След съпроводеното със сцени на насилие гласуване на жители на

...
След съпроводеното със сцени на насилие гласуване на жители на
Коментари Харесай

Еврокомисията: Референдумът в Каталуня е незаконен, проблемът и вътрешен за Испания

След съпроводеното със подиуми на принуждение гласоподаване на поданици на испанската самостоятелна област Каталуня за самостоятелност и рецензии " Защо Европа мълчи? " в понеделник Европейската комисия популяризира известие, което на процедура повтаря известната теза на Брюксел - референдумът опонира на Конституцията на Испания и спорът с управляващите в Барселона е вътрешнополитически проблем на испанската страна.

Ето текста на позицията (преводът е на " Дневник " ):

" Съгласно испанската конституция вчерашният избор в Каталуня не е легален.

За Европейската комисия, както няколко пъти съобщи нейният ръководител Жан-Клод Юнкер, това е вътрешен въпрос на Испания, който би трябвало да бъде позволен в границите на конституционния ред в Испания.

Също по този начин акцентираме правната позиция на комисията, както и на нейните прародители. Ако референдумът беше проведен според испанската конституция, това би означавало, че напускащата територия ще се окаже отвън Европейския съюз.

Отвъд чисто правните аспекти на този въпрос комисията има вяра, че сме във времена на единение и непоклатимост, а не на разделяне и накъсване.

Призоваваме всички заинтригувани страни да преминат бързо от борба към разговор. Насилието в никакъв случай не може да е инструмент в политиката. Доверяваме се на управителните качества на премиера Мариано Рахой да се оправи с този сложен развой в цялостно сходство с испанската конституция и фундаменталните права на жителите, обезпечени от нея. "

Лидерът на Каталуня Карлес Пучдемон приканва за интернационално ходатайство в разногласието на каталунските управляващи с Мадрид и съобщи в понеделник, че " това не е чисто вътрешен проблем " на Испания и упорства министър председателят Мариано Рахой да каже дали е склонен на договаряния за бъдещето на самостоятелния регион под егидата на Европейския съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР