След седмица на тежки сражения истинските изпитания за украинската контраофанзива

...
След седмица на тежки сражения истинските изпитания за украинската контраофанзива
Коментари Харесай

Западни анализатори: Украйна е разгърнала само 1/4 от бригадите си, може да има изненада

След седмица на тежки сражения същинските тествания за украинската контраатака предстоят - войските са на известно разстояние от главната отбранителна линия на Русия, а по-голямата част от силите, готови за нахлуване, към момента са единствено в режим на подготвеност. Миналата седмица Украйна нанесе удари в два региона на югоизточния фронт, когато стартира главната фаза на дълго чаканото нахлуване. Киев заяви за седем отвоювани села, само че и за загуби, в това число западни бойни машини на пехотата и танкове.

" И от двете страни огромна част от събитията ще се сведат до изтощение ", споделя Роб Лий - старши помощник в Института за външнополитически проучвания и един от анализаторите, които регистрират загуби и от двете страни въз основа на сателитни и фотографски данни.

" Рискът за тях (украинците - бел. ред.) е, че преди да стигнат до тази (руската) отбранителна линия, те поемат прекалено много загуби и ще им бъде прекомерно мъчно да я пробият ", счита той, представен от " Ройтерс ", които на 15 юни разгласиха собствен разбор на контраофанзивата досега. Русия е подготвила хиляди отбранителни позиции по цялата си западна част и чак до окупирания Крим, в това число минни полета, противотанкови изкопи, редици от бетонни барикади и окопи, наречени " драконови зъби ". Позициите, видени от " Ройтерс " през април благодарение на сателитни фотоси, са мощно съсредоточени в стратегически значимия юг, където Киев може да се стреми да прекъсне сухопътния мост на Русия към Крим и да раздели силите на Кремъл.

Украйна, която разполага по фланговете по-голямата част от контраатакуващите си сили, може да следи къде Москва ангажира войски, с цел да укрепи линиите си и да нанесе удари в по-слабо предпазените региони, в това число в източната част, настояват военни анализатори. " Украйна има избор ", споделя Бен Бари - старши теоретичен помощник по сухопътни войни в Международния институт за стратегически проучвания. " Тя не може да реализира стратегическа изненада, само че ще се опита да направи всичко допустимо, с цел да реализира оперативна и тактическа изненада. Това ще включва прикриване, камуфлаж, машинация, дезинформация, които те използваха много сполучливо предходната есен ". Всичко е въпрос на инерция

Украйна се приготвя за контраофанзивата от най-малко 6 месеца, откакто през ноември си върна Херсон. Военните сътвориха 12 бронирани бригади за контранастъплението, като 9 от тях бяха подготвени и оборудвани от Запада, настояват анализатори. Обикновено една бригада се състои от най-малко 3500-4000 военнослужещи. Украйна съобщи, че е образувала 8 щурмови бригади от по 40 000 бойци. Конрад Музика - боен анализатор от Полша, който следи войната от близко, съобщи, че единствено 3 от 12-те бригади са били видени до момента в бойни дейности в югоизточната част на страната.

Основните удари бяха нанесени наоколо до следения от украинците град Орехов в Запорожка област и Велика Новоселка в Донецка област, на към 80 км източно.

Тези удари могат да значат, че украинските генерали са насочили вниманието си към Токмак - окупиран град в Запорожка област, на към 25 км от фронтовата линия. На още 50 км се намира Мелитопол. И двете обитаеми места са мощно укрепени.

Близо до Велика Новоселка Украйна освободи група от четири села, съобщи в понеделник заместник-министърът на защитата Ана Маляр. Войските са напреднали до 6,5 км и са завзели 90 кв. км, сподели тя за терена по 100-километровия сектор от южната фронтова линия. В сряда заяви, че през последното денонощие в разнообразни региони е реализиран прогрес от 300-350 метра. " Първоначално се оправиха сносно (украинците - бел. ред.) ", споделя Конрад Музика. " Основното ми терзание е, че 5-6 дни след началото на тази съществена фаза напредъкът, наподобява, спря. Инерцията, която натрупаха през първите няколко дни, всъщност към този момент е изчезнала и ние не знаем за какво това е по този начин ".

Маляр заяви и за прогрес по фланговете при Бахмут. Военните анализатори считат, че е малко евентуално той да се трансформира в център на главната украинска атака. Контранастъплението се усложнява от неналичието на въздушна мощност на Украйна. От месеци Киев лобира пред Запада за доставка на изтребители F-16, само че до разполагането им остават най-малко няколко месеца. Киев е наложил осведомително затъмнение, с цел да подкрепи оперативната сигурност, което затруднява самостоятелната оценка на бойното поле. Руският деспот Владимир Путин дефинира досегашната офанзива на Киев като несполучлива и с огромни загуби, само че бързо беше опроверган. Снимки, споделени от съветски военни блогъри, демонстрираха унищожени или развалени създадени в Съединени американски щати бойни машини на пехотата Bradley и танкове Leopard 2 - водещи детайли от военната помощ, изпратена от Запада за контраофанзивата. Конрад Музика пресмята, че Украйна може да е изгубила до 15% от машините си Bradley и няколко % от " Леопардите ", макар че е допустимо украинските сили да са възстановили някои от тях и да са ги изпратили за ремонт.

Военният анализатор Джак Уотлинг написа за мозъчния концерн RUSI, че е прекомерно рано да се прави оценка дали офанзивата ще е сполучлива, или не. " Трябва да се въздържаме от преждевременни изявления за триумф или неуспех ", споделя той.


Източник Actualno.com

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР