След провала на плана за светкавична война и завземане на

...
След провала на плана за светкавична война и завземане на
Коментари Харесай

Втората фаза на войната - какво цели Путин?

След неуспеха на проекта за светкавична война и завладяване на Киев съветският президент Владимир Путин стартира втора фаза на " специфичната интервенция " в Украйна. Нейната цел е да " освободи " Донбас, т.е. преобладаващо рускоезичния промишлен район на Украйна, който е ябълка на раздора сред нея и Русия от осем години.

Стратегическата цел на Путин е да разгласи победа във войната, която дотук е неуспех, и да си обезпечи по-силна преговорна позиция след вероятно помирение.

Тактическата е да обкръжи и да унищожи украинските сили, които в този момент пазят намиращата се под контрола на Киев част от района.

Да завоюва тази част от войната за съветския президент е витално значимо. Да не му разрешат това е витално значимо за украинците и за техните западни съдружници. Така че борбата ще бъде в действителност на живот и гибел.

Донбас беше първопричината Путин да стартира войната. Три дни преди на 24 февруари да даде начало на така наречен " специфична интервенция ", той призна за самостоятелни страни така наречен Донецка национална република и Луганска национална република (ДНР и ЛНР), които с съветска помощ се бяха отделили от Украйна напролет на 2014 година

По-късно той разясни, че е признал ДНР и ЛНР в границите на задачите Донецка и Луганска области в Източна Украйна, по-голямата част от които и в този момент се намират под контрола на Киев. Цел на сегашната " втора фаза " на " интервенцията " е тяхното " цялостно освобождение " от украинските " нацисти ".

Ако и тук генералите на Путин се провалят както край Киев, това ще бъде съкрушително политическо проваляне за президента. Той няма да има отговор на въпроса за какво е водил тази война с големи човешки и материални жертви. Мисията му на бранител на " съветския свят " ще свърши с неуспех.

Оперативно-тактически Русия приготви " втората фаза ", завземайки линия от Южна Украйна, покриваща целия северен бряг на Азовско море, включваща значимите промишлени и логистични центрове Херсон, Мелитопол и Мариупол и свързваща сепаратистките анклави към Донецк и Луганск с Крим.

Тази линия лишава Украйна от значим за нея изход на море. Заедно със завзетата от Русия зона към североизточния град Харков тя образува към Донбас дъга, която е явно, че съветските сили ще се опитат да затворят като клещи от юг и от север върху украинските бранители на района. Според разнообразни военни анализатори точките на " затваряне " би трябвало да бъдат в градове като Славянск или Краматорск.

Свидетелства, че точно към това се стреми съветското командване са напредването и съсредоточаването на сили към Изюм, близо да Харков както и обстрелът и лимитираното нахлуване в Запорожка област.

Според американски представители, представени от Си Ен Ен, Русия през днешния ден е съсредоточила в Източна Украйна 78 батальонни татически групи или към 75 000 бойци. Предполага се, че това са най-вече сили, изтеглени от регионите към Киев и Чернигов, както и войски на ДНР и ЛНР, където тече насилствена готовност на мъжкото население. Москва към момента има проблеми с доокомплектоването им, тъй като се счита, че те са изгубили към 25 на 100 от боеспособността си в предходната фаза на войната.

Миналия четвъртък Съединени американски щати оповестиха следващ пакет от военна помощ за Украйна на стойност от 800 милиона $. Президентът Джо Байдън категорично посочи, че помощта, която включва тежка артилерия, тактически дронове и муниции, е предопределена да помогне на Киев да отрази новата съветска атака в Донбас.
В първите два месеца на войната съветските сили демонстрираха слаба съгласуваност и логистика и невисок военен дух. Украинците, обучавани през последните осем години от натовски инструктори, се демонстрираха като умели тактици, отстъпвайки маловажни позиции, с цел да нанесат мъчителни удари в комфортен за тях терен по съветските войски, които се придвижваха в колони и бяха по този начин лесна цел, отбелязва Си Ен Ен. Сега съветските сили ще би трябвало да се разпростират в военен ред в комплицирани терени, които включват гори, реки, блата. По-голямата част от Донбас са степи, където калта става непроходима при пролетните дъждове. В същото време Съединени американски щати споделят и дадоха обещание да продължат да споделят разследваща информация с украинското командване, т.е. то ще получава информацията за напредванията на съветските сили от американските спътници. Украйна към този момент сподели, че може да прави сполучливи диверсии в тила съперника - да вземем за пример в граничната Белгородска област на Русия, през която минават изпращаните в Украйна войски. И тези акции надали биха били сполучливи без разследващо подпомагане от съдружниците. Да резервира Донбас за Украйна е от витална значимост - освен поради суверенитета и териториалната ѝ целокупност. Това е значимо и за свободния свят, с цел да не не престават рецидивите за принудително пречертаване на граници в Европа. Но Донбас е също индустриалното сърце на Украйна. Тук са металургията, въгледобивът, съществени вносно-износни пунктове като азовските пристанища. Русия протяга ръце и към Харков, Днипро и Запорожие, където са стратегически предприятия на военната индустрия и енергетиката. Путин желае да осакати Украйна стопански и да я трансформира в продължителен пациент на западна финансова помощ, а отсам - във финансово задължение за Запада, до момента в който Русия се възползва от нейните запаси. Ако му бъде разрешено да завземе Донбас и да се окопае там, Путин ще разположи в региона нападателни оръжия, както направи в Крим, с които да държи възможната остатъчна Украйна и цяла Европа под непрекъсната опасност от нова война. Затова борбата ще бъде решителна и светът деликатно ще гледа кой на чия страна е на процедура, с какво оказва помощ и с какво пречи.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР