворих стеснение освен за моето семейство, само че и за Мария и за Митко.

- Не ви запитвам дали е правилно, а по какъв начин е било измислено всичко това?
- Не е доста мъчно. Една фотография от едно празненство, на която сме дружно с Мария и от там нататък очевидно тези са нещата, които продават. На хората им е забавно да ги четат. Личният живот. Какво става там или какво не стана...

- Изглеждате наскърбен. Явно не можете да погледнете с усмивка на цялата тази история.
- Не мога да погледна с усмивка, тъй като не съм единствено аз. Засегнати са толкоз доста хора. Дори брачната половинка ми да не го е приела насериозно, на никой не му е прелестно... Още повече че Мария и Митко нямат никаква виновност.

- Явно към този момент повече би трябвало да внимавате с кого сядате на една маса?
- Абе мисля, че около известността постоянно ще има такива неща. Само че на мен за първи път ми се случва да попадна в сходна конспирация...


Един страховит тандем: Енчо и брачната половинка му Дима

- Да оставим това... Как живеят датчаните? Какво ги мъчи и на какво се радват?
- Датчаните живеят доста добре. Те са спокойни, не са претенциозни като германците, нищо не ги тормози. Много щастливи хора. Доволни от това, което имат: положителни приходи, богати са, бърка ги само студения дъждовен климат, само че като хора с пари имат опция да пътуват и да прекарват ваканциите си на топло. Въобще една уредена, чиста страна с дребна престъпност.

- Срещнахте ли българи там?
- Да, идваха в цирка. Видях се с едно семейство. Жената беше здравна сестра, мъжът - мотокарист. В България работел в полицията. Сигурна работа, само че му е било доста мъчно, не издържал до пенсия, оставил всичко. В Дания е от две години и доста му харесва. Категоричен е, че няма да се върне в България.

- В началото на 2018 година за седми път ще раздадете награди на надарени българчета в региона на спорта, науката и изкуството... Имате ли контакти с някой от досегашните носители на наградите на фондация „ Енчо Керязов”?
- С множеството подкрепям връзка. Някои вървят напред, други не съумяват да продължат. Най-трудно е на тези в спорта. След като завършат приблизително обучение, нормално се отхвърлят. За огромния спорт би трябвало съществено финансиране. Не всички имат волята и гения на боксьора Даниел Асенов, който наградихме преди две години. Той е удивителен образец. Тръгнал е от едно село Кукорево, където е биел чували, цялостни със плява. Но има темперамент, и един страховит треньор господин Мутафов. Даниел е жаден за победа. Човек за и не го интересува дали в залата има ток или парно. Стигна до олимпиада, европейски първенец, който занапред ще радва българите с триумфите си.


Снимката, от която роди интригата

- Как ще наподобява следващата „ Нощ на звездите”?
- Вече сме продали 500 билета. Надявам се да препълним „ Арена Армеец”. Тази година най-важният човек, клоунът ще бъде Дейвид Чайнър, сценарист на два спектакъла на цирк „ Дьо Солей”, с шоу на „ Бродуей”. Преди дни се видяхме в Мюнхен, направихме всички разяснения. В „ Нощта...” един актьор ще кръстосва залата от единия до другия край върху въже, опънато на 20 метра височина над публиката. Фреди Нок е швейцарец, с четири върха на „ Гинес” и играе без никакви защитни уреди.
Идват и 10 мотористи с мега рампа, висока единадесет метра. Въобще събират се доста мощни номера.

- Каузата, че това се прави в чест на надарените деца е прекомерно благородна, само че едно такова шоу се прави с доста пари. Кой го финансира?
- 99 на 100 аз. Страшно съм стимулиран. Миналата година съм дал 180 000 лв. персонални средства за възнаграждения на артистите, хотели, самолетни билети, залата за два дни. Част от тях ми се върнаха от билетите, само че не всички. Дано в седмата „ Нощ на звездите” не изляза на нула. Досега обаче това не ми се е случвало.

- Големият ви наследник Ангел, който потегли по вашия път, внезапно се отхвърли. Огорчи ли ви това?
- Ангел реши да учи вътрешен дизайн в Мюнхен. Дали аз съм желал да продължи като актьор, няма никакво значение. Знам какъв брой е мъчно в цирка. Колко жестока е конкуренцията. Така че по-добре е да прави това, което самичък си е избрал.

Исак ГОЗЕС
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР