След сериозен и дълъг дебат, правна комисия прие на второ

...
След сериозен и дълъг дебат, правна комисия прие на второ
Коментари Харесай

Законно: Ще спрат ли да плащат и тези, които могат, заради извънредното положение?

След сериозен и дълъг спор, правна комисия одобри на второ четене нови промени в Закона за изключителното състояние. Остава обаче да се вземат решение неща и в пленарна зала – изключително от позиция стопанска система.
Показателно за нетипичното за Народното събрание равнище на дебата е, че депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков похвали вносителя Красимир Ципов се е вслушал в доста от рекомендациите за редакции на първичните оферти.
Може би най-важната смяна от позиция действие на страната беше признатият текст - че държавни и локални органи (съвети, комитети, комисии, органи за ръководство на фондове) могат да заседават отдалечено.
Защита за кредитополучателите и заплащане на наеми
Особено проблематичен се оказа член 6 в параграф 5 от препоръчаните промени в Закона за изключителното състояние, тъй като той де факто касае всички заплащания в частния бранш. Съгласно текста досега. Ето какво гласи текстът, чиято орис ще бъде решена на следващия ден, 6 април, в пленарна зала: " До анулация на изключителното състояние не се ползват последствия от веселба за заплащане на отговорности на частноправни субекти по контракти за заем и други форми на финансиране (факторинг, форфетинг и други), предоставени от банки и финансови институции по член 3 от Закона за кредитните институции, в това число в случаите, когато вземанията са добити от други банки или финансови институции, и по контракти за лизинг, както и не се ползват предварителна дължимост, повреждане на контракт и изземване на движимости ".
В дебата, Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация се опълчиха на предложенията да има отсрочване на наказателни лихви единствено по заеми и други заемни принадлежности само от банки и кредитини институции. Затова Искрен Веселинов изиска да има текст, които касае и компаниите за бързи заеми плюс колекторските компании – да се спре дейно опцията да вършат вземания по време на изключителното състояние. Менда Стоянова обаче сподели, че с формулировката „ контракти за заем и други форми на финансиране (факторинг, форфетинг и други) ” обгръщат и колекторските компании. Но в последна сметка беше препоръчано в параграф 5, член 6 да се добави формулировката.
Явор Нотев от " Атака " предизвести, че в случай че не се заплаща, се блокира и стопанският живот – когато не се обслужват заплащания, се стопира икономически оборот. Йордан Цонев от Движение за права и свободи също поддържа тази теза и предизвести, че ще бъде увеличена междуфирмената задлъжнялост " в размери, в които не можем да си представим ". Но Крум Зарков не се съгласи – единствено с наемите няма да се вдигне междуфирмената задлъжнялост, а и било само за малко време. Цонев застъпи тезата, че законът би трябвало да спре неточните (т.е. тези, които не заплащат нарочно), а Зарков – че би трябвало да окуражи правилните (т.е. тези, които могат по принцип, само че не и при изключителното положение). Адвокат Валя Гигова, представител на Висшия адвокатски съвет, се съгласи тъкмо с неналичието на специфични разяснения – ами в случай че на служащ не се заплаща, той по какъв начин ще си приключи контракта при толкоз общ текст?
Същевременно Борис Вангелов от " Обединени патриоти " предложи да не се заплаща наем по търговски обекти държавна благосъстоятелност, които не работят поради изключителното състояние. Крум Зарков от Българска социалистическа партия разгласи, че социалистите поддържат и разясни, че посредством закона страната ще бъде принудена да влезе в ситуацията на съответните наемодатели т.е. бизнеса, само че сътрудника му Филип Попов изиска да бъде конкретизирано, че става въпрос и за общинска благосъстоятелност.
" Ако някой си мисли, че не дължи наем, е в неточност ”, опонира юрист Валя Гигова, която изиска просто да няма наказателни лихви за неплатен наем по време на изключителното състояние. Представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев я поддържа, който беше безапелационен – не може автоматизирано да се приключи контракт за наем.
В последна сметка, по предлагането на Вангелов беше гласувано по този начин - 9 гласа " за " и 10 гласа " въздържал се ", т.е. в пленарна зала е изцяло допустимо то да не мине, още повече, че от ГЕРБ, посредством Красимир Ципов, показаха, че в пленарна зала ще поддържат понижаване на наеми за държавни и общински парцели посредством решения на общински препоръки и държавни структури, а не прекъсване.
Кой пипа в Държавния запас?
Беше отхвърлено предложение на Корнелия Нинова да може Националният спешен щаб да отпуска краткотрайно болнично и домакинско имущество или друго имущество за многократна приложимост от Държавния запас със глобата на Министерския съвет (чл. 17а, алинея 2). Причината - вносителят Красимир Ципов уточни, че приказваме единствено за изключителното състояние, само че Филип Попов от Българска социалистическа партия съобщи, че в този момент пишело по какъв начин може да изиска " държавен орган " посредством Националния действен щаб, а това значи един куп органи, в това число органи. " Винаги има решение на Министерския съвет по Закона за държавния запас ", опонира Ципов, който изясни, че концепцията била всеки държавен орган да желае, само че Държавният запас да реши. Така остана текстът на ГЕРБ - с искане на държавен орган Държавният запас да отпуска съответните поискани ресурси.
Замяна на медикаменти с генерици от фармацевти
Идеята е на водача на НФСБ Валери Симеонов, като Десислава Атанасова, която в този момент е народен представител, само че беше здравен министър, се опълчи аптекар да сменя назначено от доктор лекарство. Тя беше подкрепена интензивно от ръководителя на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров, който прикани да се прави разлика сред медикаменти, които се дават единствено с рецепта и такива, които се дават и без рецепта. Филип Попов от Българска социалистическа партия обаче установи, че и в този момент в аптеките продават заместващи медикаменти, в случай че нямат наличност от предписано в рецепта. Затова и Маджаров подсети, че в действителност де факто при доплащане от пациента става подмяна на едно лекарство с друго, а в случай че ще доплаща НЗОК – не. Стигна се до предложение по закон пациентът да бъде длъжен да се върне при лекаря си да му предпише друго лекарство, в случай че не може да си откри предписаното в началото.
В последна сметка беше отхвърлено фармацевтите да могат да заменят по своя преценка с генерици предписани от лекари медикаменти.
Административни периоди и периоди по правосъдни каузи
Когато жител или компания не може да извърши свое обвързване или деяние по административен акт или административна услуга, то по уважителни аргументи може да бъде предписан нов период за осъществяване, гласи основата на параграф 3, член 4. Адвокат Валя Гигова, която представляваше Висшия адвокатски съвет, обаче попита – какво пазиме, дали жителите да си стоят у дома и единствено да вървят до магазина и аптеката по време на изключителното състояние или да има бързи дейности на администрацията по работата ѝ? Затова тя изиска категорично да се препрати към член 90 от Административно-процесуалния кодекс (АПК), който гласи де факто: " Административните актове не се извършват, преди да са изтекли периодите за тяхното оборване, а при подадена тъжба или митинг - до решаването на разногласието от съответния орган, НО в случай че всички заинтригувани страни документално изискат авансово осъществяване на акта, той се извършва ". Подкрепи я и Крум Зарков, който видя в препоръчана нова редакция заплаха – жители и компании категорично да молят за удължение на периоди, вместо това да става автоматизирано с 1 месец. Последва реакция – по какъв начин ще се търсят заинтригувани лица по общи административни актове, а не самостоятелни? В последна сметка решение не беше взето.
" Няма подозрение, че администрацията работи. Ако Агенцията за публичните поръчки има проблем, то той е учебен – че не може да прочете закона ", акцентира правосъдният министър Данаил Кирилов.
Тук главният спор беше за това кои процесуални периоди са спрени и кои не – по търговски и наказателни каузи. Адвокат Валя Гигова акцентира, че с предложните промени ще се възобновят някои периоди още в деня на влизане в действие на новите промени. Затова беше препоръчано да има 7 дни от влизане в действие на закона, с цел да схванат съответните страни по съответните каузи (изброени в приложение към закона, параграф 9 от преходни и заключителни разпоредби), че периодите им още веднъж почват да текат. То беше признато.
Междувременно, Обединението на свободните юристи изиска от Висш съдебен съвет да разгласява на уеб страницата си всички имейли на всички съдилища, с цел да може юристите да насочат въпросите си.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 5 април "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР