След седмица изтича срокът за подаване на декларация за определяне

...
След седмица изтича срокът за подаване на декларация за определяне
Коментари Харесай

Фирмите декларират авансови вноски до 18 април

След седмица изтича срокът за подаване на декларация за установяване на типа и размера на предплатените вноски за 2023 година. Дружествата подават декларацията по член 87а и член 88 от Закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/ до 18 април, първият работен ден след законоустановения краен период – 15 април. Формулярът се подава от лицата, подлежащи на облагане с корпоративен налог по реда на ЗКПО, както и от физически лица, извършващи стопанска активност като търговци по смисъла на Търговския закон, в това число еднолични търговци, и от физически лица, регистрирани като аграрни стопани, избрали приходът от стопанската им активност да се полза с налог върху годишната данъчна основа по член 28 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица /ЗДДФЛ/.

Декларация не подават лицата, които са освободени от предплатени вноски и не са избрали да вършат такива според член 83, алинея 3 от ЗКПО. Това са: лицата, чиито чисти доходи от продажби за годината преди миналата година (2021 година) не надвишават 300 000 лева, както и новоучредените през 2022 година и през 2023 година данъчно задължени лица, като се изключи новоучредените вследствие на превръщане по Търговския закон.

Декларация се подава и в случай че прогнозният данъчен финансов резултат е негативна или нулева големина, само че лицето е задължено да прави предплатени вноски.

До момента в офис Плевен, общият брой на задължените лица, които са подали заявления по член 88 от ЗКПО и по член 87а, алинея 2 и 3 от ЗКПО за предплатени вноски, са 763 бр.

Формулярът се подава единствено по електронен път, посредством Портала за електронни услуги на приходната организация, налични с електронен автограф.

Срокът за внасяне на месечните предплатени вноски за корпоративния налог за януари, февруари, март и април и на тримесечните предплатени вноски за първо тримесечие за корпоративния налог по ЗКПО за 2023 година е 18 април, вторник, защото 15 април е почивен ден.

Най-бързо и елементарно внасяне на суми към бюджета, без такси, се прави посредством виртуален ПОС терминал (е-услугата за заплащане с карти) в портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите.

Повече информация за попълване на декларациите и за заплащане на дължимите налози клиентите на Национална агенция за приходите могат да получат на телефони: 0700 18700 или 02 9859 6801, на цена, според цената на съответния оператор и в уеб страницата на приходната организацията.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР