След произнасянето на съда в Люксембург всеки ден ще ни

...
След произнасянето на съда в Люксембург всеки ден ще ни
Коментари Харесай

Борислав Сандов: България ще бъде осъдена за 10 млн. лева заради мръсен въздух

След произнасянето на съда в Люксембург всеки ден ще ни начисляват наказания, които възлизат на 20 млн. лв. годишно, сподели той.
Вицепремиерът Борислав Сандов пристигна при регионалния шеф на Пловдив Йордан Иванов (в средата) и разгласи, че България ще бъде наказана за замърсен въздух. Снимка: Румен Златански
 
Много скоро България ще претърпи финансови наказания за замърсен въздух и ще бъде наказана в Люксембург за 10 млн. лв.. Това разгласи в Пловдив вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Той уточни София и Пловдив като едни от огромните замърсители. Проблем имало и в други 3 региона - Югоизточен, Югозападен и Северен.
 
"Амбицията ни е да не плащаме повече от 1 година наказания, които ежедневно ще се начисляват след произнасянето на съда в Люксембург. Те се пресмятат на 20 млн. лв. ", уточни Сандов.
 
Екоминистърът прикани кметовете да вземат ограничения. "Всички сме задължени да работим за здравето на хората ", сподели той. По думите му в Пловдив към този момент би трябвало да подменят отоплителните уреди на твърдо гориво с екологични. Това обаче не е почнало. Според Сандов най-добре е да се инсталират климатици, защото пелетите много са поскъпнали.
 
В околните дни ми следва среща с кмета на Пловдив по този въпрос, сподели министърът. И увери, че ще се опита да избави Водния цикъл на Пловдив, който се движи със закъснение и е на стойност 115 млн. лв., в случай че не успее да завърши до 2023 година В тази обстановка държавното управление щяло да направи всичко допустимо планът да бъде трансфериран в идващия програмен интервал.
 
Той разгласи, че ще има среща с инициативния комитет от близкото село Белащица, който стачкува против настоящите кариери на "Европейски пътища ". Концесията изтича скоро и жителите упорстват тя да не се възобновява. "Процедурата е в ранен стадий, само че когато стигне до Министерство на околната среда и водите ще се съобразим с мнението на хората и ще защитим публичния интерес ", разгласи Сандов.

Според общинската съветничка от "Родопи " Лидия Гимишева, която живее в Белащица, кариерата на "Европейски пътища " работи интензивно от юли м.г. насам. "Договорът й за концесия изтича при започване на март и имат искане за удължение. Ние настояваме да им бъде отказано ", съобщи тя. По думите й и другата кариера, експлоатирана от "Холсим ", също работила, въпреки договорът й да е изминал през февруари м.г. "Имаме сигнали, че и оттова излизат натоварени камиони с инертни материали. За нас борбата продължава, до момента в който не се вземе трайно решение. Надяваме се да чуем увещание и от министъра на околната среда и водите ", заключи Гимишева.
 
Източник: "24 часа "
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР