След редица откази за лечение в Турция и България, млада

...
След редица откази за лечение в Турция и България, млада
Коментари Харесай

Млада пациентка е оперирана успешно в Плевен с единствения в страната Гама нож

След редица отводи за лекуване в Турция и България, млада пациентка беше сполучливо оперирана с единствения в България Гама нож Уникалната инсталация е част от Комплексния онкологичен и радиохирургичен център във високотехнологичната „ Сърце и Мозък ", Плевен, който няма аналог в страната и на Балканите. Случаят на 27-годишната Евгения получава своята щастлива развръзка точно в Плевен с помощта на професионализма на лекарите и високите технологии.



През 2012 година Евгения е едвам на 17 година, когато я диагностицират с голям брой доброкачествени вътрешномозъчни тумори, главно по периферията на мозъка и мозъчните обвивки. Най-големият е ситуиран в лявото полукълбо, наоколо до мозъчния дънер (част от мозъка, където са ситуирани центърът на дишането и на сърдечната дейност). Подобен незлокачествен израстък, само че с по-малки размери, е ситуиран огледално и в дясната страна на главата. Пациентката има и други тумори, само че с размери и локализации, които към този миг не заплашват здравето ѝ. Поради близостта на туморите неврохирургична намеса е невъзможна и пациентката е ориентирана за радиохирургия в Истанбул (по това време в България още няма инсталация за радиохирургия).

Радиохирургичната процедура, направена в чужбина, съставлява йонизиращо излъчване и обгръща и двете области на мозъка, които са облъчени с доза 25Gy(Грей), надлежно с 3 облъчвания в лявото и 2 облъчвания в дясното полукълба. Сложността при Евгения е, че двете облъчвани области се намират в непосредствена непосредственост – от двете страни на най-важната мозъчна конструкция. Интервенцията сумарно натоварва пациентката с доза излъчване, близка до сериозната, само че развиването на туморния развой е спряно за 8 години. През 2020 - 2021 година се следи ново повишаване, което притиска и деформира мозъчния дънер. Поради близостта на туморите до центровете на дишане и сърдечна активност, страхът от затруднения е сериозен и повторното радиохирургично лекуване в Турция се забавя. Това води до необратимо увреждане на слуховите нерви и цялостна загуба на слуха. Евгения и фамилията ѝ търсят помощ при експерти в страната и в чужбина, само че на всички места им отхвърлят както оперативно лекуване, по този начин и радиохирургия.

През юни предходната година Жени е съветвана още веднъж в Истанбул, където ѝ предлагат радиохирургично лекуване в „ Сърце и Мозък “, Плевен. Там е най-модерният на Балканите и единственият Гама нож в България. Колегиално, турските лекари изпращат документите с в началото извършеното лекуване. Решение на комплицирания медицински проблем намира мултидисциплинарен екип от радиохирурзи - доктор Румен Лазаров, доктор Никола Билдирев, водещия неврохирург доцент Димитър Харитонов и лекари от още няколко специалности. Те вземат решение да проведат лекуване посредством облъчване. Лечебната доза е деликатно съобразена с към този момент насъбраното в организма на Евгения облъчване, както и с времето, минало сред първото лекуване и актуалното в Плевен. Повторната нужда пациентката да бъде подложена на лъчелечение е същинско предизвикателство в медицината. Лекарите още веднъж ползват доза от 25 Gy, разпределена в 5 фракции, и включват деконгестивна (противооточна) терапия – преди, по време на облъчването и 2 седмици след лекуването, с последователно понижаване на дозата. Прецизността при установяване на границите на третираната в мозъка зона, непрекъснатото следене на позицията на пациента (всяко трепкане в тялото води до автоматизирано прекъсване на лъчението) и директната връзка с магнитнорезонансния томограф, гарантиращ прецизен облик, са спомагателни предпоставки за триумфа на лекуването. Пациентката се усеща добре и няма странични недоволства. Наред със знанията на лекарите и опциите на модерната инсталация, от основно значение е извоюваното доверието в екипа и връщането на вярата у младата жена.



Днес, Евгения е на 27 години, а от „ Сърце и Мозък ", Плевен не престават да наблюдават нейното положение и поддържат връзка със фамилията. „ Благодарна съм на лекарите от „ Сърце и Мозък " в Плевен, тъй като те избавиха живота ми ", споделя тя. Чувства се добре, радва се на поддръжката на брачна половинка и фамилията си и прави проекти за бъдещето. „ Разказвайки историята на моето лекуване желая и мощно се надявам да оказа помощ и на други пациенти като мен да получат нужната помощ. Лекарите и апаратурата в Плевен помогнаха на мен и моето семейство след месеци блуждаене по клиники в чужбина ", споделя Евгения.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР