След провала на контраофанзивата и докато украинските сили се оказаха

...
След провала на контраофанзивата и докато украинските сили се оказаха
Коментари Харесай

Фигаро: Конфликтът в Украйна наближава опасна повратна точка

След неуспеха на контраофанзивата и до момента в който украинските сили се оказаха без муниции, Русия си върна преимуществото. Украинската войска и нейните поддръжници трябва неотложно да сменят тактиката и тактиката. За да размият същинската действителност в очите на света и да нанесат неуспехи на Москва, украинските сили правят алегорични дейности, като неотдавнашните нахлувания на съветска територия в региона на Курск и Белгород. Нанасят удари и в дълбочина с ракети, доставени от Запада. Без да може да се получи стратегически резултат, пише в собствен разбор " Фигаро ".

Генерал Бюркар се появи в униформи на трибуната на амфитеатъра Фош във Военното учебно заведение. Началникът на Генералния щаб на френската армия закри в четвъртък вечерта първия Парижки конгрес за защита и тактика, проведен от Academ. Но генералът не произнесе академична тирада. Положението на фронта в Украйна е прекомерно обезпокоително. „ Изходът от войната в Украйна визира доста повече от Украйна “, предупреди той. Той засяга сигурността на континента и даже отвън него за десетилетия напред. Не би трябвало да разчитаме единствено на смелостта на украинците да ни защитят. Трябва да създадем всичко, с цел да предотвратим съветска победа и да имаме групова позиция, която слага Русия пред алтернативи, т.е. разклаща сигурността ѝ, че е в положение да замисли война, която никаква воля не може да пречупи, декларира той. В сходство с декларациите на президента Еманюел Макрон, военачалник Бюркар предлага дейности, с цел да се „ предотврати настъпването на нездравословни събития “. Без да уточнява какви.

Малко повече от две години след началото на нашествието в Украйна, войната наближава рискова „ повратна точка “, означи висшият френски офицер. Украинската войска и нейните поддръжници би трябвало неотложно да трансформират тактиката и тактиката, в случай че не желаят да видят по какъв начин Владимир Путин побеждава. След неуспеха на контраофанзивата и при привършване на боеприпасите на украинските сили, Русия си връща преимуществото. „ Съюзниците от НАТО не дават задоволително муниции на Украйна, това има последици на бойното поле “, притесняваше се в четвъртък и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. " Фактът, че руснаците съумяват да превъзхождат украинците всеки ден, е огромно предизвикателство. Това е една от аргументите, заради които те съумяха да реализират прогрес на бойното поле през последните седмици и месеци “, добави той, призовавайки съдружниците да показват „ политическа воля “. " Русия стартира да придобива убеденост и има вяра, че може количествено да окаже напън върху Украйна “, сподели Михайло Подоляк, специфичен консултант на президента Зеленски, пред " Ройтерс ", изразявайки паника от „ нерешителността “ на западняците.

Стратегия на последователното заличаване

В Украйна анализът на салдото на силите стана обезпокоителен. „ Руснаците си върнаха самодейността. Те са способни да „ мъчат ” съперника си на терена. Това е техниката на хилядите порезни рани. Целта е да се обезкървят украинците, с цел да се отслабят запасите им “, изяснява френски боен източник, описвайки многочислените фронтове, на които съветските сили упражняват напън: близо до Купянск, по течението на река Оскил, покрай Кремина, в посока Терни, в посока Часов Яр, покрай Маринка, западно от Авдеевка, или пък в Работино, един от дребното украински пробиви през есента. Списъкът не е обстоен. „ Украинците могат да задържат пробиви на няколко места, само че няма да могат да устоят на десетки фронтове “, продължава източникът, давайки за пример частите, ситуирани в Маринка, които трябваше да бъдат преместени, с цел да могат украинците да се изтеглят от Авдеевка. Руснаците чакат, с цел да се възползват от опциите. Те натрупват капацитет, това е съвсем математика ".

Продължаващата война на безсилие е в интерес на армията на Кремъл, която разполага с доста по-голям ресурс от муниции и съоръжение от Украйна и която не се интересува доста от ориста на своите бойци. Генерал Сирски, от своя страна, е изправен пред невероятно уравнение, което съчетава огневи ограничавания и безсилие на хората. Началникът на генералния щаб на Украйна неотдавна подреди нови ротации на войски на фронта за възобновяване на силите. Решението безспорно е належащо, само че основава накърнимост. Генерал Сърски е заставен да предприеме „ еластична отбрана “. За да размият тази действителност в очите на света и да нанесат неуспехи на Москва, украинските сили правят алегорични дейности, като неотдавнашните нахлувания на съветска територия в региона на Курск и Белгород. Нанасят удари и в дълбочина с ракети, доставени от Запада. Без да може да се получи стратегически резултат.

Пролетната кишавица, която трансформира украинската география в кална зона, може би ще даде на украинците малко отдих, като ограничи способността на съперника да маневрира. Това не е единствената им опция, с цел да запазят надежда. Според френския боен източник  " прозрачността на бойното поле, по-специално с помощта на безпилотните самолети, в комбиниране със смъртоносността на оръжията, прави невероятно съсредоточаването на сили ". Ако един батальон се групира, с цел да се опита да извърши пробив,  " той рискува да бъде открит и затова погубен ", обяснява източникът. „ По време на Първата международна война са били нужни стотици снаряди, с цел да ударят една цел, през днешния ден са задоволителни два или три снаряда “, продължава той. 

Следващите няколко месеца ще бъдат решаващи.  " Не можем да изключим съветска пролетна атака, която да принуди украинците да договарят от сложна позиция ", предизвестява Жером Пелистранди, основен редактор на Revue nationale de défense. Руснаците са си взели поука от двегодишната война, по-гъвкави са и употребяват интензивно оръжията си за електронна война ", добавя някогашният военачалник. Част от оборудването, доставено предходната година от Запада, към този момент е обезвредено посредством по-ефективно заглушаване.

Западните стратези обаче не залагат на провал на Киев в кратковременен проект. Русия и Украйна „ са като двама борци, хванали се за гърлото. Невъзможно е да се знае кой пръв ще прегъне крайник “, увери преди дни началникът на щаба на сухопътната армиа военачалник Шил. Грешките на съветското командване и неприятната подготовка на техните войски основават недостатъци в лицето на украинската войска, която като цяло към момента е решителна. Украинската войска също по този начин е изкопала отбранителни линии, което я слага в по-добра позиция да устои в дълготраен проект, при изискване че получи оръжия.

Превод от френски: Галя Дачкова

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР