След самоволното решение на българското правителство да спре доставките на

...
След самоволното решение на българското правителство да спре доставките на
Коментари Харесай

Корупцията с газа наяве. Подписвани са договори с фирми, предлагащи по-високи цени

След самоволното решение на българското държавно управление да спре доставките на газ от " Газпром Експорт " на 13 април, " Булгаргаз " ЕАД пристъпва към избор на избрани търговци и медиатори по непрогледен метод, при неразбираеми правила и критерии, като единствено до стеснен кръг търговци на природен газ са изпратени предложения.

Това са констатациите, които е направила след разглеждането на голям размер от документи и преписка с търговци на газ краткотрайната парламентарна комисия за инспекция на събитията, довели до прекъсване на природния газ от " Газпром Експорт " и извършената процедура за избор на различни снабдители от " Булгаргаз " ЕАД.

" Последвалите незабавни търгове за газ миришат на корупция ", безапелационни бяха пред " Труд " енергийни специалисти, осведомени с хронологията на обезпечаване на незабавните доставки. В самия Доклад на парламентарната комисия е казано следното: " Констатирани са голям брой нарушавания и при класирането и избора на фирмите, с които да бъдат подписани контракти за доставка ".

В документа, с който редакцията на " Труд " разполага, са дадени и съответни образци. Първият от тях е с офертата на гръцката компания ДЕПА за доставки през месец май 2022 година е получена след приключване на периода, подложен от " Булгаргаз " ЕАД, а точно - 11:00 ч. На 27.04.2022 година, не е " твърда " или обвързваща ДЕПА оферта, а е " индикативна " и е под изискване на доставка " опция на газопреносните мрежи на Гърция и България ", което включва както спиране на доставките от " Газпром износ " към Гърция, по този начин и неналичие на свободен потенциал за транспорт заради пренатоварване на потока от Гърция към България. В Доклада на комисията се споделя: " Въпреки това офертата е класирана преди всичко и е подписан контракт с ДЕПА.

Същевременно получената в поставения период оферта на " Елпедисон " е дисквалифицирана заради съществуване на едно само изискване за съответен форсмажор - спиране на доставките от Русия към Гърция, макар че сдружението предлага с 2 евро по-ниска цена от класираното на трето място Митилинеос, чиято оферта също като на ДЕПА е получена след приключване на посочения от Булгаргаз период (11:00 часа на 27.04.2022 г.) ".

Примерът с въпросния търг на 27 април продължава с още по-любопитна детайлност: " Класираното на второ място МЕТ България сдружение пък има друг подложен от Булгаргаз ЕАД краен период за даване на оферта (13:00 часа на 29.04.2022 г.) и сдружението е поканено за присъединяване за доставки за месец май 2022 година чак на 28.04.2022 година откакто са получени офертите от останалите поканени компании ". МЕТ са поканени да предложат до 5 000 MWh/ден, само че се подписва контракт за 30 000 MWh/ден за доставка през месец май 2022 година ".

Енергийните специалисти от краткотрайната парламентарна комисия обръщат внимание и на различен значим подробност: " Офертата на Мет за 30 000 MWh/ден е получена съгласно предоставените от " Булгаргаз " ЕАД имейли на 27.04.2022 в 11:57 часа ". Следва и заключението в Доклада: " Това освен буди неразбиране, само че най-малкото значи, че без да са били поканени към същия миг, са разполагали с информация за съответните потребности на " Булгаргаз " и вероятно е съществувала спогодба за доставката на най-голямото предоставено количество природен газ от медиатор при по този начин извършените процедури за избор ".

Народните представители са обърнали съществено внимание и на различен контракт с разлика в цените от близо 8 евро: " Подписан е контракт с компания " Акспо " при цена €109/MWh, при некласирана оферта на Елпедисон (€101.69/MWh), също и на " Енергико " ЕООД, предлагащо по-голямо количество и по-ниска цена €104.44/MWh, и при некласирана оферта от компания " Мотор Ойл " на цена €106.185/MWh ".

" Фирма DXT е дисквалифицирана, макар че е подала обвързваща оферта, заради съществуването на изискване за форсмажор в офертата, до момента в който ДЕПА е класирана преди всичко макар съществуване на доста по-мащабно изискване за доставка, включващо и това на DXT ", онагледяват обстановката с търговете депутатите, разглеждайки документите, предоставена от " Булгаргаз " ЕАД.

Подписан е и контракт с компания " ОМВ Петром " също на по-висока цена (€105.69/MWh) от препоръчаните от " Елпедисон " и " Енергико " ЕООД цени. Цената на " ОМВ Петром " е по-висока и от препоръчаната от DXT за същия интервал, излиза наяве от Доклада на краткотрайната парламентарна комисия.

Водещи адвокати по наказателно право пред " Труд ": Налице са данни за три групи закононарушения

Редакцията на " Труд " показа на водещи адвокати по наказателно право Доклада на краткотрайната комисия за инспекция на събитията довели до прекъсване на природния газ от " Газпром Експорт " и извършената процедура за избор на различни снабдители от " Булгаргаз " ЕАД.
Според магистрати с дълготраен стаж в региона на правораздаването, са налице три групи закононарушения. " Вече зависи от доказателствата, лицата и да се уточни точна и сполучлива подготовка за обвиняване ", разясниха наличието на Доклада наказателно-правни експерти.

Из Наказателен кодекс на Република България:
Престъпления срещу стопанството. Престъпления срещу финансовата, данъчната и осигурителната системи
Чл. 220. (1) Длъжностно лице, което умишлено подписа неизгодна договорка и от това произлезе забележителна щета за стопанството или за институцията, предприятието или организацията, които то съставлява, се санкционира с отнемане от независимост от една до шест години, като съдът може да постанови отнемане от право по член 37, алинея 1, точка 6.
(2) В изключително тежки случаи по миналата алинея наказването е от три до 10 години отнемане от независимост, като съдът постановява и отнемане от права по член 37, алинея 1, точки 6 и 7.

Чл. 260 в. Който подписва покупко-продажби или подава нареждания за търговия или прави различен тип активност или деяние, като дава погрешни или подвеждащи сигнали за предлагането, търсенето или цената на финансов инструмент или обвързван спот контракт за артикули или дефинира тази цена на извънредно или фиктивно равнище, и от това са настъпили обилни нездравословни последствия, се санкционира за манипулиране на пазара с отнемане от независимост до четири години и с санкция от хиляда до три хиляди лв..

(2) Който посредством потребление на фиктивно средство или посредством въвеждане в подвеждане подписва покупко-продажби или подава нареждания за търговия, или прави различен тип активност или деяние, което оказва въздействие върху цената на един или повече финансови принадлежности или обвързван спот контракт за артикули, и от това са настъпили обилни нездравословни последствия, се санкционира с отнемане от независимост от две до четири години.
Престъпления срещу активността на държавни органи.

Чл. 282. (1) Длъжностно лице, което наруши или не извърши служебните си отговорности, или надвиши властта или правата си за да набави за себе си или за другиго полза или да аргументи другиму щета и от това могат да настъпят немаловажни нездравословни последствия, се санкционира с отнемане от независимост до пет години, като съдът може да постанови и отнемане от правото по член 37, алинея 1, точка 6, или с пробация.

(2) Ако от действието са настъпили обилни нездравословни последствия или е осъществено от лице, което заема отговорно служебно състояние, наказването е отнемане от независимост от една до осем години, като съдът може да постанови и отнемане от правото по член 37, алинея 1, точка 6.

(3) (Нова - Дъждовни води, бр. 89 от 1986 година, изм. - Дъждовни води, бр. 75 от 2006 година, в действие от 13.10.2006 г.) За изключително тежки случаи по миналата алинея наказването е отнемане от независимост от три до 10 години, като съдът постановява и отнемане от право по член 37, алинея 1, точка 6.
Длъжностни закононарушения.

Чл. 387. (1) Който злоупотреби с властта или със служебното си състояние, не извърши отговорностите си по работа или надвиши властта си и от това произлязат нездравословни последствия, се санкционира с отнемане от независимост до три години.

(2) Ако от действието са настъпили тежки последствия или то се прави редовно от шеф към зависещ, наказването е отнемане от независимост от една до осем години.

(3) Ако действието по предходните алинеи е осъществено за деецът да набави за себе си или за другиго имотна полза или да аргументи другиму щета, наказването е: отнемане от независимост от една до пет години по алинея 1, от три до осем години по алинея 2, а в изключително тежки случаи - от три до 10 години, като съдът постановява и отнемане от право по член 37, алинея 1, точка 6.

Чл. 388. (1) Който по несъобразителност наруши или не извърши служебните си отговорности и от това произлязат нездравословни последствия, в случай че осъщественото не съставлява по-тежко закононарушение, се санкционира с отнемане от независимост до две години.

(2) Ако от действието са настъпили тежки последствия, наказването е отнемане от независимост до пет години.

Не е ясна обстановката за август. Борсите търгуват на високи цени, " Чирен " цялостен единствено на 43,94 %

И в понеделник цените по TTF бяха високи, сподели платформата Trading Economics. Основният дирек за образуване на цената на газа в Европа е борсата в Амстердам, където TTF показателят и тази седмица е в рамките на 160 евро/MWh и нагоре. В същото време енергийни специалисти обърнаха внимание, че хранилището " Чирен " е цялостно едвам на 43,94 %.

КЕВР утвърди за месец юли от 186,17 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), което е с 32 % нарастване по отношение на предходния месец, когато цената беше беше 141,36 лева./MWh. Няма изясненост каква ще бъде цената за август, а на няколко пъти от другите бизнес организации настояха за светкавична реакция от страна на властта, с цел да се избегнат банкрути на огромни предприятия, които от своя страна ще оставят хиляди хора без работа.

Рамадан Аталай, зам.-председател на комисията по енергетика, Движение за права и свободи: Опасността да останем без газ зимата е действителна:
 Рамадан Аталай, Движение за права и свободи Рамадан Аталай, Движение за права и свободи Източник: Zonanews

Ако не се вземат незабавни ограничения, заплахата да останем без газ зимата е доста повече от действителна. Що се отнася до топлофикациите, аз не виждам още жив човек, който да реши да банкрутира Топлофикация. Нито пък ръководителят на КЕВР е индивидът, който да каже, че " Топлофикация София " има отговорности към Булгаргаз. Защото, в случай че " Топлофикация София " дължи 300 млн. лв. на " Булгаргаз ", самото сдружение " Булгаргаз " направи за три месеца загуба от 300 млн. лв., тъй като купуват газ от медиатори.

Делян Добрев, зам.-председател на комисията по енергетика, ГЕРБ: " Най-почтените " излязоха най-големите крадци:

 Делян Добрев, ГЕРБ Делян Добрев, ГЕРБ Източник: Zonanews
Докладът съдържа информация за безобразията на това ръководство.
" Най-почтенните, най-прозрачните, нулевотолерантните " излязоха най-големите крадци. Както се споделя в остарялата българска сентенция - Крадецът вика дръжте крадеца.

Явор Куюмджиев, енергиен специалист, Българска социалистическа партия: Кирил Петков си прави единствено пиар с Азербайджан
 Явор Куюмджиев Явор Куюмджиев Източник: bTV
Един от най-релевантните източници на информация в целия свят за енергетика е статистиката на Бритиш петролиум, която всяка година излиза по това време. В този стратегически доклад за 2021 година са данните за произвеждане и ползване на газ, нефт и други Според този отчет Азербайджан е създал за 2021 година 31,8 милиарда куб. м. Газ, за лични потребности е потребил някъде към 13 куб. м. Това значи, че Азербайджан повече от 19 милиарда куб. м. газ не може да изнася, там повече газ няма.

Този коментар направи пред " Труд " енергийният специалист Явор Куюмджиев във връзка на последните заявки на премиера в оставка Кирил Петков за това, че при визитата си в Азербайджан е получил сякаш уверението на президента Илхам Алиев за спомагателни 500 млн. или 1 милиарда куб. м. газ по контракта ни с Баку за доставка на природен газ.

" Азербайджан има контракти за 11 милиарда за Турция, 8 милиарда за Италия, и по 1 милиарда за България и за Гърция. Тоест общо 21 милиарда куб. м. доставят те по контракти с Европа. Обърнете внимание, че индустриалните им мощности са за 19 милиарда куб. м. И в този момент идва въпросът - по какъв начин доставя 21 милиарда, като има рандеман от 19 милиарда куб. м. Отговорът е елементарен - като взема от някой различен.

И кой е този различен - само Русия, тъй като Азербайджан няма връзки с Иран и Туркменистан. Т. е. тези 2 милиарда куб. м. са съветски газ, маскиран като азерски ", уточни още специалистът. Другият въпрос, който може да бъде подложен е, какво търсят там всички - отговорът е също елементарен - политически пиар, там газ повече няма, безапелационен беше Явор Куюмджиев.

Припомняме, че пред NOVA TV вечерта Кирил Петков съобщи: " Президентът Алиев сподели, че може да ни доставят сред половин и един милиарда куб. м. в допълнение на годишна база. Ние още би трябвало да помислим и да почистим метода, по който те да дойдат до България ".

Източник: " Труд "
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР