След съдебна битка, продължила 14 години, доставчик на Usenet беше

...
Коментари Харесай

„Горчиво-сладка победа” за мрежа, обвинена в пиратство


След правосъдна борба, траяла 14 години, снабдител на Usenet беше оправдан
(снимка: CC0 Public Domain)

Върховният съд на Холандия взе страната на доставчика на Usenet – News-Service Europe – в многогодишно дело против локалната антипиратска група BREIN. Сайтът беше упрекнат в неглижиране на нарушавания на авторски права от своите гости. След решение на първоинстанционния съд в интерес на бранителите на авторските права, News-Service Europe затвори, като реши, че условието за внедряване на система за пречистване на наличието е стопански нецелесъобразно.

Usenet е една от най-старите мрежи, която се появи през 80-те години на предишния век и се се смята за предходник на актуалните интернет конгреси. Състои се от дискусионни групи, в които потребителите могат да разгласяват известия. Мрежата, по-специално, разрешава продан на файлове.

През 2009 година холандската асоциация на развлекателната промишленост BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) осъди локалния снабдител на Usenet – News Service Europe (NSE), по това време един от най-големите в Европа като покритие на аудиторията, споделя за проточилата се 14 години правосъдна сага TorrentFreak.
още по темата
BREIN, представляваща ползите на филмовата и музикалната промишленост, изиска от NSE да отстрани от своите сървъри всички материали, които нарушават авторските права на членовете на антипиратската асоциация. През 2011 година Окръжният съд на Амстердам взе страната на бранителите на авторските права и подреди на NSE да почисти уеб страницата от нелегално наличие и да предотврати появяването му в бъдеще, като вкара механизми за пречистване на информация, оповестена от посетителите.

Служителите на Темида също стигнаха до извода, че NSE е съизвършител в онлайн пиратството, освен това изцяло непринудено. Доставчикът на Usenet, от своя страна, реши, че е непостижимо скъпо да внедри надзор върху качено от потребителите наличие и вместо това избра напълно да приключи интервенциите си.

Но представители на NSE взеха решение да защитят позицията си в съда до дъно. И по този начин през същата 2011 година „ поради правилото ” доставчикът подаде тъжба до Апелативния съд на Амстердам. След години на правосъдни разногласия през 2016 година съдът издаде присъда, в която се споделя, че NSE не би трябвало да носи отговорност за дейностите на консуматори, които разгласяват пиратски видеоклипове и музика.

Въпреки това доставчикът на Usenet, съгласно съда, въпреки всичко е бил задължен да предложи на притежателите на авторски права ефикасна процедура за бързо унищожаване на тяхното наличие при поискване.

BREIN не беше удовлетворена от решението на апелативния съд и апелира пред най-висшата инстанция – Върховния съд на Холандия. Въпреки че NSE беше дейно обезвреден, правосъдно решение в интерес на BREIN щеше даде на членовете му мощен инструмент в битката против други снабдители на Usenet, които предизвикват или не са задоволително ревностни в битката с деянията на мрежово пиратство.

BREIN показва много отрицателно отношение към някои комерсиални снабдители на услуги и по-специално на Usenet, описвайки техните уеб сайтове като „ леговище за пирати от всевъзможен тип, в което притежателите на уеб страницата, тези, които качват наличие, и дистрибуторите работят в тандем, оправдавайки и печелейки от нарушение на авторски права ”.

NSE, от своя страна, се нарежда като „ безпристрастен медиатор ”, който единствено предава и съхранява информация. Така, съгласно представителите на уеб страницата, към него би трябвало да важат същите условия, които да вземем за пример важат за услуги като YouTube и разнообразни типове хостинг на файлове.

В началния стадий от разглеждането на делото NSE против BREIN Върховният съд на Холандия е имал усложнения с определянето на границите на отговорността на администрацията на уеб страницата и е възнамерявал да разбере позицията на Европейският съд (най-високата инстанция на Съда на Европейския съюз) по този въпрос, отбелязва TorrentFreak.

Висшият правосъден орган на Европейски Съюз обаче изпревари спокойните си холандски сътрудници и постанови през юни 2021 година, че уеб сайтове като YouTube, според законодателството на Европейски Съюз, не носят отговорност за наличието, оповестено от техните консуматори, стига да играят пасивна роля и да не разполагат с информация по отношение на обстоятелствата за нарушавания на уеб страницата.

С други думи, услугата би трябвало да носи отговорност, в случай че разполагайки с информация, че нейните консуматори изтеглят нелегално наличие, не предприеме механически ограничения за попречване на пиратството или, което е още по-лошо, дава на потребителя принадлежности, които съзнателно са предопределени да разгласяват предпазени с авторски права материали.

Така на 27 януари 2023 година Върховният съд на Холандия разгласява решението си по делото NSE против BREIN, като призна правилността на апелативния съд и в действителност разгласи успеха на доставчика на Usenet. При изговаряне на присъдата си съдът се управлява от концепцията, че NSE има добре открита процедура за унищожаване на наличие по искане на притежателя на авторските права и че липсва достоверни информация за нарушавания на авторските права, осъществявани на уеб страницата.

След 14-годишен развой истината се оказва на страната на доставчика на Usenet. Вярно е, че успеха на NSE над BREIN може да даде единствено морално задоволство – компанията от дълго време приключи активността си, тъй че потвърдената ѝ уместност няма да повлияе на ориста на от дълго време мъртвия уебсайт. Според някогашния механически шеф на NSE – Патрик Шроурс, присъдата на съда бележи „ горчиво-сладка победа ”.

Все отново NSE разчита на относително малко парично обезщетение от 65 хиляди евро. BREIN ще го заплати, с цел да покрие правосъдните разходи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР