- След разразилия се скандал с машините и обвиненията, че

...
- След разразилия се скандал с машините и обвиненията, че
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров пред Dir.bg: Не съм убеден, че ЦИК може да отмени машинния вот

- След разразилия се скандал с машините и обвиняванията, че зам.-министърът на електронното ръководство се употребява от хеш кода на машините и не е обезпечена сигурността на вота, какво следва оттук насетне? 

- Дали се е употребил или не се е употребил това не е ясно. Вижда се на някакви записи, че той работи нещо с компютър, с машина, само че какво тъкмо никой не знае. Това следва следствените органи да схванат. Все още нищо не знаем като фактология, сега спекулираме. Ако има нерегламентирано влизане в системата, въпреки че това не е система, тъй като машините не са свързани в мрежа, тези кодове за един ден могат да се трансформират, тъй че да се предотврати опция за подправяне на изборния резултат. Има опция тези машини да отчетат тъкмо вота на гласоподавателите. Това може да го каже ЦИК и способените чиновници на изпълнителя на публичната поръчка по поддържане на машините и на софтуера. Всичко това би трябвало да се обясни, с цел да можем да кажем какво вършим. 

- Може ли ЦИК да анулира машинното гласоподаване? 

- Не съм уверен, тъй като в закона е посочена хипотезата единствено при дефектиране на машината при започване на изборния ден или в хода на изборния ден. Ние не сме изправени пред тази догадка или в случай че тръгнем да го вършим, то по-скоро ще използван разширително пояснение на законовата норма. Предстои да забележим какво ще стане. 

- Има ли законова причина изборите по някакъв метод да бъдат анулирани и отсрочени за друга дата? 

- В закона няма такава догадка да се отсрочват изборите. За страдание законът не е планувал такива неща. Изобщо нашите показа за действителността са доста по-семпли от самата реалност. 

В този проблем има толкоз неясноти. Има едно политическо говорене, едни реакции, които са напълно естествени за политиците, тъй като те са политически органи в границите на тази акция към този момент втори месец. Един ден преди вота се случват тези кавги и е напълно обикновено те да реагират по този метод. Не могат да бъдат упреквани политиците. Тук е доста елементарно да заклеймим някой за какво по този начин приказва, най-вероятно те са си прави за себе си. 

- Все отново това е отчет на ДАНС...

- А ДАНС какво да направи? Въпросният заместник-министър не знае ли, че откакто са осъществени съответните процедури по въвеждане на кодове и така нататък, че той не може да влиза самичък в отвън процедура, която е разказана по кое време той може да влезе вътре и какво може да прави с тези машини. И когато от организацията някой вижда този запис той какво да прави? Да си замълчи ли? Тук не можем да укоряваме и ДАНС, че се намесва в политическия живот и във взривяване на изборите. Те просто си правят работата, никой не може да ги упрекне, че те са подали сигнал въз основа на това, което са видяли на записа на камерите. Така че, най-вероятно заместник-министърът е постъпил безгрижно. Разбира се има и друга догадка, че е постъпил злоумишлено, само че това предстои на доказване, на следствие да се откри какво се е случило, за какво се е случило и така нататък В момента сме в областта на догатките и на спекулациите. Безспорно е едно нещо, към този момент има подозрения за манипулиране на изборите, аз не желая да кажа подправяне. И това не може да бъде изтрито с гумичка. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР