След продължила малко над 2 часа виртуална среща президентът на

...
След продължила малко над 2 часа виртуална среща президентът на
Коментари Харесай

Без пробив на виртуалната среща между Путин и Байдън

След траяла малко над 2 часа виртуална среща президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и съветският му сътрудник Владимир Путин не съумяха да реализират пробив по тематиката за напрежението към Украйна.

Байдън е декларирал пред Путин, че Русия се излага на риск от мощни наказания, измежду които и стопански, при положение на военна ескалация в Украйна, предадоха международните организации, като се базира на известие на Белия дом.

Американският президент също така е изразил дълбокото безпокойствие на Съединени американски щати и техните съдружници от повишаването на броя на съветските военни на границата с Украйна, показва Белият дом.

Двамата водачи са говорили и за киберсигурността, за стратегическата непоклатимост, за общата им работа по районни въпроси, като да вземем за пример нуклеарната договорка с Иран.

От Кремъл пък обявиха, че диалогът сред съветския президент Владимир Путин и американския му сътрудник Джо Байдън е бил прям, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Двете страни ще продължат разговора и контактите сред техни представители, поради това че носят отговорност за поддържане на интернационалната сигурност и непоклатимост.

Путин е изразил безпокойствие по отношение на хипотетичните провокативни дейности на Киев по отношение на следените от проруски сепаратисти региони на Украйна. Държавният глава е призовал да не се стоварва отговорността върху плещите на Русия за ескалацията на ситуацията към Украйна. Той е подчертал, че точно НАТО подхваща рискови опити за увеличение на военния капацитет край съветските граници.

" НАТО прави рискови опити да употребява украинската територия и да развива своя боен капацитет до нашите граници. Ето за какво Русия има сериозен интерес от сигурни юридически гаранции, изключващи разширение на НАТО на Изток ", е споделил Путин на Байдън.

Руският президент е изискал гаранции от Байдън и, че настъпателни ударни системи няма да бъдат разполагани в страни, близки до Русия.

Двамата президенти са отбелязали значимостта на разговора сред Русия и Съединени американски щати в битката с кибепрестъпността.

Путин е предложил на Байдън да се отстранен всички ограничавания в работата на дипломатическите задачи на двете страни.

След срещата  Белият дом заяви, че Германия е поела задължения за Северен поток 2, който върви от Русия до Германия под Балтийско море, при положение на нападателни дейности от страна на Русия към Украйна.

Националният консултант по сигурността на Съединени американски щати Джейк Съливан съобщи, че фактът, че към момента не тече газ по Северен поток 2, ръководен от съветския колос Газпром, дава лост на Запада против Путин.

" Ако Владимир Путин желае да види по какъв начин по този газопровод тече газ, той може би няма да желае да поеме риск, като нахлуе в Украйна ", съобщи Съливан пред публицисти в Белия дом.

Той сподели, че Съединени американски щати са в контакт с отиващото си и новото държавно управление на Германия по отношение на Северен поток 2 в подтекста на евентуална инвазия. Той не даде повече детайлности за диалозите.

Процедурата по сертификацията на Северен поток 2 още не е приключена.

Външнополитическият консултант на съветския президент Юрий Ушаков съобщи пред публицисти, че Путин и Байдън не са се договорили за нов контакт, само че по-рано Съединени американски щати и Русия са обсъждали опцията за персонална среща на водачите на неутрална територия.

Ушаков призна, че " персоналните срещи са най-продуктивният вид дипломатическа работа и двамата президенти схващат това, само че също по този начин потребен се оказа и подобен формат (видеоконферентна връзка) ".

" Що се отнася до по-нататъшната работа на президентите, те не се договориха съответно за това. Но по-рано имаше диалог сред нас и американците да организираме ние видеоконференция, а след това да помислим за по-нататъшни контакти, включително да разгледаме и опцията за образуване на среща на президентите някъде на неутрална територия в бъдеще ", уточни той.

Ушаков добави, че нов диалог сред президентите на Русия и Съединени американски щати посредством видеконферентна връзка може елементарно да се провежда при нужда.

В отговор на въпрос дали Русия възнамерява след диалозите на 7 декември да изтегли военните си елементи от границата с Украйна, Ушаков изрази неразбиране: " Къде би трябвало да изтеглим нашите войски, те се намират на съветска територия ".

" Руските войски се намират на своя територия и никого не заплашват, това сподели и президентът на Руската федерация ", посочи представителят на Кремъл.

" Путин сподели: вас, американците, ви безпокоят нашите батальони на съветска територия, на хиляди километри от Съединени американски щати. А нас действително ни безпокои нашата сигурност, сигурността на Русия в световен смисъл, в световен мащаб ", уточни още Ушаков.

Съветник на украинския президент Володимир Зеленски, съобщи, че Украйна е признателна на американския президент Джо Байдън за поддръжката и приканва Русия да употребява дипломатически средства за усмиряване на районното напрежение.

В първото публично изказване на Киев, съветникът Михайло Подоляк съобщи, че диалогът Байдън-Путин не е създал " сензация ".

" Ние сме признателни на президента Байдън за неизменимата му поддръжка към суверенитета и териториалната целокупност на Украйна ", уточни той в известие.

" Подкрепяме апела на президента Байдън към съветския водач да се върне към дипломатическите принадлежности и да обезпечи деескалация в нашия район. Ние ще продължим да се координираме с американската страна, с цел да реализираме съответни резултати във връзка с ползите на Украйна ", съобщи Подоляк.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР