След рязкия спад на цените на петрола през 2014г. енергийните

...
След рязкия спад на цените на петрола през 2014г. енергийните
Коментари Харесай

Repsol ще използва технология на Google за по-ефективни рафинерии

След рязкия спад на цените на петрола през 2014г. енергийните компании бяха принудени да се ориентират към новите технологии, с цел да покачат ефикасността и приходите си.

© Sergio Perez Още по тематиката
Петролът задълбочи спада си

Цената на брента падна под 75 $, откакто Русия и Саудитска Арабия оповестиха, че ще усилят доставките
28 май 2018
Предстои конкурс за търсене на петрол и газ в трети черноморски блок

" Хан Тервел " е с повърхност 4032 кв. км и е прилежащ на " Хан Аспарух " и " Хан Кубрат "
22 май 2018
Европейски Съюз подхваща ограничения за отбрана на европейския бизнес в Иран от глобите на Съединени американски щати

Целта на Европейски Съюз е фирмите да избегнат резултата на глобите, което би засилило напрежението сред Брюксел и Вашингтон
19 май 2018
Цената на петрола - обрисува се " горещо " лято

Непрозрачното ценообразуване може да докара до нови спекулации и до напрежение за бизнеса.
18 май 2018 Испанската енергийна компания Repsol се сплотява с Гугъл, с цел да употребява технологии и изкуствен интелект за своите рафинерии. Това е един от образците, в които компании се насочват към Силициевата котловина, с цел да понижат разноските си, написа Financial Times.

След внезапния спад на цените на петрола през 2014 година енергийните компании бяха принудени да се ориентират към новите технологии, с цел да покачат ефикасността и приходите си. Такива стъпки са от решаващо значение, тъй като нефтените и газовите колоси се сблъскват с световната наклонност на прекосяване към чисти горива. Заради това обичайните играчи на пазара би трябвало да натрупат средства за да бъдат конкурентоспособни.

Repsol + Гугъл = успеваемост

Водещата испанска компания ще употребява Cloud ML, инструмента за машинно образование на Гугъл, с цел да усили производството на петролната рафинерия в Тарагона, на източното крайбрежие в Испания, където се създават 120 хиляди барела дневно.

Технологията на Гугъл ще бъде употребена за анализиране на стотици променливи, свързани с измерването на налягането, температурата, потоците и скоростта на обработка във всички фабрики в рафинерията. Repsol се надява, че това ще усили маржовете с 30 цента за барел и възнамерява да употребява технологията в петте си рафинерии.

Ползата от технологиите

Енергийните компании са заинтригувани от този вид разбор, с цел да покачат продуктивността на рафинериите. Според отчет на консултантската компания McKinsey " до неотдавна нефтените и газовите компании не са разполагали с нужните принадлежности и благоприятни условия, с цел да употребяват мощностите си оптимално ", до момента в който " технологиите за разбор са се развили от дълго време, и то с бързи темпове ".

Бизнесът на компанията, който включва пречистване и дистрибуция, е обезпечил доходи от 558 млн. евро през първото тримесечие на годината при 663 млн. година по-рано. Според Repsol потреблението на изкуствен интелект във всички рафинерии може да докара до спомагателни доходи от 100 млн. евро годишно.

Прогнози

Управляващият шеф на компанията Мария Виктория Зингони съобщи, че към този момент технологията е приложена единствено за към 30 променливи в рафинерията, само че ще доближи до 400. " Това е част от доста огромен план за възстановяване на индустриалните процеси в компанията ", споделя тя. Енергийните консултанти и анализатори предвиждат, че автоматизацията може да докара до съкращения на работни места в дълготраен проект. От Repsol обаче считат, че употребяваната технология на Гугъл няма да докара до освобождение на чиновници. " Целта е да се улесни работата на чиновниците. Няма да уволняваме никого. Не става въпрос за заменянето на индивида с машина ", разяснява Зингони.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР