След разглеждане на доклад, внесен от г-жа Савина Савова, кмет

...
След разглеждане на доклад, внесен от г-жа Савина Савова, кмет
Коментари Харесай

Арменското училище оцеля. Засега

След разглеждане на отчет, импортиран от госпожа Савина Савова, кмет на столичния регион " Възраждане " и чуване гледната точка на всички наранени страни по отчета, както и общинските съветници, употребявали правото си на изявление по време на постоянно съвещание на Комисията по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие, единомислещо, посредством гласоподаване се взе решение за отсрочване на импортирания отчет за вливане на 76. ОУ " Уилям Сароян " към прилежащото по-голямо 32. СУИЧЕ " Св. Климент Охридски ".

Председателят на Комисията предложи тематиката да се разисква на равнище специалисти с Дирекция " Образование ", заяви за БНР Тина Коилова, родител на възпитаник в VI клас в ОУ " Уилям Сароян “. 

Докладът на Савина Савова провокира бурно дебатиране, подробни изявления и чуване на два крайни полюса - за и срещу сливането на учебните заведения. Ако не беше париран

този развой на процедура би закрил едно българско школо с обичаи, припознато още като Арменското учебно заведение.

76 ОУ " Уилям Сароян " беше несъмнено и като бутиково от огромния български артист Веселин Калановски. Директорът Емилия Стефанова посочи високото качество на преподаване в повереното ѝ учебно заведение и отбрани учебното заведение с обстоятелства и причини.

Тежест за отлагането на предлагането, с изключение на по искане на част от общинските съветници, внесе и присъединяване на представител на Омбудсмана на България, който е сезиран от страна на управлението, родителския колектив и Обществения съвет на 76. ОУ.

Препоръките на Омбудсмана са: да се съблюдава равният достъп до обучение, да се работи в посока на разширение на районирането на 76. ОУ, да се резервира спокойната среда на учебното заведение, на база проучвания с рекомендация да не се урбанизират и основават учебни заведения с 2000 деца. Беше очебийно, че задачата не би трябвало да бъде закриване на главно учебно заведение, а да се чуят безусловно всички страни, при задоволително време, при интерес на децата и като цяло с позиция,

че закриване на главно учебно заведение би било неточност.

Направено е предложение за разкриване на паралелки с проучване на арменски език, и то без райониране за кандидатстващите деца.

„ 15 септември ще бъде още веднъж празничен за деца, родители, педагогичен и административен личен състав в 76. ОУ " Уилям Сароян "! “ - добавя с нескрита наслада Коилова. - Всички възпитаници, родители и педагози ще стартират новата образователна година с взор към бъдещето. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР