След продължили над три часа дебати, изпълнени със скандали и

...
След продължили над три часа дебати, изпълнени със скандали и
Коментари Харесай

След бурни дебати и обиди: НС прие споразумението между правителството и енергетиците

След траяли над три часа диспути, изпълнени със кавги и замяна на обидни реплики, Народното събрание одобри съглашението от седем точки с протестиращите миньори и енергетици, което бе подписано на вчерашната среща сред властта и синдикатите.

С решението се разпорежда на Министерския съвет продължение на процедурата за въвеждане на механизъм за потенциал и започване на процедура за поддържане нужния състав от синхронно работещи и аварийни генериращи източници, непосредствено присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), посредством законосъобразни решения, които да подсигуряват работата на модерни диспечируеми електропроизводствени мощности, като главен детайл от сериозната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за реализиране на равномерен енергиен преход. Срокът е до 31 декември 2023 година.

Предвижда се Министерският съвет да извърши решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 година и 12 януари 2023 година посредством договаряния с представителите на Европейската комисия с присъединяване на по един представител на национално показаните синдикати в бранш енергетика по отношение на недопускане в дълготраен проект на преустановяване действието и/или ограничението на индустриалния потенциал на въглищните топлоцентрали от групата на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Министерският съвет се ангажира да не лимитира активността и базовите мощности на останалите оператори на горивни съоръжения, в случай че те работят напълно на пазарен принцип в сходство с европейското и национално законодателство. Срокът е до 30 ноември 2023 година.

Решението включва разработване на план на енергийна тактика на България до 2030 година с небосвод до 2050 година, с присъединяване на обществените сътрудници редом с процеса на актуализация на Интегрирания проект енергетика и климат, защото е належащо да има сходство сред тези два стратегически документа. Срокът също е до 30 ноември. Предвидена е бистрота на процедурите по капиталовите планове и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните райони с техните планове. Създаване на комитет за наблюдаване с присъединяване на представители на обществените сътрудници, включително и районните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните райони с техните планове. Срокът е до 31 декември тази година.

В решението е записано изрично отпадане от териториални проекти (ТП) за обективен преход на дружество за преработка на въглищните райони, като срокът е до 31 октомври 2023 година. Предвидено е изследване на опцията за хващане, преправка или предпазване на въглеродни излъчвания за " Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 " ЕАД. Срокът е до 31 март 2024 година. Записано е още, че обществените сътрудници са се съгласили да продължат договарянията по плана за съглашение, връчено на 19 септември 2023 година, като се изключи точката за изрично отпадане от Търговско предприятие на дружество за преработка на въглищните райони.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свика изключително съвещание на Народното събрание през днешния ден от 12.00 часа. Разпореждането е на съображение член 78, т.1 от Конституцията по отношение на Решение за изменение и допълнение на Решение за работата на Народното събрание през септември и октомври 2023 година (ДВ бр.83 от 2023 г.).

В дневния ред има единствено една точка, която е план на решение за одобрение на Споразумение сред министър-председателя, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в бранш енергетика, подписано на 03.10.2023 година Вносители са Кирил Петков, Атанас Атанасов от " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) и Делян Пеевски от Движение за права и свободи.

Още в самата начало на съвещанието Българска социалистическа партия и " Възраждане " започнаха с процедури, като упорстваха вносителите на плана да го отдръпват, тъй като е противоконституционен. От Българска социалистическа партия настояха в съвещанието да се включи и техния план, който планува преразглеждане на териториалните проекти и тяхното изпращане в Брюксел на по-късен стадий. От " Възраждане " пък желаеха в залата да бъдат поканени представители на протестиращите миньори и енрегитици, тъй като вчерашната среща е била закрита и желаят да чуят тяхното мнение. От партията на Костадин Костадинов пожелаха и да бъдат включени камерите на Българска национална телевизия и БНР, само че всички оферти на опозицията бяха отхвърлени.

Очаквано ръководещите защитаваха позицията си, че през вчерашния ден е реализирано допустимо най-хубавото съглашение за всички страни, от опозицията от своя страна бяха на противоположното мнение и твърдяха, че съглашението е контрактувано на мрачно и без тяхното присъединяване. От " Възраждане " нападнаха и синдикатите, като оповестиха, че водачите им обслужват ползите на ГЕРБ. От Българска социалистическа партия обявиха, че това съглашение е скандално и никой не е обяснил на миньорите какво следва да се случи. От " ИТН " оповестиха, че няма коалиция, а Делян Пеевски ръководи еднолично. " КНСБ предадоха своите членове. КТ " Подкрепа " се държаха мъжки. Ние нямаме министър председател, а мъжка секретарка на Делян Пеевски. Той е учен по секретарство. Това съглашение ще разпредели парите сред ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това е цялата истина ", съобщи Тошко Йорданов, който получи " забележка " от ръководителя на Народно събрание Росен Желязков за изявлението си.

" Опозицията си прави предизборна акция на гърба на миньорите и енргетиците. Виждаме това и през днешния ден - претенденти за кметове и общински съветници лъжат хората и се възползват от техните страхове. Ясно е, че има проблеми, само че държавното управление направи най-хубавото допустимо и лъжите би трябвало да спрат ", разгласи Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

Искрен Митев от ПП-ДБ също получи " забележка " за какво се обърна с думите: " Уважаеми палячовци от " Възраждане " и господин Алабалабанов (Стансилав Балабанов от Има Такъв Народ - бел.ред.) вие не защитавате интереса на хората. Вчера, като разбрахте, че срещата няма да се излъчва онлайн, си тръгнахте. Костадин Костадинов първи направи това, откакто разбра, че няма да може да си разиграва цирковете. Вие защитавате своите ползи и употребявате проблемите и страховете на хората, с цел да се пробвате да трупате политически дивиденти преди изборите. Това е истината ". Костадин Костадинов отговори на Митев, като също получи " забележка " за думите " измамник и злощастник ".

Явор Божанков от ПП-ДБ също не пропусна опцията да се изкаже.

" Не разбирам какво желаят от Има Такъв Народ? Правителството си свърши работата. Помним какво беше при тях, когато имаха опция да образуват кабинет. Слави Трифонов нацупен от дивана обявяваше някаква министри и шнорхели, караше се на всички и пращаше македонци в космоса. А тези, които в този момент подвикват от местата си (визира депутатите от " Възраждане " - бел.ред.), също ги видяхме. Събраха 50 души на митинг, макар че се бяха подготвили със сандвичи със сирене и кашкавал ", разгласи Божанков.

" Ако в тази идея се видят някакви опасности за ергетиката ни, тя няма да се реализира. За целият проблем би трябвало да имаме огромно решение. Вчера участвах в диалозите от първата до последната минута. Има още доста стъпки и ограничения, които са основателни и могат да бъдат признати ", съобщи от своя страна енергийният министър Румен Радев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР