След с десетки загинали и скандал с подслушване на лидер

...
След с десетки загинали и скандал с подслушване на лидер
Коментари Харесай

Лява коалиция или изчакване за бонуси: какво ще стане след изборите в Гърция

След с десетки починали и скандал с подслушване на водач от опозицията Гърция отива на избори в неделя, вероятният излаз от които може да се заключи с две думи: нови избори.

Причините са две. Първо, няма устойчиво болшинство съгласно анкетите.

Второ, на идващите избори то е по-вероятно: когато предходното държавно управление на левия Алексис Ципрас пристигна на власт, отстрани система с бонуси, с който първата политическа мощ получава 50 места, в случай че има над 37% от вота или 20 - в случай че вземе над 25 на 100, и това улеснява съставянето на държавно управление. Наследникът му Кириакос Мицотакис върна бонусите, само че съгласно гръцкото законодателство изборните промени влизат не на директно идния след приемането им, а на идващия избор, с цел да се избегне облагодетелстване на ръководещите.

Така в неделя Гърция ще гласоподава без система за
бонуси за пръв път от 1990 година Ако резултатът е несполучлив, нови избори през юли 2023 година ще оферират бонуси.

Така, в случай че договарянията за коалиция се провалят в този момент, по-късно Мицотакис би трябвало единствено да получи по-близък до резултата си на последните избори през 2019 година, с цел да получи 50 места
бонус в Народното събрание от 150 души. Сега нужните за болшинство на процедура са 46%. И въпреки всичко някои изследвания основават опция за болшинство в границите на така наречен лява коалиция, в това число поради опасения измежду някои нейни представители, че избор по-късно може да се окаже победител.

Какво може да се чака от вота в неделя?

Всеки с ползите си

Консеративната " Нова народна власт ", лявата СИРИЗА (водеща опозиция) и социалистите ПАСОК сигурно ще са най-големите партии. Скорошно, в сравнение с през 2019 година, само че ще остане водеща мощ с 30.8%; СИРИЗА ще взема 24.2%, ПАСОК - 9.8 на 100, 7.7% за комунистите, 3.2 на 100 за групировката на някогашния финансов министър Янис Варуфакис. Висок обаче бе делът на нерешилите - 9 на 100.

 Според Мицотакис Гърция се е трансформирала, желае нов мандат за ускорение на растежа Според Мицотакис Гърция се е трансформирала, желае нов мандат за ускорение на растежа

Трудно е да се сформира коалиция при описаното съответствие, само че най-много поради диаметрално противоположните ползи:
Левите партии дружно биха имали по-добър резултат от " Нова народна власт ", само че той не би бил задоволителен, изключително по новата система без
бонуси. Ако партия желае да ръководи сама или коалиция желае да получи болшинство, ще са нужни 46% от вота. При настоящето съответствие това наподобява мъчно постижимо.

Някои гръцки медии от своя страна писаха за риск от коалиция сред партията на Мицотакис и крайнодясната " Гръцко решение ", само че изследванията показват, че тя по-скоро ще остане под чертата.

Ципрас желае лява коалиция

Друго изследване този месец, само че първоначално му, на Prorata за телевизия " Атика ТВ ", съгласно анализатора Йоргос Кацамбекис опция за коалиция на прогресистки сили: в него СИРИЗА, ПАСОК и MeРа25 на Варуфакис биха имали задоволително поддръжка за независим кабинет.

" Първата и третата партия могат да образуват държавно управление ", сподели Ципрас преди няколко дни, допускайки, че точно СИРИЗА ще е първа. В. " Катимерини " това разтягане на ръка към ПАСОК. Все отново този сюжет наподобява сложен,. Тъкмо ПАСОК бе на власт, когато се разгоря рецесията, и неуспехът в преодоляването ѝ отвори вратата за СИРИЗА. Така опозицията остава по-скоро фрагментирана. Засега.

Агрегираните данни от разнообразни анкети в " Политико ", че такова съдружно държавно управление, дружно с Варуфакис, може да е на ръба, и да не му доближат няколко процентни пункта, съгласно последната анкета от 13 май.

 В Гърция животът нараства макар икономическото възобновяване В Гърция животът нараства макар икономическото възобновяване

Червени линии

В. " Та Неа " говореше още през март за сюжети за държавно управление, които включват " огромна коалиция " сред водещите партии " Нова народна власт " и СИРИЗА, каквато и двете за момента изключват. Шпионският скандал, който раздруса Гърция предходната година с подслушването на водача на социалистите Никос Андрулакис, обаче трансформира Мицотакис в неосъществим сътрудник за тях. Тогава вестникът " лявата коалиция " като вероятен сюжет, само че без болшинство за момента.

Изводът в на фондация " Фридрих Науман " е, че абсурдът с подслушването се е отразил в по-голяма степен на опциите за коалиция " Нова народна власт " - ПАСОК, в сравнение с рейтинга на Мицотакис.

 " Непростимо ", само че " законно ": подслушване на опозиционен водач раздруса Гърция

И Мицотакис даде да се разбере, че не би работил със СИРИЗА, която неколкократно упрекна в поръчки за неблагоразумно харчене, нито с ПАСОК, съдружно държавно управление с която би било " несигурно държавно управление, което няма да обслужва ползите на Гърция ".

Премиерът сподели и че дълбоки промени в структурата на службите са неприемливи за него - евентуално още една " алена линия " пред евентуални събеседници за коалиция. Не може да вземем за пример разузнаването да излиза от шапката на кабинета на министър-председателя, защото главно би трябвало да се занимава с рискове, идващи отвън Гърция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР