След райския газ, нова мода при веществата, употребявани от подрастващите

...
След райския газ, нова мода при веществата, употребявани от подрастващите
Коментари Харесай

След райския газ - има нова мода при младежите

След райския газ, нова мода при веществата, използвани от подрастващите у нас. И още веднъж – лесна досегаемост и нулев надзор. Става дума за никотинови торбички - снус. Те са неразрешени за продажба на лица под 18 години, само че това не стопира разпространяването им измежду учениците и поради лесния достъп до веществото онлайн.

" Статистиките демонстрират, че постоянно ще има интерес към разнообразни разнородни психоактивни субстанции и ще продължава да има интерес измежду младите и подрастващите хора. Те от ден на ден търсят мощни чувства. Това е доста важен фактор за прибягването до приложимост освен на общоприетите психоактивни субстанции, само че и до нови разнородни такива ", изясни психологът Мартин Ценов.

Той добави, че доста младежи употребяват налични от аптеките лекарства, събират се на групи и всеки от тях закупува обещано вещество, като показват, че е належащо за родител или непосредствен. Психологът сподели още, че това може да докара до отрицателни резултати върху здравето - може да се повреди паметта, вниманието и логиката на подрастващите, също по този начин може да докара до търсене на все по-силни чувства, защото се развива така наречен толеранс.

" Има доста огромна разлика сред това, че един младеж е опитал и по-късно се е отказал. Следващото равнище е приложимост, която се реализира няколко пъти в месеца, само че след продължителна приложимост може да се приказва за нездравословната приложимост, която се реализира няколко пъти в седмицата. Зависимостта е тази, при която ежедневно по няколко пъти дневно се взима веществото. Експериментът не би трябвало да се подценява като резултат ", разяснява Ценов пред bgonair.

Той посочи, че откакто младежът изпитва любознание, това е сигнална лампа. По думите му има доста фактори за проблематична приложимост - фамилната среда, учебното заведение, връстниците и личностни характерности. Психологът акцентира, че в случай че не се изясни непосредствено на младежите какви могат да бъдат следствията, те загърбват отрицателните резултати и влизат в самозаблуда.

" Наркотичните субстанции са налични на българския пазар. Още повече, че множеството от тях са синтетика. Но не е единствено това. Дилъри има измежду възпитаници, дилъри има до учебното заведение, дилъри има в градинките, дилъри има във всяко едно обитаемо място, стига да има търсене. Превенция не е просто запознаване на младежите с резултатите на веществата, това може да разсъни любознание. Превенцията измежду учениците е запознаване с последствията. Превенцията би трябвало да стартира вътре в фамилията, не може да бъде тематика табу ", настоя Ценов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР