След пускането на ChatGPT - най-бързо разрастващата се технологична платформа

...
След пускането на ChatGPT - най-бързо разрастващата се технологична платформа
Коментари Харесай

Изкуственият интелект обсеби света: Само една професия е защитена

След стартирането на ChatGPT - най-бързо разрастващата се софтуерна платформа - се заприказва за това, че ИИ ще заеме работните места на писатели, художници, музиканти и програмисти, и това са единствено някои от тях.

Но една специалност може би е в сигурност към този момент. Според изследване на Университета Бригъм Йънг (BYU) в Съединени американски щати, човешките счетоводители към момента превъзхождат ChatGPT на изпитите по счетоводство, предава Евронюз.

Проучването включва 327 съавтори от 186 разнообразни образователни заведения в 14 страни, които общо са дали 25 181 въпроса за изпити по счетоводство в клас.

Въпросите обгръщат счетоводни осведомителни системи (СИС), одит, финансово счетоводство, управническо счетоводство и налози. Те варират по компликация и тип.

И ChatGPT - откакто преди този момент е полагал изпити по право, наред с други - без изненада се показа добре. Общата му междинна стойност е 47,4%, като се оправя по-добре от студентите в 11,3% от въпросите. 

Но като цяло студентите са се показали по-добре от машината. Средните им резултати доближават 76,7% и са по-добри при въпросите за данъчни, финансови и управнически оценки, евентуално тъй като ChatGPT се затруднява с математическите процеси, нужни за последния тип оценки.

Правилата се трансформират

Водещият създател на изследването, професорът по счетоводство в BYU Дейвид Ууд, желае да наеме допустимо най-вече професори, с цел да види по какъв начин ИИ се оправя спрямо действителни студенти, с цел да подкрепи дебата за това по какъв начин езиковите модели на ИИ би трябвало да се включат в образованието.

" Когато тази технология се появи за първи път, всички се притесняваха, че в този момент учениците могат да я употребяват, с цел да мамят ", сподели Ууд.

" Но благоприятни условия за машинация постоянно са съществували. Ние се опитваме да се съсредоточим върху това какво можем да създадем с тази технология в този момент, което не сме могли да създадем преди, с цел да подобрим процеса на преподаване за преподавателите и процеса на учене за студентите. Изпробването ѝ ни отвори очите ".

Изследователите споделят, че въпреки към момента да има какво да се направи в региона на счетоводството, това е новаторска технология, която ще промени към по-добро метода, по който всички преподават и учат.

" Това е опция да се замислим дали преподаваме информация с добавена стойност или не ", споделя съавторът на проучването, професор по счетоводство Мелиса Ларсън.

" Това е спиране и би трябвало да преценим накъде да вървим оттук насетне. Разбира се, аз към момента ще имам асистенти, само че това ще ни принуди да ги използваме по разнообразни способи ".

Проучването акцентира и някои други забавни констатации. Например, ChatGPT не постоянно разпознава по кое време прави математически калкулации и позволява безсмислени неточности, като да вземем за пример събиране на две цифри в задача за изваждане или погрешно делене на цифри. Освен това не дава пояснения за отговорите си, даже в случай че те са неверни.

ChatGPT е построен въз основата на езиковия модел за надълбоко образование GPT3.5 на OpenAI. Оттогава OpenAI пусна GPT4, който надминава GPT3.5 по благоприятни условия. Изследователите чакат технологията да се усъвършенства експоненциално във връзка с счетоводните въпроси, заложени в тяхното изследване.

Това, което те считат за най-обещаващо, е по какъв начин чатботът може да помогне за възстановяване на преподаването и ученето, в това число опцията за създаване и тестване на задания или може би да се употребява за правене на части от план.

" Той не е идеален, няма да го употребявате за всичко ", споделя Джесика Ууд, студентка в BYU. " Да се пробвате да учите единствено с ChatGPT е неуместно ".

 

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР