След рязкото обръщане на тенденцията в края на 2014 и

...
След рязкото обръщане на тенденцията в края на 2014 и
Коментари Харесай

Пазарът на жилища във Варна – все по-скъп и по-предвидим

След внезапното превръщане на наклонността в края на 2014 и 2015 година динамичността на пазара на недвижими парцели във Варна продължава да е към постоянен напредък. Това демонстрират систематизираните данни на организации, работещи в бранша.

След като минаха през интервал на рецесия с огромно предложение и лимитирано търсене, довело до спад с към 30% на цените, в края на предходната година беше регистрирана постоянна наклонност към растеж, който продължава и сега. Факторите, повлияли за смяната, са главно всеобщото предложение на жилищни заеми с лихви под 4%, към момента лимитираният пазар на новопостроени жилища, както и растящият брой на евентуалните купувачи.

Новината на пазара във Варна

обаче е, че до момента в който преди година–две главен мотор на търговията бяха съветски жители, търсещи жилища основно във високия ценови сегмент, в този момент към 95% от клиентите на организациите за недвижими парцели, даже в бранша на ваканционните, са главно българи.

" Кредитите, несъмнено, са стабилен фактор за позитивния тренд, само че това, което внезапно повлия пазара във Варна е динамичността в търговията със аграрни земи на положителни цени в района ", сподели Диана Кирова, притежател на организация " Киров ". " Все по-често наши клиенти са хора от дребните обитаеми места, които мигрират, с цел да се открият трайно в регионалния център ".

Статистиката на компанията за интервала от началото на годината до края на октомври демонстрира, че тристайните жилища в регионите с лесна и бърза връзка до центъра на града към този момент се оферират с

към 30% по-високи цени

Според Елена Парова, основен брокер в компанията " Явлена ", спад в търсенето на жилищни парцели няма в нито един от регионите на Варна. Тенденцията, която тя обрисува е по-скоро към отчетливо понижаване на така наречен второстепенен пазар на парцели за сметка на интереса към нови жилища.

Още в края на 2016г. систематизираните данни на няколко от огромните организации за недвижими парцели във Варна сочеха, че купувачите се насочват към покупко-продажбите на равнища до 100 и над 120 хиляди евро за жилище. Само година по-рано търсенето е било насочено най-вече към парцели в ценовия диапазон 50-70 хиляди евро. Но дружно с цената един от най-важните критерии при избора на жилище към този момент е и качеството на строителните работи, мястото за паркиране и положителните общи елементи.

По данни на " Явлена ", все по-ясно се обрисува и

сегментирането на купувачите

учредено на ясни условия към новото им жилище.

" Една част от клиентите ни търсят изрично по-голяма жилищна повърхност на по-ниска цена, да речем двустаен апартамент за към 40 хиляди евро или тристаен - за не повече от 60 хиляди евро ", споделя Елена Парова. " Това е явен знак към нас да насочим предлагането към парцели в огромните жилищни квартали на Варна като " Възраждане " и " Владислав Варненчик ". Друг вид клиенти са тези, които също имат ясна визия за бъдещия си парцел, само че разполагат и с по-голям бюджет – от 90 до 150 хиляди евро. ".

Според Парова сега цената на жилищните парцели във Варна дефинира главно

местоположението, а не размерът

Така не изключително огромни жилища наоколо до Морската градина или Гръцката махала към този момент трайно се продават за към 1 200 – 1 500 евро на кв. м. " Имаме даже продажби на цени, които доближават и 2 хиляди евро на кв. м. в тези елементи на града, само че тук към този момент става дума за фактически неповторими местоположения ", споделя тя.

Интересът на платежоспособните клиенти към този момент не е по този начин ясно насочен към влиятелни региони като " Траката " и курорта " Св. Св. Константин и Елена ", съгласно наблюденията на Диана Кирова. " В до скоро определяните като хитови региони към двореца " Евксиноград ", над плажа Кабакум или местността " Ален мак " край Варна сега е съвсем нулево ", твърди тя.

Същото мнение, само че с лек колорит споделя и Елена Парова. " В момента

пазарът е прекрасен

по този начин го дефинираме ние в нашите професионални среди ", споделя тя. " Едно от преимуществата му е, че има клиенти за всички типове парцели. Купувачите в региони като " Траката " и " Св. Никола " имат по-различен профил. Това са фамилии, които се усещат свободни – с пораснали деца, постоянни приходи и главно жилище в централната част на Варна. Но макар че в упоменатите региони към този момент има много новопостроени здания, нараснал интерес към тях спрямо предишни години не се вижда ".

През последната година организациите на недвижими парцели във Варна означават възходящ интерес и към жилища с една или две спални наоколо до трасетата на градския превоз и огромните супермаркети, макар че са настрана от градския център. Примерът, който Парова дава е с жилищния квартал " Бриз ", ситуиран в северната външна страна на Варна, само че наоколо до Морската градина и автомагистралата за курорта Златни пясъци.

" Данни на Агенция по вписванията демонстрират, че броят на подписаните покупко-продажби " на зелено " за новостроящи се здания продължава да пораства ", споделя Валентин Пецов от организацията " Ремакс Идеал ". Тази наклонност роди и шеговития термин

" договорка на тъмнозелено "

- резервация на парцел преди излязло позволение за строителство, т.е. още на фаза планиране ", изяснява той.

Тенденция от последната година е и възвръщането на доверието в жилищни парцели като капиталова опция. Според брокери на огромните организации във Варна над 70-80% от капиталовите покупко-продажби стават точно с жилища, защото те могат елементарно да бъдат отдавани чартърен за разлика от къщите, магазините или земеделските терени.

Според прогноза на Пецов, направена в края на предходната година за " Капитал ", вложителите в парцели за отдаване чартърен или следваща препродажба са сериозен участник и на пазара на новото строителство във Варна. Но покупките " на зелено " не се записват в регистрите и растежът в този тип покупко-продажби, регистриран от Агенцията по вписванията, ще стане прочут в края на тази и през идната година, след завършването на новостроящите се здания.

Именно този интерес и е най-логичното пояснение на обстоятелството, че търсенето на имоти за строителство към този момент се е върнало до равнищата от 2008 година " Търсят се терени освен в централната част на Варна ", споделя Диана Кирова.

Мечтаните имоти

са тези, които разрешават разгъната застроена повърхност от 2-3 хиляди кв. м. ".

Профилът на клиентите, които търсят инвестиция " на зелено " през " Явлена " демонстрира, че решаващи при сключването на договорка са качеството, бизнес историята на строителната компания и методът на заплащане. " Купувачите на жилища в новостроящи се здания имат повишени условия, които не могат да бъдат покрити от парцелите на вторичния пазар ", изяснява тя. В същото време жилищата в стадий на градеж им дават спомагателна независимост – те могат да бъдат прекроявани и приспособени към характерните им условия. След тях са дневен тракт (обединени дневна и кухня - бел. ред.) от 35 – 40 кв. м., парко място и така нататък ".

Парова твърди, че опциите за разсрочено заплащане на новостроящите се жилищни парцели в централната част на Варна покачват цените им до равнища над тези на приключените жилища. В същото време таксите за поддръжка в затворените комплекси северно и южно от Варна не престават да са спирачка пред интереса към първокласните парцели. Те се движат в рамките от 5 до 10 евро на кв. м. жилищна повърхност според от типа и размера на обслужваната инфраструктура.

От организациите за недвижими парцели във Варна с носталгия си спомнят за

" прелестните 2007–2008 "

когато пазарът се определяше от съветски и английски вложители най-вече във ваканционни парцели.

Данните на организация " Градев " от края на предходната година сочеха " заледяване " и на този пазар. Липсата на търсене се обясняваше основно с отдръпването на купувачите от чужбина – главно Русия и Англия. От друга страна, спирачка за българските купувачи и тогава бяха таксите за обслужване на общите елементи.

" Руснаците, които вложиха преди време към този момент са продавачи ", споделя Елена Парова от " Явлена ". " По-голямата част от тях завършват с парцелите си у нас и нямат желание да търсят нови. В същото време други техни сънародници се насочват към жилища в централната градска част, наоколо до учебно заведение, транспортната инфраструктура на града, огромен търговски комплекс.

Това са нов вид клиенти

Обобщението на данните, предоставени на " Дневник " от търговци на недвижими парцели във Варна, обрисува три ясни трендове:

- Българските и задгранични купувачи към този момент имат съвсем изравнени условия към качеството и цената на парцелите си при все по-рационален метод към избора на местоположението им.

- Предлагането продължава да е по-слабо от търсенето, което движи цените нагоре . Но това няма да продължи дълго.

И трето: " Жилищните здания, които следва да бъдат приключени в околните една-две години, се усилват непрестанно. А това неизбежно ще докара досега, в който предлагането ще надвиши търсенето ", предвижда Елена Парова.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Места за живеене (18)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР