След сезона на отпуските, пазарът на труда няма да бъде

...
След сезона на отпуските, пазарът на труда няма да бъде
Коментари Харесай

Ще се промени ли пазарът на труда?


След сезона на отпуските, пазарът на труда няма да бъде същият. Все повече компании оферират работа у дома. Поводът е пандемията. Последната година обявите за кариера от разстояние бележат растеж от над 100%. Защо обаче са толкоз атрактивни?

Ивелина Иванова е съучастник в една от най-големите адвокатски адвокатски фирми у нас. И преди пандемията е имало интервали, в които са работили отвън офиса. Сега пандемията дала опция на част от сътрудниците й да се приберат по родните си места и да не губят позицията си във компанията. „ Аз особено взех решение да влагам със фамилията си в Созопол и по този начин се оказахме тук ”, споделя тя.

Работата от у дома има и плюсове и минуси и не е за всеки, разсъждава Ивелина. „ За мен плюсовете са, че не изгубвам времето, което губех преди в пътувания до офиса и назад.Мога сама да си направя рутината на работа - в какъв брой часа да стартира и в какъв брой часа да приключа ”, прибавя тя.

Единственото изискване, най-малко за нея, било да има добър интернет. „ Минусите са несъмнено обществения контакт с сътрудниците към кафе-машината, които не са просто диалози на злободневни тематики. Да, от време на време са и такива, само че от време на време и най-хубавите хрумвания се раждат тъкмо в тези дребни диалози ”, разяснява Ивелина Иванова.

Тя си е построила скица на работа, която да е комфортна и за клиентите й, и за фамилията й, и за самата нея. Предварително възнамерявала онлайн срещите с клиенти.

„ Понякога мога да стартира доста рано – в 8:00 ч. или даже 7:30 ч. и да приключа към 17. В други случаи пък мога да си разреша да стартира късно - към 10:00 и да работя до късно. Възможността да можеш да прекъснеш на обяд за един час, да се разходиш из Созопол или да слезеш просто да пиеш нещо около морето, да се разхладиш. Това е просто незаменимо за мен, а и за фамилията ми ”, показва тя.

Разказва, че може да си разреши да приказва по работа, до момента в който е на плажа или на разходка със фамилията си, само че единствено, когато го е възнамерявала авансово. Много от сътрудниците й обаче предпочитали работата в адвокатската фирма.

Темата разяснява и Димитър Иванов, специалист в региона на човешките запаси.

„ Повечето компании не престават да заплащат наем, тъй като е мъчно да прекратиш краткосрочно контракта за офиса, който си наел. Все повече се връщаме в ритъма на живот, който имахме преди пандемията. Сектори обаче като IT сферата към момента работят отдалечено ”, изясни Иванов в пред Нова тв.

Все повече компании оферират хибриден или напълно отдалечен модел на работа, посочи той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР