След седмици борби на всички нива Съветът за отбрана в

...
След седмици борби на всички нива Съветът за отбрана в
Коментари Харесай

Въоръжението на бойните кораби виси като дамоклев меч над адмиралите от флота

След седмици битки на всички равнища Съветът за защита в МО ще преглежда тематиката за въоръжението на бойните кораби през идващите дни. Съветът се управлява от министъра на защитата, като в него вземат участие заместник-министрите, политическият кабинет, началника на защитата, командирите на типовете въоръжени сили и не последно място представител на президентството. МО би трябвало да вземе бързо и осведомено решение по какъв начин ще похарчи близо 1 милиард лв. на данъкоплатците за въоръжението на бойните кораби на флота. Тъй като липсва необятен обществен спор по тематиката, Фрогнюз започва лично следствие. Редакцията на Фрогнюз зададе въпроси на МО по каква методика и разбор се избира въоръжението на бойните кораби и какъв брой ще коства. От получения отговор разбираме, че актуалното политическо управление на МО има отговорно отношение, пробва се да се ориентира в обстановката, само че е наследило контракт подписан от предходното държавно управление, без разбор на опциите за главното въоръжение на бойните кораби. Този контракт е подписан с немската корабостроителница Люрсен. Корабостроителя от своя страна е предложил шведската система RBS-15 MK3. Съгласно обществена информация това е остаряла система и не е публикувана необятно в НАТО. Освен това е безценен артикул, само че никакъв опит не е изработен да се договаря или даже да има доказани цени. Това е все едно да си купуваш пушка без да знаеш какъв брой ще костват патроните за нея. Така се получава, когато стратегически поръчки се вършат без конкурс и действителна конкуренция. Въпреки сериозната атака от норвежката компания Kongsberg, никой не е преглежда тяхното предложение за по-евтина и по-модерна различна ракета. Междувременно стана ясно, че в процеса на тези единоборства Saab са понижили първичната цена за доставка с 1 милион лв. на ракета и са се приближи до цената на норвежкия си съперник. Този спад в цената е само вследствие на дейностите на министър Панайотов, които се пробва да открехне врата на процеса по закупуване на ракети, грижливо затворен от предходното управление на МО и висши военни. Опитите на министър Панайотов да промени порочните процеси, за в този момент срещат сериозна опозиция от военното управление и Военноморски сили, които държат на своето.

„ Трябва да се знае, че договорката за закупуване на корабите е завършила, само че следва договорка за закупуване на въоръжение и тя е на сериозна цена. “ – споделя министър Панайотов на конференция за медиите. Според него не корабостроителницата, а страната ни в последна сметка би трябвало да води договарянията и да избере какво да е въоръжението на новите бойни кораби. На процедура други възможности не се преглеждат. Едва ли в късия си престой в МО министър Панайотов ще успее да разбие модел на работа на мрачно, граден с години в това ведомство. Решението за избора на ракета, каквото и да е то ще бъде подложено на сериозен разбор още от идващото постоянно държавно управление и истината ще излезе нескрито.

А в действителност каква е алтернативата?

На Европейския пазар се оферират с изключение на ракетите RBS-15 MK3 на Saab, френските ракети Exocet на европейския защитителен тръст MDBA, както и норвежката ракета Naval Strike Missile (NSM). Настоящата активизация по тематиката идва в следствие точно на Kongsberg, които са предложили на МО нов вид на ракети NSM, които могат да бъдат закупени от Норвегия или непосредствено от Съединени американски щати, в случай че държавното управление реши това, както към този момент писа Фрог.

Тъй като общоприета процедура на МО е да залага в плановете скрити разноски, като недокомплектувани муниции, липса на следваща логистична поддръжка и вложения в инфраструктура, с цел да наподобяват допустими за обществото, Фрогнюз зададе въпроси към двете компании участващи в процедурата, с цел да стане ясно какво оферират и на каква цена.

От Saab ни дадоха отговор, че на този стадий те ще дават отговорите на заложените въпроси на виновните институции и не имат намерение да осведомят необятната общност. Редакцията на Фрогнюз е подготвена да разгласява техните отговори, в случай че трансформират мнението си.

Предоставяме заложените въпроси и получените отговори от норвежката компания Kongsberg без редакция:

1. Какъв е последният модел ракета, предлаган от вашата компания?
Ракетата NSM Bl 1A e от последно 5-то потомство и тя се предлага на България.

2. Каква е цената за придобиване на 8 до 12 ракети, както и цената за поддръжка през целия интервал на употреба на ракетите?
- Това съставлява комерсиална загадка, само че от опит знаем, че настоящото произвеждане на ракети за по-голям брой клиенти, в композиция със актуалния дизайн, води до по-ниска цена спрямо по-старите модели ракети с по-малък брой клиенти. Това демонстрира опита ни в Полша, Малайзия, Съединени американски щати, Германия и Канада.

3. До каква степен ракетата, предлагана на България, е откриваема от актуалните бойни кораби?

- Ракетата NSM е съвсем неоткриваема, с помощта на пасивната глава за самонасочване, пасивните сензори и „ стелт “ дизайн идея.
Пасивните контрамерки не са единственото оръжие на NSM. Ракетата е способна на рискови маневри по време на офанзива. Това е изключително потребно против зенитно-артилерийски комплекси на корабите, които стрелят по планувани траектории.

4. Какви системи за активно/пасивно противопоставяне могат да се употребяват против ракетата?
- Системите за електронното заглушаване не въздействат на ракети с инфрачервено ориентиране, до момента в който дейната радиолокационна глава за самонасочване към задачата постоянно лети в „ електронна мъгла “, когато съперника има съвременни системи за радиозаглушаване. До този миг нашите клиенти не са срещали ефикасна лъжлива цел, която да заблуди NSM. Идентичен транспортен съд непосредствен до вашия би бил най-хубавата и може би единствения метод да не бъде ударен кораба, само че тогава другия транспортен съд ще бъде изумен.

5. Колко на брой огневи изпитвания на този тип ракети са били провеждани и до каква степен са били сполучливи?
- Броят на изпитванията не може да се оповести обществено, заради дискретност, само че се вършат доста на брой и чести стрелби. Видео материали са качени в YouTube от самите клиенти.

6. Разполагате ли с данни за въздействието на климатичните условия върху системата за самонасочване на ракетата?
- Да, разполагаме със статистически данни за климатичните условия на съответните места по света и организираме изпитвания на главата за самонасочване по отношение на този голям масив от данни. Анализът потвърждава, че въздействието е нищожно, и това е значимо при оценката и изборът на ракетата NSM от нашите огромни клиенти, които са взели в поради това събитие при избора на ракета с оптично/инфрачервено ориентиране.

7. Кои страни имат на въоръжение модификацията на ракетата, която се предлага на България?
- Норвегия, Полша, Малайзия, Съединени американски щати. Германия, Румъния и Канада също са избрали тази ракета. Всичките тези упоменати контракти са подписани през последните пет години. Преди повече от 10 години сключихме първия си контракт с Полша.

8. Кои държави-членки на НАТО имат на въоръжение вашите ракети или имат намерение да ги вкарат?
- Ракетната стратегия NSM е възприета от най-големите натовски страни (виж въпрос 7). В Съединени американски щати Морската пехота и флота употребяват тези ракети. Присъединявайки се към тази потребителска общественост, България ще бъде добре призната и ще има обезпечени логистични, оперативни и политически изгоди.

Редакцията на Фрог продължава да следи процеса по придобиване на корабна ракета за Военноморски сили.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР