След съкращаването на десетки хиляди работещи в някои от най-големите

...
След съкращаването на десетки хиляди работещи в някои от най-големите
Коментари Харесай

Заради Зукърбърг, Безос и Мъск: В по-слаба позиция ли са вече служителите по света?

След съкращаването на десетки хиляди работещи в някои от най-големите компании в света, битката за превъзходство сред мениджмънта и чиновниците навлезе в нова фаза. Изглежда, че част от властта, която пристигна в ръцете на заетите през последните години, се връща назад към върховете, написа Business Insider в собствен материал.

Тихото овакантяване стана шумно редуциране

В началото на пандемията милиони хора се оказаха без работа, само че по-късно бързото възобновяване на стопанската система докара до апетит за фрагменти. Това даде по-голяма мощ на чиновниците. Стигнахме и до явления като " огромното овакантяване " и " тихото овакантяване ", свързани с решението на експертите да не бъдат част от компании, които не им дават задоволително положителни условия или не дават отговор на личните им визии по разнообразни въпроси.

По някое време през 2022 година обаче стартира смяна. Покрай говоренето за идна криза, повдигането на лихвените проценти и осъзнаването, че някои бизнес модели от времената на локдауните просто към този момент не работят, от ден на ден компании започнаха да освобождават хора - изключително в софтуерния бранш, който завоюва най-вече към пандемията.

В международни вести се трансфораха " метлите " в Гугъл, Microsoft, Amazon и Twitter - хиляди чиновници станаха някогашни такива безусловно за броени дни.

Знак, че нещо се е трансформирало

HR теоретиците са безапелационни - когато ще се освобождаваш от личен състав, би трябвало това да се случи на веднъж. Всичко друго може да има доста неприятен резултат върху мотивацията и продуктивността на чиновниците.

Въпреки това, и Amazon, и Meta, и Twitter, а евентуално и всички останали от топ софтуерните компании готвят или към този момент осъществят следващи талази на съкращения. Само в империята на Джеф Безос засегнатите са 9000 - 3% от работната мощ, и то при 18 000 освободени през януари. Според декана на Висшето учебно заведение по професионални науки към Нюйоркския университет Анджи Камат световната обстановка трансформира визиите какво е разрешено на фирмите и какво - не.

Както пандемията промени визиите на чиновниците за преданост и отдаденост на работното място, в този момент фирмите към този момент гледат по друг метод на отговорностите си към тези, които работят за тях.

Заразата е действителна

Според специалисти дейностите на най-големите компании дават идеално опрощение на мениджърите от по-малките също да тръгнат в контраофанзива. Това към този момент се случва на доста фронтове - освен във връзка с броя заети, само че и посредством последователно унищожаване на хибридната работа, промени в обществените пакети и сходни. Като Илон Мъск в Twitter, само че просто в по-малък мащаб.

" Социалната болест е действителна. На другите компании не им е позволено просто да стартират да редуцират, само че в този момент имат прикритие - Amazon и Meta го вършат, значи няма да направи чак такова усещане ", разяснява специалистът по корпоративно ръководства Дина Денхам Смит.

Не е чак толкоз тъмно

" Балансът на силите стартира да се обръща към работдателите, само че в общ проект към момента е в ръцете на чиновниците ", разяснява специалистът от LinkedIn Ранд Гаяд пред Vox.

Макар измененията по отношение на предходната година да са забележими, в действителност темпът на съкращенията е по-нисък от този преди пандемията, в Съединени американски щати на национално ниво безработицата е покрай 50-годишен най-малко и всеки освободен може да избира сред минимум две отворени позиции.

В Европа обстановката може да се развие по-различно - идващите месеци и възможното нахлуване в криза ще покажат дали във компанията още веднъж ще се чува единствено думата на шефа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР