След проливните дъждове в Етрополе - нивото на водата в

...
След проливните дъждове в Етрополе - нивото на водата в
Коментари Харесай

След потопа в Етрополе: Градът може да остане без вода, местните не помнят такова бедствие

След проливните дъждове в Етрополе - равнището на водата в реките на града остава доста високо. В късните часове на вчерашния ден беше оповестено отчасти бедствено състояние, откакто реките Малък Искър, Ябланица и Вранещица излязоха от коритата си и наводниха къщи и улици. Няма данни за потърпевши или бедстващи хора, само че ситуацията остава комплицирана, съобщи земестник-кметът на града Росица Христова пред Българска национална телевизия.
" Всички реки на територията на общината излязоха отвън коритата си. Късно нощес един от огромните мостове е паднал, има десетки наводнени къщи в града и селата ", сподели Христова.
 
" Мостът води до помпената станция - там, където помпите изкарват вода за популацията и има заплаха градът да остане без вода, в случай че помпите спрат. Това е огромният проблем ", изясни и зам.-кметът Станка Димитрова пред БНР.
 
Още нощес е извикана компания, която да разшири реката, да я вкара в коритото. Потокът от вода е доста мощен. Отнесени са животни, мостове, коли, разрушена е пътната инфраструктура. Пречиствателната станция за отпадни води също е залята, само че не носи риск за популацията.
 
 Изровени улици след наводнението Изровени улици след наводнението Източник: Фейсбук
Кризисният щаб в града продължава работа, защото и през днешния ден се чакат интензивни превалявания. Предстои да бъдат разказани вредите и да се обясни от какво имат потребност засегнатите от бедствието хора.
 
" Хората споделиха, че такова нещо скоро не са виждали. Това се случи заради изобилните двучасови превалявания на територията на община Етрополе. Чувало се е бумтене, водата е преливала отвред и хората се надяват да не се повтори още веднъж ", сподели заместник-кметът.
 
Предишните две наводнения в града са били към празника на Етрополе - Петровден, през 2014-а и 2018-а година. Заместник-кметът е безапелационна, че всички речни корита са изчистени и дъждът е единствената причина за наводнението. Вчера на помощ са се притекли екипи на пожарната, като е изпомпана водата от пречиствателната станция и засегнатите домове.
 
В Етрополе има две системи за предизвестие и управляващите незабавно имат опция да реагират, уточни още Росица Христова. Жълт код за дъждове е разгласен за области в Западна България за през днешния ден, демонстрира страницата на Национален институт по метеорология и хидрология. В областите Видин, Враца, Монтана, София област и град, Перник, Ловеч, Кюстендил, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали се чакат интензивно количество превалявания.
 
Остава в действие бедственото състояние, оповестено след интензивните превалявания в общините Берковица, Монтана и Георги Дамяново. Продължава разчистването на вредите по места, също и наблюдението на язовир Клисурица.
 
В Берковица и през днешния ден военнослужещи ще оказват помощ за подсилване на насипи към реката. Очакват се и доброволци. Детската градина в града остава затворена до края на седмицата. Пострадала е и болничното заведение. Общинската комисия по бедствия и повреди към този момент е описала вредите в над 80 от засегнатите домове.
 
Местната власт откри дарителска сметка за помощ на потърпевшите. Под 24-часово наблюдаване е язовир " Огоста ". Остава в действие бедственото състояние, оповестено след интензивните превалявания в общините Берковица, Монтана и Георги Дамяново. Продължава разчистването на вредите по места, също и наблюдението на язовир Клисурица. 
 
Продължава и следствието на прокуратурата за публичната поръчка за разчистване на речните корита на стойност над 300 хиляди лв., за която има подозрения, че е изпълнена единствено на хартия.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР