След руската инвазия в Украйна започна през февруари, Европейският съюз

...
След руската инвазия в Украйна започна през февруари, Европейският съюз
Коментари Харесай

„NewsGuard“ регистрира над 250 сайта по света, бълващи руска пропаганда

След съветската инвазия в Украйна стартира през февруари, Европейският съюз предприе дейности за блокирането на „ RT “ и „ Sputnik “ - два от главните канали на Кремъл, които популяризират агитация и дезинформация за войната. Близо шест месеца по-късно броят на уеб страниците, които популяризират същото наличие, се е нараснало, защото Москва намира способи да заобиколи възбраната.

Междувременно агитация продължава да се популяризира, само че и в нови уеб страници, които досега не са имали явна връзка с Кремъл.

Базирана в Ню Йорк компания „ NewsGuard “, която изследва и наблюдава онлайн дезинформацията, към този момент е идентифицирала 250 уеб страницата, интензивно разпространяващи съветска дезинформация за войната, като през последните месеци са добавени десетки нови.

Тези уеб сайтове разгласяват изказвания, че украинската войска е инсценирала някои смъртоносни съветски офанзиви, с цел да завоюва световна подкрепа; че украинският президент Володимир Зеленски симулира обществените си изяви; или че украинските бежанци правят закононарушения в Германия и Полша.

Някои от уеб страниците се показват за самостоятелни или за новинарски организации. Близо половината от тях са на британски език, а други са на френски, немски или италиански. Много от уеб страниците са основани доста преди войната и не са били явно свързани с съветското държавно управление, до момента в който внезапно не са почнали да популяризират тезите на Кремъл.

" Възможно е да са основани по този начин наречените " спящи " уеб сайтове ", споделя Гордън Кровиц, съизпълнителен шеф на „ NewsGuard “.

Спящите уеб сайтове са уеб страници, центрирани върху акции на дезинформация, които значително са неактивни, постепенно построяват аудиторията си посредством безобидни или несвързани изявления, а по-късно в избран миг минават напълно към агитация.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР