След разширяването си през август БРИКС демонстрира нарастващото си влияние

...
След разширяването си през август БРИКС демонстрира нарастващото си влияние
Коментари Харесай

Заплахата за САЩ: БРИКС и влиянието на съюза в сектора на петрола

След разширението си през август БРИКС показва възходящото си въздействие в петролния бранш. Включването на огромни страни производителки на нефт като Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Иран и Етиопия доста ускори наличието на БРИКС на международните пазари на нефт и газ.

Аржентина, най-новият член, е изключение, защото не изнася нефт за Запада. Това разширение значи, че БРИКС към този момент има забележителен дял от 42% от международния петролен бранш, което може да оспори господството на щатския $.

Макар че глобите на Съединени американски щати против Русия фактически се отразиха на икономическите резултати на страната, като понижиха приходите ѝ от експорт, те също по този начин несъзнателно насърчиха по-тесните връзки сред БРИКС и други разрастващи се страни.

Неотдавнашните покупко-продажби сред членовете на БРИКС Индия и ОАЕ включваха транзакции в рупии, а не в щатски долари. Освен това Саудитска Арабия изрази подготвеност да приема локални валути при покупко-продажби с нефт. Тези събития допускат евентуална смяна в интерес на щатския $ при бъдещи съглашения за търговия с нефт, което може да подкопае неговата позиция.

Ако БРИКС продължи последователно да понижава зависимостта си от щатския $ при заплащанията за нефт, това може да има обилни последствия за американската стопанска система. За повече информация по отношение на евентуалните браншове в Съединени американски щати, които биха могли да бъдат наранени от отдръпването от $.

Много специалисти от сектора настояват, че глобите на Съединени американски щати против Русия са изиграли решаваща роля за усилване на въздействието на БРИКС в петролния бранш. Ръсел Харди, основен изпълнителен шеф на компанията за търговия с нефт Vitol, означи , че тези наказания дейно са лимитирали приходите от съветския експорт, което е довело до по-ниски фактурни цени на съветските артикули.

Въпреки това той има вяра, че тази динамичност има двоен резултат, защото също по този начин подтиква световната наклонност за диверсификация от американския $.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР