След протест на Окръжна прокуратура-Сливен е наложена мярка за неотклонение

...
След протест на Окръжна прокуратура-Сливен е наложена мярка за неотклонение
Коментари Харесай

Оставиха в ареста четири лица, обвинени в организирана системна контрабанда на акцизни стоки и изпиране на пари

След митинг на Окръжна прокуратура-Сливен е наложена мярка за неотклонение „ задържане под стража “ във връзка с С.С., М.Г., М.Я., упрекнати в проведена систематична контрабанда на акцизни артикули и изпиране на пари, както и във връзка с В.М., упрекнат в изпиране на пари.

Припомняме, че четиримата бяха привлечени към наказателна отговорност след взаимна интервенция, извършена на 18.05.2022 година и 19.05.2022 година от чиновници на Сектор „ БОП “–Сливен и Търговско дружество на ДАНС–Сливен. Действията бяха осъществени под надзора на Окръжната прокуратура–Сливен.

Обвиняемите бяха арестувани за период до 72 часа от Окръжна прокуратура-Сливен, която внесе и искане за установяване на мярка за неотклонение „ задържане под стража “. То не бе почетено от Окръжен съд-Сливен, който постанови във връзка с С.С., М.Г. и М.Я. да бъде взета мярка за неотклонение „ парична гаранция “, а във връзка с В.М. да бъде взета мярка за неотклонение „ подписка “.

Определението на Окръжен съд-Сливен, датиращо 21.05.2022 година, бе протестирано от Окръжната прокуратура в града, което докара до извършеното през днешния ден съвещание пред способния Апелативен съд-Бургас.

Депозираният митинг бе поддържан от участвалия в правосъдното съвещание прокурор от Апелативна прокуратура-Бургас. Той уточни, че първоинстанционният съд погрешно е възприел, че във връзка с С.С., М.Г., М.Я. липсва действителна заплаха да се укрият или да извършат ново закононарушение. Тази заплаха се образува от опцията обвинените да получат санкции до 12 години „ отнемане от независимост “, избягването на което е допустимо да стимулира у всеки от тях предпочитание да се укрият. Посочено бе, че обвинените постоянно са пътували отвън страната. Имат и съучастници зад граница.

В първоинстанционното определение на съда не е взет под внимание фактът, че обвиненият С.С. е осъждан, а във връзка с него се организира и друго досъдебно произвеждане. Тези обстоятелства го характеризират като персона с висока степен на социална заплаха.

Формираният от първата правосъдна инстанция извод, че във връзка с обвинения В.М. липсва обосновано съмнение за осъществяване на закононарушението, в което е упрекнат, също бе нападнат от прокуратурата. Посочени бяха свидетелски показания, съгласно които парични суми, добити от реализираната контрабанда на цигари във Англия, са предоставени точно на В.М.

Прокурорът посочи, че огромна част от очевидците по досъдебното произвеждане се намират в състояние на взаимозависимост от обвинените, които биха могли да им влияят, в случай че не им бъде наложена мярка „ задържане под стража “.

Тричленният състав на Апелативен съд-Бургас взе поради причините на прокуратурата и наложи мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на С.С., М.Г., М.Я. и В.М. По този метод анулира напълно определението на Окръжен съд – Сливен.

Постановеното определение на Апелативен съд–Бургас е дефинитивно.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР