След проведените протести преди около два месеца и последвали разговори

...
След проведените протести преди около два месеца и последвали разговори
Коментари Харесай

Земеделците очакват промени за почасовите договори

След извършените митинги преди към два месеца и последвали диалози в Народното събрание и с министъра на труда и обществената политика се чака да бъдат направени промени на член 114а от Кодекса на труда, който касае договорите са краткотрайна сезонна работа. Това сподели на конференция в Пазарджик Димитър Петков, аграрни производител от  района. Той разясни, че най-важното за тях е опцията за подписване на почасови контракти за 4 и 6 часа, което е оферират те като смяна. Тя се постанова заради обстоятелството, че доста от селскостопанските служащи работят при един шеф 4 часа и при различен още 4. Така, нито единият от работодателите няма да заплаща цялостни осигуровки, което ще улесни доста производителите.

Друга опция, за която упорстват стопаните, е да се регламентира наемането на лица под 18 години, само че навършили 16 години. Известно е, че на полето работят най-вече роми и немалка част от тях още на 16 имат деца, което значи, че би трябвало да изхранват семейство, разяснява Петков. Според него е на практика невероятно да се извършва условието договорите с работещите да се подписват рано заран, да се изпращат до инспекцията по труда и по-късно да стартира работа, когато към този момент е късно за това и би трябвало да се направи нещо и в тази тенденция.

Кметът на село Юнаците Стоян Кузев, който също е производител, добави, че другото доста значимо нещо е смяната на отчитането на еднодневните трудови контракти. Предложенията на земеделците с а да има промени в правилника и те да се регистрират веднъж седмично или месечно, а не всеки ден, както е в този момент. Това ще става посредством приемането на квитанции от Областната ревизия по труда, които ще се попълнят и след това ще се регистрират. Който не регистрира дневниците, няма да получава съответната дотация, само че с такава смяна сигурно министерствата ще съберат доста повече пари, в сравнение с при в този момент настоящата нормативна база. Така ще се отстрани и сивият бранш, сподели още Стоян Кузев.

Земеделците разясниха и нереално високите санкции, които заплащат за нает, само че нерегистриран служащ. В момента те са 1500 лв. на човек, което е повече от цената на декар земя в Пазарджишко, посочи Димитър Петков. Той разясни също, че такива промени се предизвикват за повторно от 2016 година насам, а работата по тях стартира изначало поради разпускането на Народното събрание и провеждането на изключителни парламентарни избори. Надяваме се в този момент те да станат факт и, в случай че не тази година, следващата година да могат към този момент да се подписват контракти за 4 и 6 часа, разяснява Петков. Стоян Кузев изрази по-голям оптимизъм и съобщи, че нещата могат да се трансформират с дребна промяна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР