След продължаващите проблеми с изтребителите МиГ-29, малкото летящи вертолети, изтеклия

...
След продължаващите проблеми с изтребителите МиГ-29, малкото летящи вертолети, изтеклия
Коментари Харесай

Пред приземяване са и учебните бойни самолети L-39

След продължаващите проблеми с изтребителите МиГ-29, дребното летящи вертолети, изтеклия контракт за логистична поддръжка на транспортните C-27J Спартан, в този момент и реактивните учебно-бойни L-39ZA са на път да бъдат приземени за неопределен срок. В първите месеци на 2018-та година изтича ресурсът на моторите на летящите L-39ZA.

С приземяването на този вид аероплан броят на летящите водачи ще падне фрапантно. Имайки поради, че процедура за ремонт на моторите към момента не е задействана, се обрисува самолетът да остане на земята минимум до края на 2018 година, което ще отвори голяма дупка в подготовката на летателни фрагменти.

Експлоатацията на самолета, сходно на всички други в нашите Военновъздушни сили, е придружена с дълготрайно спиране за цели 6 години от 2007-ма до 2013-та година. От тогава бяха възобновени шест самолета от този вид, които минаха капитално-възстановителни поправки. Три от самолетите са към този момент без изправни мотори и не летят, а на останалите ресурсът е пред привършване. Агрегатите и планерите обаче имат още години остатъчни часове по нальот и календарно време.

L-39ZA е най-летящият аероплан във Военновъздушните ни сили. За последните четири години на този вид аероплан беше налетян рекорден брой часове. На него се приготвят млади водачи след начален курс на Пилатус PC-9M, поддържат подготовка и получават нови умения водачи от бойните ни авиобази в Граф Игнатиево и Безмер. Самолетът дава опция да летят на тези водачи, за които не доближава запас на бойните самолети. Самолетът е наложително ходило за прекосяване на един водач към изтребител МиГ-29 и щурмови Су-25. На самолети L-39ZA се организира цялостна летателна и бойна подготовка във всевъзможни метеорологични условия, пукотевица по земна/морска цел и въздушен пердах. 

Пред приземяване са постоянно употребяваните и за цивилни потребности превози самолети " Спартан ". 

В началото на месеца стана ясно, че авиацията ще остане без транспортна авиация от новата година, в случай че не се отделят пари за поддръжка на самолетите " Спартан ". В момента текат договаряния с производителя на самолетите, като контрактуваната сума е малко над 17 млн. евро.

В сряда стана ясно, че пред неуспех са и други две процедури - за ремонта на изтребителите МиГ-29 и за пазаруването на нови патрулни кораби. Причината за първата процедура е, че тя е обжалвана пред Комисията за отбрана от конкуренцията от украинската държавна „ Укроборонпром “. Военният министър Красимир Каракачанов дефинира това като бойкот. Ремонтът ще реши поддръжката на 15-те изтребителя МиГ-29 за период от 4 години против 82 млн. лева

Именно проблемите с удължение на ресурса на изтребителите докара до невиждана реакция от страна на бойните водачи, които всеобщо отхвърлиха да летят. Посочената от тях причина беше, че не се усещат сигурни да летят със старите изтребители. 

При втората процедура българската компания " Делфин " сама се е отдръпнала от подписването на контракта, за който МО отдели 820 млн. лева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР