След решенията на КЕВР цената на природния газ за целия

...
След решенията на КЕВР цената на природния газ за целия
Коментари Харесай

С над 10 процента по-евтини сметки за парно от август до март

След решенията на КЕВР цената на природния газ за целия интервал от 5 август 2019 година до 31 март 2020 година е понижена приблизително с 24 %. В резултат на това за същия интервал междинната цена на топлинната сила за клиентите на топлофикационните сдружения е с 10,16 % по-ниска, като най-голямо е понижението за потребителите на „ Топлофикация София “ ЕАД, оповестиха от КЕВР, представени от БГНЕС.
За другите най-големи топлофикационни сдружения в страната понижението е сред 5,76% и 4,06%. Тези данни бяха изнесени в презентация на КЕВР на съвещание на парламентарната Комисия по енергетика, на което бяха изслушани управлението и представители на енергийния регулатор, на Министерство на енергетиката и на " Булгаргаз " ЕАД по отношение на понижението на цените на природния газ, възобновяване на надвзетите суми на потребителите и присъединението на клиенти към газоразпределителните мрежи.
Като максимален консуматор на природен газ в страната, най-голяма по мярка сума е възобновена на " Топлофикация София " ЕАД - 59,495 млн. лева От нея в сметките на потребителите за топлинна сила ще бъдат възобновени 30,6 млн. лева, а останалите суми покриват вноската във Фонда „ Сигурност на електроенергийната система “, Данък добавена стойност, лихви, неустойки и други заплащания. На „ ЕВН България Топлофикация “ ЕАД възобновената сума е 5,404 млн. лева, на „ Топлофикация Плевен “ 5,132 млн. лева, на „ Топлофикация Бургас “ ЕАД – 1,841 млн. лева, на „ Топлофикация Враца “ ЕАД – 1,069 млн. лева
На съвещанието ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов посочи приноса на специалистите на комисията за ускореното приемане на решенията за понижаване цената на природния газ и на цената на топлинната сила за минали интервали. Той обоснова и нуждата от използване на планирана годишна цена на топлинната сила за идния интервал 1.07.2020 г.– 30.06.2021 година, по прилика с утвърждаваната през годините планирана цена на електрическата сила. Според него това се постанова от неналичието на техническа опция все още за месечно отчитане на потреблението на клиентите, които не имат отдалечени уреди и са на годишен планиран доклад с изравнителни сметки. В София без такива уреди са 94 на 100 от клиентите, а единствено 6% разполагат с уреди за отдалечен доклад. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР