След редица широко посетени прожекции в зала 1 на НДК,

...
След редица широко посетени прожекции в зала 1 на НДК,
Коментари Харесай

Какво остава да видим на Киномания?

След редица необятно посетени прожекции в зала 1 на НДК, 37-то издание на Киномания продължава до 3 декември в София, Пловдив и Варна, както и в Neterra TV+. Предстои да гледаме филмите на Хаяо Миядзаки, Тайка Уайтити, Фернандо Труеба и Хавиер Марискал и доста други.

Във втория фестивален уикенд на тазгодишната Киномания на най-големия киноекран в страната бяха показани последните филми на Ридли Скот и Люк Бесон. И в случай че реакциите към „ Наполеон “ на Скот са спорни, какъвто е и небезивестният му воин, то антигероят в „ Догман “, майсторски изигран от Кейлъб Ландри Джоунс, разсъни симатията на публиката макар или заради мрачната си личност. Какво още обаче не трябва да пропущаме до 3 декември? 



" Застреляха пианиста "

Вълнуващо странствуване към сърцето на латиноамериканския джаз, което споделя, както за креативната независимост, родила „ боса нова “, по този начин и за възхода на фашистките режими, които не след дълго взимат властта в доста от страните на континента.

След триумфа на „ Чико и Рита “ Фернандо Труеба и Хавиер Марискал още веднъж оферират брилянтно нарисувана музикална история. Джеф Голдблум влиза в ролята на нюйоркски музикален публицист, тръгнал по следите на мистериозно изчезналия бразилския пианист Франсиско Тенорио Жуниор, а феновете пътуват дружно с него.



" Тримата  мускетари: Д’Артанян "

Ева Грийн, Венсан Касел и Луи Гарел в един филм, освен това по Александър Дюма. Вихрен и проницателен, филмът на Мартен Бурбулон си слага за цел да модернизира и разпространява сантименталната мускетарска епопея измежду младото потомство, с великолепен актьорски състав и уместно количество екшън. Силата на Дюма е ловкото описване сред измислицата и действителността. А силата на французите, когато вършат филми за „ заплаща и шпагата “, е владеенето на ритъма, подтекста, декорите и костюмите, без сладникавост или ирелевантност.



" Великият дезертьор "

Любимият на генерации майкъл Кейн има намерение да се отдръпна от киното и да се отдаде на заслужена отмора. Но преди този момент се превъплъщава в Бърни Джордан – героят на  „ Великият дезертьор “, който бяга от дом за възрастни хора, с цел да означи дружно с другарите си 70-годишнината от Десанта в Нормандия. Подобно на Кейн, Бърни въплъщава духа нацяло едно пококоление – това, родено през първата половина на ХХ век, към което през днешния ден гледаме с удивление и изненада.



" Книгата с решенията "

Режисьор в креативна рецесия се бори да приключи филм. Продуцентите го притискат, екипът му стартира да губи доверие в него. Позната история, която се случва на доста места по света, само че рядко се споделя със сюрреалистичното чувсто за комизъм на Мишел Гондри. Борейки се с монтажа на кино лентата си, който е безусловно некадърен да гледа, ексцентричният Марк записва в своята „ Книга с решения “ паниките, налудната си самоувереност и мъчителната откровеност, нужна за всяка мощна творба. Разказът на Гондри не щади създателя, осмива безотговорността му, само че и откровено му съчувства.



Освен прожекции на класики като „ Амаркорд “, „ М. Бътерфлай “ и „ Последното метро “ предстоят и извънредните „ Гол за победа “ и „ Клети създания “. Поради изключителния интерес към „ Момчето и чаплата “ на Хаяо Миядзаки е планувана и спомагателна прожекция на 3 декември в кино  „ Люмиер “.



За феновете, които нямат опция да се насладят на прожекциите на огромен екран, в платформата Neterra TV+ до края на фестивала ще бъдат налични тринайсет особено подбрани кино лентата, измежду които и документалните „ Китовете, пазители на планетата “, „ Масимо Троизи: Там горе някой ме обича “ и „ Пробуждането на Аврора “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР