След протести и скандали очаквано днес депутатите от ГЕРБ, БСП

...
След протести и скандали очаквано днес депутатите от ГЕРБ, БСП
Коментари Харесай

Очаквано социалната комисия в парламента отложи дълго чакан закон заради протести

След митинги и кавги предстоящо през днешния ден депутатите от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и " Обединени патриоти " в обществената комисия в Народното събрание взеха решение новия закон за обществените услуги, който трябваше да влезе в действие от 1 януари, да бъде отсрочен с шест месеца. Депутатите от Движение за права и свободи се въздържаха, а Милко Неделяков от Българска социалистическа партия бе срещу. Представител на " Воля " не взе участие в гласуването, само че парламенрната група желае отсрочване с една година. Окончателното гласоподаване в пленарната зала ще е в петък.

До отлагането на закона, предлагането за което официално бе на " Обединените патриоти ", се стигна след митинги на наставнически организации и изказвания, че посредством него ще се стигне до лишаване на деца, каквито тесктове в действителност няма. От " Атака " желаеха законът да бъде отритнат, а не отлаган, а депутати от партията се опитваха да създадат скандал на съвещанието на комсиията през днешния ден. На него бяха чути над 30 отзиви на жители и организации.

Новият закон за обществените услуги бе признат през февруари т.г. след повече от 5 години диспути и разискване на разнообразни концепции за промяна в обществената сфера. Неговата съществена цел е да увеличи достъпността и качеството на обществените услуги, които страната делегира като активност на общините. Техният брой е 1356 и касаят хора с увреждания, възрастни хора, децата в риск и други (още четете тук).

Целта на отлагането на закона е да се прегледат текстовете, които тормозят хората, и вероятно - да бъдат изменени. От Светия синод, който е срещу закона, желаеха адвокати на църквата да вземат участие в полемиките.

Притеснения на родители

Основните терзания на неправителствените организации са в две направления - че законът ще докара до лишаване на деца от родителите им, както и че обществената система ще бъде " приватизирана ", защото неправителствени организации ще правят обществени услуги. Такива са мненията на организации като " Родители обединени за децата ", Защита на жителите и страната и други

В отговор общественият министър Деница Сачева разгласи, че връзките сред родители и деца не са предмет на закона, а в него единствено се трансформира дефиницията на " деца в риск ", като от групата отпадат децата с увреждания. Тя сподели още, че и сега неправителствени организации правят обществени услуги там, където общините нямат потенциал, или в 15% от случаите. Заради липса на потенциал такива няма в 49 от 265 общини.

Другите родители

Представителите на няколко организации като Системата ни убива всички, Национална гражданска самодейност, " Светът на Мария " и други желаеха закона да влезе в действие от 1 януари, както се предвиждаше до в този момент. Причината - без него не можел да действа и законът за персоналната помощ, т.е. някои от хората, които имат потребност от обществени услуги, ще останат без такива.

Граждани от Русе предложиха законът да влезе в действие от в този момент, с цел да могат майките на деца с увреждания да имат достъп до обществени услиги, само че от него да бъдат извадени текстовете, които регламентират извеждането на деца в риск, с цел да няма страхове. Тези разпореждания трябвало да влязат в Наказателния кодекс.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР