След проливните дъждове и тежките наводнения ситуацията в Дубай вече

...
След проливните дъждове и тежките наводнения ситуацията в Дубай вече
Коментари Харесай

Дъждовете в Дубай превърнаха самолетните писти в море

След проливните дъждове и тежките наводнения обстановката в Дубай към този момент се възстановява. Интензивните превалявания наводниха улици, изкорениха палми и унищожиха фасади на здания. Водите заляха домове и предприятия. Подобни дъждове не са следени в Близкия изток от 1949 година насам, съобщи БТВ.

В емирството, което е известната туристическа дестинация, полетите бяха анулирани, придвижването беше спряно, а учебните заведения затвориха.

Дъждът е бил толкоз мощен и натоварен, че някои водачи са принудени да изоставят транспортните си средства посред пътищата, които бързо са се превръщали в реки.

Кадри в обществените мрежи и организациите демонстрират какъв брой предизвикателна е била ситуацията в Дубай през последните дни.

Въпреки че интернационалното летище към този момент е почистено, днес 120 българи останаха блокирани на него.

Видео в платформата X ни демонстрира пред какви усложнения са били изправени както хиляди други пасажери, по този начин и водачите на самолетите и звената на летището. Пистите са буквало под вода и наподобява, че летателните машини се движат по-скоро в море, в сравнение с по асфалт.

Второто най-натоварено летище в света

Международното летище в Дубай неотдавна беше оповестено за второто най-натоварено летище в света. 

 

Около 134 милиона пасажери са летели през летищата на Обединените арабски емирства през предходната година, 87 милиона от тях са пътували единствено през интернационалното летище в Дубай. ОАЕ е дом на почти 10 милиона души и център за пет самолетни компании.

Макар и бурята да отмина, летищните интервенции останаха блокирани и в сряда, защото пътищата за достъп не бяха разчистени, а множество авиокомпанни записаха закъснения на полети.

Авиокомпания „ Флайдубай “ анулира всички полети до 10 часа сутринта локално време в сряда. От летището насочиха зов към хората – „ да не идват към него в случай че не е безусловно належащо “, и допълниха, че полетите не престават както да се забавят, по този начин и да се пренасочват.

Авиокомпания „ Емирейтс ” спря чекирането за пасажери, заминаващи от Дубай от 8 сутринта локално време в сряда до среднощ в четвъртък заради „ оперативни проблеми, породени от неприятно време и пътни условия “.

Друго видео, публикувано в обществените мрежи, сподели по какъв начин мебели летят от балкони. Мебели са се носели и по изкуствения канал Dubai Marina, към който са ситуирани небостъргачи и търговски обекти,.

Кадри, оповестени в локални медии, демонстрираха и блокираното придвижване по една от главните пътни артерии - 16-лентовото шосе „ Шейх Зайед “.

Луксозни коли са напълно потопени в централния бизнес регион Business Bay. Пътниците на метростанция в Дубай газят през вода до глезените.

Услугите за доставка стопираха да действат, доста поданици на Дубай не можеха да изоставен домовете си заради наводнените улици, до които коли и пешеходци нямаха достъп. Някои поданици бяха снимани да гребат с канута.

Дъждът блокира и асансьори на здания, в това число в някои от най-високите небостъргачи.

Туристка от Лондон, която е в Дубай със брачна половинка си и двете им деца - на две и четири години, споделя, че се усеща „ безпомощна “, пробвайки се да успокои децата си измежду хаоса.

Жената от Лондон споделя, че 45 минути е изкачвала стълбите до своя апартамент на 27-ия етаж в сърцето на Дубай, с цел да откри отмора и заслон за децата си.

„ Беше изтощително, а когато влзязохме в жилището ни с гладни и изтощени деца, установихме, че крановете не работят, нямаше питейна вода, а достъпът до мобилната мрежа и WiFi връзката също бяха изчезнали “, добави още тя.

„ Дъждът не е породен от засяване на облаци “

„ Дъждът не е породен от засяване на облаци “, декларира пред Си Ен Ен чиновник от Националния център по метеорология на ОАЕ, поставяйки завършек на слуховете, че хаосът е породен от индивида.

„ Засяването на облаци “ има за цел да усили преваляванията в сухи или полусухи райони и включва „ засяване “ на съществуващи облаци с субстанции, които в последна сметка оказват помощ за предизвикването на дъжд. Обединените арабски емирства вкарват тази процедура от 1990 година и го вършат постоянно през последните няколко години.

Подобно на останалата част от региона на Персийския залив, Дубай има парещ и изсъхнал климат. Поради това преваляванията са редки, а инфраструктурата на града не съумява да се оправи с рискови метеорологични феномени.

Метеорологичните условия в Дубай са свързани в по-голяма система от бури, пресичащи Арабския полуостров и движещи се през Оманския залив. Същата система носи извънредно влажно време и в близкия Оман и Югоизточен Иран.

В Оман минимум 18 починаха при неочаквани наводнения, провокирани от пороен дъжд, заяви Националният комитет за ръководство на изключителни обстановки на страната. Сред жертвите има и възпитаници.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР